Kangasalan seurakunta joutuu lomauttamaan henkilöstöään touko- ja kesäkuussa – osa väestä siirtyy hetkeksi myös muihin tehtäviin

2
YT-neuvotteluissa sovittiin myös henkilöstön siirrosta muihin tehtäviin, jotta lomautukset jäisivät mahdollisimman lyhyiksi. Esimerkiksi hautausmaat kaipaavat työntekijöitä kevään korvalla. Arkistokuva

Kangasalan seurakunta lomauttaa henkilöstöään enintään kolmeksi viikoksi touko-kesäkuun aikana koronaepidemian vuoksi määrätyn poikkeustilan seurauksena.

Poikkeustilan ajaksi määrätty kokoontumiskielto on vaikuttanut voimakkaasti seurakunnan toimintaan.  Sen vuoksi Kangasalan seurakunta aloitti yhteistoimintaneuvottelut maaliskuun lopussa. Neuvottelut saatiin päätökseen tällä viikolla. Asiaa käsiteltiin seurakuntaneuvoston kokouksessa tiistaina.

Seurakuntaneuvosto päätyi antamaan koko henkilöstöä koskevan lomautusvaroituksen ajalle 4.5. – 31.8.2020. Lomautukset voivat kestää enintään 90 päivää.

Tässä vaiheessa lomautuksia määrätään touko- ja kesäkuulle. Lomautukset kestävät enintään kolme viikkoa kokoaikaista työaikaa.

Lomautusten syy on tuotannollinen, eli työt ovat vähentyneet poikkeustilan vuoksi.

YT-neuvottelun alkaessa molemmat osapuolet olivat yhtä mieltä siitä, että lomautuksia yritetään viimeiseen asti välttää. Kokonaan niitä ei onnistuttu välttämään, mutta lomautusten pituudesta voi vs. talousjohtaja Henri Lehtolan mukaan päätellä, että myös lempeämpiä keinoja töiden uudelleen järjestelyyn on käytetty.

— Lomautukset kestävät kahden kuukauden aikana enintään kolme viikkoa 8-9 viikon aikana. Siinä jää 5-6 viikkoa muita toimia, niitä pehmeämpiä keinoja, muistuttaa Lehtola.

Noita muita toimia ovat muun muassa lomat, säästövapaat tai muihin työtehtäviin siirtäminen.

— Seurakunnassa on jo muutettu monia työtapoja paljon tämän tilanteen vuoksi. Työtapojen muuttaminen on myös ollut yksi keino vähentää lomautusten tarvetta, kertoo Lehtola.

Hautausmaan hoitajaksi lomautuksen sijaan

Neuvottelujen lopputulos on YT-salaisuuden piirissä, joten kovin tarkasti Lehtola ei voi tulosta avata.

Seurakunnalla on tiettyjä kriittisiä tehtäviä, jotka on hoidettava kaikissa olosuhteissa, joten ihan kaikkia työntekijöitä lomautukset eivät samalla tavalla koske.

Lehtolan mukaan lomautusten kesto on enintään kolme viikkoa, joten siitä voi myös päätellä, että osalla henkilöstöstä lomautusjakso voi olla myös lyhyempi kuin tuo kolme viikkoa.

Esimerkkinä toisiin tehtäviin siirtämisestä Lehtola mainitsee ulkoalueiden hoitamisen. Seurakunnalla on paljon ulkoalueita ja kiinteistöjä, joiden hoitamiseen tarvitaan henkilökuntaa kesän tullessa. Hautausmailla voi siis nähdä uusia kasvoja töissä kevään aikana.

Vaikuttaa myös kesätöihin

Hautausmaat ovat perinteinen kesätyöpaikka monelle nuorelle. Vakituisen henkilöstön siirtäminen hautausmailla saattaa tarkoittaa sitä, että kesätyöntekijöitä ei voida sinne ottaa.

Lehtolan mukaan jo tehdyistä kesätyösopimuksista pidetään kiinni. Osaan paikkoja ei vielä ole valintoja tehty, ja niiden kohdalla päätökset siirtyvät. Lehtola muistuttaa, että paljon riippuu siitä, miten pitkään rajoitukset ja poikkeustila jatkuu.

Jos tilanne jatkuu pitkään, myös taloudelliset syyt lomautuksiin täyttyvät. Seurakunnan arvion mukaan taloudellisin perustein on tarpeen lomauttaa, mikäli elinkeinoelämän rajoitukset ovat voimassa vielä heinäkuussa 2020

Toimintarajoitusten taloudellisten vaikutusten on arvioitu olevan viiden prosentin luokkaa tämän vuoden aikana. Kangasalan seurakunnassa se tarkoittaisi noin 270 000 euron alenemaa kirkollisverossa. Kirkkohallituksen taloussuunnittelujohtajan arvion mukaan alenema alkaa näkyä huhtikuussa ja voimakkaammin toukokuussa

Lomautusten mahdollista jatkoa heinäkuusta eteenpäin käsitellään kesäkuussa.

2 kommenttia

 1. Voi voi noita kirjoitusvirheitä:
  Pääotsikossa …lomauttamaan henkilöstään

  ja myöhemmin: Hautausmaan hoitajaksi lomatuksen sijaan

  Noita esiintyy turhan usein, ei niitä voi aina kiireenkään syyksi laittaa.

  • Hei Eija-Riitta,
   kiitos tarkkanäköisyydestäsi. Voit uskoa, että huomaamatta jääneet kirjoitusvirheet harmittavat minuakin todella paljon, olen pahoillani.
   yst.terv.
   Marja

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.