Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Panda Suomi-konvehti 3 pkt/10€Panda Suomi-konvehti 3 pkt/10€

Kangasalan taloudella on sekä luisto että pito kunnossa

Kangasala investoi kuluvana ja kolmena seuraavana vuonna yli sata miljoonaa euroa. Muutos on merkittävä, sillä viime vuosina investoinnit ovat olleet minimissä.

Uutiset - 31.10.2018 kello 9.31
Kangasalan Sanomat | Tuula Ruusumaa
Kangasalan taloudella on  sekä luisto että pito kunnossa
Ladun tekeminen on ollut Kangasalan Kisan väelle aikamoinen talkoo, varsinkin vähälumisina vuosina. Nyt tilanteeseen on luvassa helpotusta, kun kaupungin talousarviossa esitetään määrärahaa lumitykkiin ja latukoneeseen. Lopullisesti tästä ja monista muista uusista investoinneista päättää Kangasalan valtuusto 12. marraskuuta.

Merkittävä osa rahasta menee Lamminrahkan pääkadun ja eritasoliittymän sekä Vatialan koulun rakentamiseen. Esimerkiksi ensi vuonna Lamminrahkan tieratkaisuihin tarvitaan 4,5 ja Vatialan kouluun 7,6 miljoonaa euroa.

– Tämä on mahdollista, koska onnistuimme talouden tasapainottamisessa. Se mahdollistaa lisäpanostukset kaupunkilaisten palveluihin ja tärkeimpien investointien toteuttamisen, kaupunginjohtaja Oskari Auvinen toteaa.

Kaupunki laittaa ensi vuonna lisää rahaa niin työllisyyteen, varhaiskasvatukseen, opetukseen, elinkeinojen kehittämiseen kuin keskustan vetovoimaisuuden kehittämiseenkin.

Talousarvioehdotus lisää kaupungin menoja aiempaan verrattuna paljon, yhteensä 6,7 prosenttia. Se tarkoittaa toimintamenojen lisääntymistä yhteensä 12,5 miljoonalla eurolla viime vuosiin verrattuna.

Merkittävä osa menolisäyksestä on lautakunnissa mietittyjä kohteita, mutta joukossa on sellaisia, joille kaupunki ei voi mitään. Tällaisia ovat muun muassa palkankorotukset.

Palkankorotukset olivat nollassa monta vuotta, nyt ne ovat lähteneet jälleen kasvuun. Se merkitsee Kangasalle ensi vuonna neljän miljoonan kasvua toimintakuluihin.

Uusiin vakansseihin tarvitaan noin puoli miljoonaa ja erikoissairaanhoidon kasvaviin kuluihin varaudutaan noin kolmella miljoonalla eurolla. Lastensuojeluun lisätään määrärahaa liki miljoona.

Kustannukset nousevat erityisesti henkilöstövaltaisilla aloilla, kuten sivistys- sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Henkilöstö on vähentynyt viime vuosina säästösyistä, mutta nyt voimavaroja lisätään harkitusti tärkeisiin kohteisiin.

– Tällä kertaa meillä oli varaa tähän, Auvinen totesi esitellessään kunnanhallituksen hyväksymää talousarvioesitystä viime torstaina.

Lopullisesti talousarvion hyväksyy valtuusto marraskuun kokouksessaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Talousarvio on päätymässä ensi vuonna 2,3 miljoonaa euroa plussalle. Sitä seuraavat kolme taloussuunnitelman vuotta ovat ainoastaan niukasti positiivisia.

Auvinen korostaa, että vaikka kaupungin toimintakulut ja investointien myötä myös lainamäärä alkaa kasvaa, taloudenpito on hallinnassa. Kaupunki on tiedostanut, että vuosikate, eli yhteenlaskettu ylijäämä ja poistot, on jäämässä liian alhaiseksi.

Kahden edellisen tilinpäätöksen yhteydessä tehtyjen investointivarausten merkitys nousee nyt Auvisen mukaan merkittävään rooliin.

– Ilman tätä ennakkovarautumista kaupungin kehittämiseen ja kilpailukyvyn ylläpitämiseen suunnatuista investoinneista olisi pitänyt karsia merkittävästi.

Kangasala on myönteisen kehityksen kierteessä: uudet asukkaat tuovat lisää menoja, mutta myös kaivattuja veroeuroja ja ennen kaikkea myös uusia ideoita, ajatuksia ja elinvoimaa.

Toteutuessaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus (sote) leikkaa kaupungin budjetista puolet. Lisäksi valtio rankaisee niitä kuntia, jotka tekevät nyt sote-satsauksia, pysyvillä valtionosuusleikkauksilla. Leikkaukset kohdistuvat jäljelle jääviin palveluihin, kuten opetukseen ja varhaiskasvatukseen.

Tämä on Kangasalle katkeraa kalkkia nieltäväksi ja aiheuttaa tulevaisuudessa taloudenpidolle omat vaikeutensa. Siltikään Kangasala ei aio kurjistaa sote-palveluitaan, vaan sijoittaa niihin tarpeellisen summan rahaa.

– Kangasalan kasvu luo meille tulevaisuudessa mahdollisuuden lisääntyviin verotuloihin, Auvinen pohtii luottavaisena.

LUE LISÄÄ:

Teknisen keskuksen talousarvioesitys

Sosiaali- ja terveyskeskuksen talousarvioesitys

Sivistyskeskuksen talousarvioesitys

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös