Kangasala-talon vaalitentissä säästölinjaa ja satsauksia

0
Nuorisovaltuuston jäsen Hanna Välimäki kysyi vaalitentin ehdokkailta keinoja nuorten ja varttuneempienkin kuntalaisten kuulluksi tulemista päätösten valmisteluissa.

Kangasalan puolueryhmien ykköskaarti oli mukana ensimmäi­sessä KS-vaalitentissä viime viikon tiistaina. Keskustelu Kangasala-salissa sisälsi kunnan säästöjen ruodintaa ja kannanottoja ylijäämärahojen käytön suhteen. Kaupunkipäätös kirvoitti kommentteja puolesta ja vastaan.

Vaalitentin puheen­johtaja, pää­toimittaja Tuula Ruusumaa kartoitti yleisön kannatuksen kaupunkipäätökselle pikaisella seisomaäänestyksellä. Paikalle oli saapunut noin 70 kuulijaa, ja heistä kolmannes oli päätöksen kannattajia. Samansuuntainen painotus kuului panelistienkin kommenteissa.

Jorma Mäntylän (vas) mielestä valmistelussa olisi pitänyt kuunnella kuntalaisten mielipidettä. Ryhmä vastusti esitystä saatuaan runsaasti kielteistä palautetta.

Jari Leino (ps) ja Stiina Lahikainen (vihr) kaipasivat avoimempaa pää­tök­sen­tekoa. Leinon mukaan valtuutetuilla oli vain 19 päivää aikaa miettiä kantaansa kaupunkiesitykseen.

Raimo Kouhia (sd) napautti, että aikaa oli ainakin 45 päivää. Asia esiteltiin ryhmien puheenjohtajille joulukuun valtuuston jälkeen. Esitys tuli valtuuston iltakouluun ennen helmikuun päätöskokousta.

Erillinen kuntalaisten kuuleminen ei ollut Timo Keskisen (kd) mielestä tarpeen.

–Valtuusto on päättänyt koulun, kirjaston ja terveys­aseman lakkautuksista. Nämä päätökset vaikuttivat kuntalaisiin vahvemmin kuin kaupunkimuutos.

Hannu Karppila (kesk) arvioi, että perustelut hakeutua kaupungiksi pätisivät yhtä hyvin, jos kaupunki olisi muuttumassa maalaiskunnaksi.

–Yritykset eivät etsi pientä kaupunkia, vaan turvallista toimintaympäristöä. Luonnonläheinen maalaiskunta on juuri sellainen.

Kuntalaisten vahvat kannanotot tulivat päättäjille Heikki Lyytisen (kok) mukaan yllätyksenä. Esitys vietiin valtuustoon, koska ryhmien kautta ei kuulunut valmisteluvaiheessa paljoakaan ei-ääniä.

Panelistien keskinäisissä kysymyksissä Lyytinen otti terävimmän otteen. Hän tenttasi Mäntylältä, mikä meni aikanaan säästötalkoissa pieleen, kun Vasemmistoliitto oli jatkuvasti vastahangassa.

–Koulujen ja kirjaston lakkautukset olivat pieniä säästöjä verrattuna veronkorotuksen talousvaikutuksiin. Siksi äänestimme niitä vastaan, Mäntylä kertasi.

Kunta tekee ennakkotiedon mukaan ylijäämäisen tilinpäätöksen, nyt toisena vuonna peräkkäin. Toiminnallinen tulos on 6,8 miljoonaa euroa. Pitääkö tämä raha panna talteen odottamaan tulevia investointeja?

–Nyt on aika purkaa sijaiskieltoja, pienentää ryhmäkokoja ja lisätä jakotunteja, Leino vaati.

Talouden vahvistuminen on Kouhian mukaan vasta alullaan. Säädöt säästöihin pitää tehdä tarkkaan harkiten.

Lyytinen ei tyrmännyt ajatusta palveluihin satsaamisesta. Säästöt ovat kuitenkin etusijalla, eikä vähiten Lammin­rahka-hankkeen rahoitustarpeen vuoksi.

Tiukka talouslinja on Keskisen mielestä tärkeä tulevien sukupolvien kannalta. Samalla pitää katsoa, voidaanko jostain säästöistä tinkiä.

Mäntylä vaati, että säästöjä on purettava. Ryhmäkokojen kasvattaminen aiheuttaa sosiaalisia ongelmia, jotka kostautuvat tulevaisuudessa.

–Koulusäästöt vähentävät lapsi­perheiden kiinnostusta Kangasalaa kohtaan. Nyt voisi olla varaa punnita tilanne uudelleen, Lahikainen arvioi.

Nuoriso­valtuuston jäsen Hanna Välimäki uteli, miten ehdokkaat edistäisivät nuorten ja muidenkin kuntalaisten kuuntelemista päätöksenteossa.

Panelisteilla ei ollut esittää mitään yhtä ja ainoaa patenttikeinoa.

Esille nousivat kuulemistilaisuudet, kunnan web-sivut ja sosiaalinen media. Kunnan sivujen Osallistu ja vaikuta -napin käyttö saisi olla vilkkaampaa. Sosiaalinen media toimii jo vaikutuskanavana, koska useimmat päättäjistä ovat ainakin Facebookin käyttäjiä.

–Nuorisolautakunnan edustajat voisivat ottaa eri lautakunnissa vielä reippaammin kantaa, Lyytinen patisteli.

Koulujen ja päiväkotien palvelutaso oli useimpien panelistien mielestä kunnan tärkein vetovoimatekijä lapsi­perheiden suuntaan. Liian tiukka säästölinja vie perheet muualle.

Mäntylä muuttaisi päivähoiden maksuttomaksi ja poistaisi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoitukset.

Leino otti esille kasvavien alueiden haasteet. Vatiala, Ruutana ja Suorama kiinnostavat lapsi­perheitä, mutta kouluissa on jo ahdasta.

–Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus toteuttaa yksi hanke järkevästi. Tehdään Vatialaan kerralla riittävän iso koulu!

Katso vaalitentin tallenne Boksista!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.