Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kangasalla äänestettiin viime vaaleissa hiukan muuta maata ahkerammin

Kolmen viikon kuluttua tiedämme, ketkä on valittu hoitamaan asioitamme Kangasalan valtuustossa.

Uutiset - 22.3.2017 kello 15.17
Kangasalla äänestettiin viime vaaleissa hiukan muuta maata ahkerammin
Näissä vaaleissa ehdokkaita on asettanut seitsemän puoluetta. Ehdokkaita on 203, joista miehiä 125 ja naisia 78.

51 vaaleilla valitun valtuutetun lisäksi myös moni muu ehdokkaana ollut pääsee päättämään paikkakunnan asioista muun muassa erilaisissa lautakunnissa.

Uusien kuntavaalien alla on hyvä katsoa, miten edellisvaalit menivät. Tuolloin huomiota herätti perussuomalaisten menestys. Valtakunnallinen vaalimenestys näkyi myös Kangasalla.

Puolue tavoitteli seitsemää paikkaa, mutta ylsi lopulta kuuteen. Valtuustokaudella ryhmässä tapahtui henkilömuutoksia. Ensin ryhmä kutistui neljään, mutta kasvoi aivan kauden loppumetreillä jälleen kuuteen.

Sosialidemokraatit ja kristilliset lisäsivät molemmat valtuustopaikkojaan yhdellä. Demarit saivat 13 valtuutettua, kristilliset viisi.

Kokoomus menetti kaksi paikkaa, mutta säilytti edelleen suurimman puolueen aseman 15 valtuutetullaan. Keskusta säilytti entisen määrän eli seitsemän valtuustopaikkaa.

Viime vaalien äänikuningas oli keskustan Tuomas Bährend. Hän keräsi 501 ääntä. Bährendin kintereillä tulivat Jorma Jussila (kd) 487:llä, Hanna Laine (sd) 439:llä ja Heikki Lyytinen (kok) 417:llä äänellä.

Vihreät säilytti kolme paikkaansa. Sen sijaan vasemmistoliitto joutui luopumaan yhdestä paikasta määrän pudotessa kolmesta kahteen.

Piraattipuolueen ja Muutos 11 -ryhmän ehdokkaat eivät yltäneet valtuustoon.

Ennakkoäänestys alkoi Kangasalla vaisusti, mutta vaalipäivänä kangasalalaiset kävivät ahkerammin uurnilla.

Äänestysprosentti asettui lopulta koko maata ja Pirkanmaata korkeammaksi, 61,7 prosenttiin. Äänestysprosentti jäi kaksi prosenttiyksikköä edellisvaaleja pienemmäksi.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleihin verrattuna kangasalalaiset äänestivät 10,7 prosenttiyksikköä laiskemmin.

Kautialassa oli jälleen Kangasalan kuntavaalien ahkerimmat äänestäjät. Uurnilla kävi 73,9 prosenttia alueen äänestäjistä. Vanhan Kangasalan puolella vilkkainta oli Huutijärvellä, jossa äänensä antoi 66,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Vähiten kuntavaalit kiinnostivat Suorama II:n äänestäjiä, joista kantaa otti vain 54,9 prosenttia. Kirkonkylä II:n äänestysprosentti nousi vain kaksi kymmenystä paremmaksi.

Valtuustoon valittiin 26 uutta valtuutettua. Uudistuminen on samaa luokkaa kuin edellisvaaleissa. Naisia valittiin 14, mikä oli kolme vähemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös