Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Karvan verran -elokuva virittää keskusteluun naisen ikääntymisestä

Kangasala-talon helmikuinen senioripäivä alkaa kuvataiteilija Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyn opastuksella, jota seuraa lyhytelokuvanäytös ja keskustelutilaisuus Kangasala-talon salissa.

Uutiset - 12.2.2019 kello 8.00
Kangasalan Sanomat
Karvan verran -elokuva virittää keskusteluun naisen ikääntymisestä
Elokuvan päähenkilö Hilkka nelivuotiaana Martta-morsiammen kanssa. Kuva: Anne Välinoro.

Heimonen pohtii susimuotokuviensa kautta susien ihmisissä herättämiä ristiriitaisiakin mielikuvia. Toinen näyttelyn teemoista liittyy Heimosen taiteelliseen prosessiin, jonka seurauksena eläinhahmot ovat saaneet mosaiikkimaisen käsittelyn.

Opastus kestää 40 minuuttia.

Karvan verran -lyhytelokuva kertoo Suistamon Alatun kylässä syntyneestä 87-vuotiaasta Hilkasta, joka kutsuu itseään tappurapääksi. Hiukset ovat poikkeuksellisen karkeat, kiharat ja niitä on vielä ikääntyneenäkin liikaa.

– Elokuvassa käydään läpi naisten ulkonäköpaineita, jotka eivät tunnu vanhetessakaan katoavan mihinkään. Meillä jokaisella on jokin erityispiirre, joka haastaa meidät. Ikääntyessään ulkoinen eheys ei menetä merkitystään, toteaa elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Anne Välinoro.

Elokuvassa on huumoria, arkista puuhailua saunomisineen, mökkeilyineen ja leipomisineen. Hilkan hiusongelmakin ratkeaa siinä omalla, yllättävällä tavalla. Samalla käydään läpi hiuskokemuksia kolmessa polvessa.

Elokuva on kuvattu Kerimäellä, Iisalmessa ja Tampereella, ja se sai ensi-iltansa viime syksynä. Vastaanotto on ollut ilahtunutta. Välinoro on kiertänyt elokuvan kanssa ympäri Suomea ja

keskusteluttanut ihmisiä aiheen tiimoilta. Hän ottaa elokuvallaan kantaa myös ikäihmisten hyvinvointiin.

Elokuvan jälkeen on mahdollista jäädä keskustelemaan Välinoron johdolla siitä, mikä itse kussakin meissä on parasta, erityistä ja mieleen jäävää – ja huomaammeko sen itse.

Välinoro on tehnyt pitkän uran Aamulehden kulttuuritoimituksessa. Sen lisäksi hän on ohjannut toistakymmentä ammattiteatteriesitystä yhdessä Kangasalla pitkään työskennelleen Jyrki Tammisen kanssa.

Elokuva ja sitä seuraava keskustelutilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Elokuvan kesto on 20 minuuttia. Elokuva tarinatuokioineen kestää tunnin.

Senioripäivän opastus Samuli Heimosen näyttelyyn keskiviikkona 13.2. kello 13 Kimmo Pykkö -taidemuseossa. Lyhytelokuva Karvan verran kello 14 Kangasala-talon salissa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös