Katastrofien maailma

0

Katastrofi-ilmaisu on kärsinyt inflaation. Ainakin iltapäivälehtien lööppejä vilkaistessa lähes kaikki vähänkin poikkeava on katastrofi ja vieläpä isoilla kirjaimilla.

Varsinkin julkkikset elävät jatkuvassa katastrofissa. Tämä on katastrofaalista!

Yritin muistella Kangasalan paikallishistoriasta ja lähimenneisyydestä tapahtumia, joita voisi nimittää laajaa joukkoa koskettaviksi katastrofeiksi. Ei niitä minun asteikolla juuri löydy. Kulkutauteja ja satunnaista nälkääkin täällä on ollut vuosisatojen saatossa, mutta niitä ei oikein voi pitää varsinaisesti yllätyksinä.

Luonnonmullistuksiakin on tapahtunut. Niistä kenties tunnetuin ja jopa maailman lopun enteenä pidetty oli Sarsan mullistus vuonna 1604 Huuti­järvellä.

Sarsankosken 12 vesimyllyä lakkasi pyörimästä, kun koski kuivui Längelmäveden alkaessa virrata Iharin kautta Pälkäneveteen. Tämä oli toki taloudellinen onnettomuus sen ajan mylläreille ja myös kylän asukkaille.

Ehkä järkyttävin katastrofi Kangasalla oli lastenkodin tulipalo marraskuun lopulla 1954. Äkillisessä palossa jäi liekkeihin yhdeksän lastenkodin nuorinta lasta.

Suru oli koko pitäjässä sanoin kuvaamaton, koska kukaan ei osannut kuvitella sellaista onnettomuutta tapahtuvaksi.

Kotien tulipaloja – katastrofeja nekin ovat – surraan ja hoidetaan pienemmässä piirissä. Jatkuvasti tapahtuu myös muita onnettomuuksia, joiden aiheuttamat kärsimykset voivat olla hyvinkin raskaita osallisille. Turvallinen arki järkkyy ja muuttuu ehkä lopullisesti.

Suuria, miljoonia ihmisiä koettelevia onnettomuuksia riittää, jos ei meillä, niin pallollamme. Sellaisia kuin tsunamit, hirmumyrskyt, tulvat, eripuolilla riehuvat sodat ja nälänhädät. Ne tulevat rauhallisiin olo­huoneisiimme liki jokaisessa uutislähetyksessä.

Tiedämme muun muassa, että joka kahdeksannella, noin 850 miljoonalla, ihmisellä maapallolla jokainen päivä on nälkäpäivä! Meillä nähdään nälkää peilistä, kun liikakiloja yritetään tiputtaa paastoamalla.

Monelta jää päivittäin lautaselle annos, jolla nälkäinen lapsi pärjäisi viikon.

Amerikan rannikon hirmumyrskyt aiheuttivat juuri äskettäin arvion mukaan 300 miljardin euron vahingot ja ihmisuhrejakin tuli omaisuuden tuhoutumisen lisäksi.

Tuhojen määrä on noin kuusi kertaa Suomen valtion talousarvio. Meillä on neljän miljardin kestävyysvaje, mikä on joidenkin mielestä katastrofi.

Rikkaiden maiden katastrofit hoituvat yleensä omin voimin. Mutta kun köyhää väkeä ja puolustuskyvyttömiä kuritetaan luonnon tai myös ihmisen tekojen välityksellä, auttajia tarvitaan ympäri maailmaa. Hyviä ihmisiä meidän kaikkien onneksi löytyy.

Tulevan viikonlopun kestävä perinteinen Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräys on yksi tapa lähettää apua onnettomuuksien uhreille Suomessa ja ulkomailla. Ennakoimattomia katastrofeja sillä ei estetä, mutta seurauksia voidaan hoitaa yhteis­vastuullisesti.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.