Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kaukolämpöverkon vuotoja etsitään ilmakuvaamalla

Kangasalan Lämpö selvittää kaukolämpöverkkonsa kunnon ilmakuvauksen avulla. Lämpökameralla tehtävä kuvaus paljastaa jopa ennakolta putkiston tulevia vuotokohtia.

Uutiset - 18.9.2017 kello 12.30
Kangasalan Sanomat
Kaukolämpöverkon vuotoja etsitään ilmakuvaamalla
Kangasalan Lämpö tutkii kaukolämpöverkkonsa kunnon ilmakuvauksen avulla. Kuvaus tapahtuu yhtenä iltana syys-lokakuun aikana. Tuolloin kuvaushelikopteri lentää lämpöverkkoalueiden yllä matalalla, noin 300 metrin korkeudella.

Lämpöyhtiö käyttää nyt ilmakuvausta en­sim­mäis­tä kertaa verkon tilan todentamiseen. Suuret kaupungit teettävät kuvauksia tyypillisesti kerran-pari vuodessa.

Kuvaus tuo esille maaston kohdat, joissa lämpötila on ympäristöä korkeampi. Jos lämpimämmissä kohdissa on kaukolämpöputkistoa, on syytä epäillä vuotoa tai sellaisen kehittymistä lähiaikoina.

– Kuvaus pystyy tuomaan esiin myös sellaiset putkiston kohdat, joissa vuoto voi olla todennäköinen lähiaikoina. Tätä kautta voimme tehdä ennalta­ehkäisev;ää huoltoa ja välttää isommat vuototilanteet, Kangasalan Lämpö Oy:n toimitus­johtaja Pekka Lehtonen kertoo.

Yhtiön lämpöverkon vanhimmat osat ovat peräisin 1970-luvulta. Suurin osa verkosta on rakennettu kahden seuraavan vuosi­kymmenen aikana. Verkko on tällä hetkellä hyvässä kunnossa, ja tarve täydentää kierrossa olevan veden määrää on vähäinen.

Kuvausajankohta on jokin yksittäinen ilta syys-lokakuun aikana. Tarkka päivä riippuu kuvausyrityksen ohjelmasta ja sääoloista.

Kuvaus tapahtuu pian auringonlaskun jälkeen helikopterista käsin. Kopteri lentää matalalla, noin 300 metrin korkeudessa, ja se kiertää lennon aikana koko kaukolämpöverkon alueen.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös