Koti Uutiset Kaverikoirat tuovat iloa ja elämyksiä niille, joilla ei omaa koiraa ole

  Kaverikoirat tuovat iloa ja elämyksiä niille, joilla ei omaa koiraa ole

  0
  Päivi Hodgson ja Bobo, Kaija Rantala sekä Aino, Anu Koivukangas ja Adja sekä Minna Järvinen ja Usva ovat tulleet Pikonlinnaan ilahduttamaan ikäihmisiä.

  Pikonlinnan aulassa nuuhkitaan ja tassutellaan. Adja, Bobo, Aino ja Usva tapaavat hyvissä ajoin, jotta ehtivät laumautua ennen kuin lähtevät yläkertaan vierailulle. Kaikki neljä ovat Suomen Kennelliiton virallisia kaverikoiria ja kuuluvat Tampereen itäisen alueen kaverikoiraryhmään. 

  Adjan ohjaaja ja ryhmän yhteyshenkilö Anu Koivukangas kertoo, että ryhmällä on kahdeksan vierailukohdetta Kangasalla. Suurin osa on ikäihmisten kohteita, mutta mukana on myös yksi kehitysvammaisten asuinyksikkö. Jokaisessa kohteessa vieraillaan puolesta tunnista tuntiin noin kerran kuussa.

  Pikonlinnan vierailukohde on uusi, joten Koivukangas on käynyt siellä ensin tutustumassa ilman koiria. Se on yleinen käytäntö. 

  – Yleensä kohteet ottavat meihin yhteyttä ja sovimme tutustumisesta. Uusia kohteita otetaan mahdollisuuksien mukaan. Tällä hetkellä se on vaikeaa, koska meillä on aika paljon kohteita koirakoihin nähden. 

  Eläinten läsnäololla on erikoinen vaikutus. Monelle ikäihmiselle koirat tuovat mieleen muistoja omasta lemmikistä tai maatilan eläimistä. Yhteys, joka koiran kautta syntyy palkitsee myös ohjaajan. 

  – Minulle on tärkeää ihmisten kohtaaminen ja aito läsnäolo. Koira saa tilanteesta jotenkin aidomman ja lämpimämmän. Aina kun avaa vierailupaikan oven, siellä on ihan oma maailma, Koivukangas kertoo.

  Kun kaverikoirat saapuvat, moni välissä heidät jo unohtanut muistaa jälleen. Koiria pyydetään luokse, silitetään ja rapsutetaan. Eläimen kosketus saa aikaan liikutusta. Se voi palauttaa myös tuntoaistiin liittyviä eleitä. 

  – Puheentuotto ei ehkä toimi enää, mutta silmiin nousee vedet. Minullekin tulee kylmät väreet, kun ajattelen sitä, Minna Järvinen kertoo. 

  – Voi olla, että kahvikupin ottaminen ei onnistu, mutta silittävä liike vain tulee jostakin, Päivi Hodgson sanoo. 

  Kaikki koirat eivät sovellu kaverikoiriksi. Hodgsonin aiemmat koirat ovat olleet turhan villejä tai arkoja, mutta Bobo on kaverikoira jo kolmannessa polvessa. 

  – Bobo on rauhallinen eikä hätkähdä mistään tilanteista tai paikoista. Kun on näin hyvä koira, niin mielellään tuo iloa muillekin.

  Koivukankaalla on kaksi koiraa, jotka reagoivat eri tavalla siihen, kun hän ottaa kaverikoiraohjaajan käyttämän liivin kaapista. Adja riemastuu, mutta kotiin jäävä Etna ei.

  – Etna ei sovellu kaverikoiraksi, hän on pelkoagressiivinen, ja suhtautuu epäilevästi vieraisiin. Adjakin on hieman pidättyväinen, mutta tykkää ihmisistä. Siksi lähdemme aina sylin kautta, sen on helpompi kohdata ihmiset ensin samalta tasolta. 

  Kaverikoiran tulee olla vähintään kaksivuotias. Yläikärajaa ei ole, mutta liian vanhakaan eläinystävä ei saa olla. Ikäraja on saanut Koivukankaan harkitsemaan pennun ottamista. 

  – Adja on jo seitsemän vuotta. Kun koira vanhenee tai tulee kipuja, on sen aika siirtyä eläkkeelle. Nyt olisi hyvä aika ottaa seuraava kaverikoira kotiin kasvamaan. 

  Kaverikoirat:

  -Kaverikoiratoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa koira tuo iloa, elämyksiä ja läheisyyttä ihmisille, joilla ei ole omaa koiraa. Vierailuja on lasten, kehitysvammaisten ja vanhusten luona erilaisissa asumisyksiköissä, kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa. 

  -Kaverikoira-nimeä voivat käyttää ainoastaan Kennelliiton ryhmissä toimivat koirakot. Kennelliiton kaverikoirat tunnistaa työasustaan eli oranssista huivista ja kaverikoiraohjaajan nimikyltistä. 

  -Kaverikoiraksi sopivan koiran tulee haluta ottaa kontaktia vieraisiin ihmisiin, eikä se saa häkeltyä erikoisista hajuista, yllättävistä liikkeistä tai äänistä. Koiran tulee kyetä toimimaan ryhmässä, olla ohjaajansa hallittavissa ja omata hyvät käytöstavat. Koiraa ei missään vaiheessa pakoteta tai käsketä vierailukäynnillä ottamaan kontaktia asiakkaisiin.

  -Koiranohjaajan on tunnettava koiransa hyvin ja osattava ennakoida sen käytöstä. Hänen tehtävänsä on taata turvallinen kohtaaminen sekä asiakkaalle, että koiralle. Ohjaajan pitää olla täysi-ikäinen. 

  -Kaverikoiratoimintaan pääsee mukaan kurssin kautta. Kun tarpeellinen määrä innostuneita koirakoita on koossa, sovitaan kurssiaika ja -paikka. Kiinnostuneet ilmoittautuvat alueensa kennelpiirin kaverikoiravastaavalle, joka pitää yhteyttä kennelliittoon

  Lähde ja lisätietoja kennelliiton sivuilta.

   

   

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän