Koti Uutiset Kisan tyttöjen historiallinen ampumahiihtojoukkue sijoittui hienosti lajin huippuseurojen kanssa kilpailluissa SM-kisoissa

  Kisan tyttöjen historiallinen ampumahiihtojoukkue sijoittui hienosti lajin huippuseurojen kanssa kilpailluissa SM-kisoissa

  0
  Iiris Iljäs, Hanni Koski ja Hetastiina Hursti harjoittelivat kolmen viikon aikana ammuntaa yhdestä kahteen kertaan viikossa. Hyvällä valmennuksella he oppivat ampumaan niin hyvin, että kisamenestys oli taattu.

  Idea 13-vuotiaiden tyttöjen viestijoukkueesta kumpusi Kisan hiihtokoulun opettaja Hanna-Maija Koskelta. Viestiprojekti sai tuulta alleen, kun seuran ampumahiihtojaoston nuoria valmentanut Vesa Hursti otti haasteen vastaan.

  Kisassa ampumahiihtotoimintaa on ollut jo 60-luvulta asti. Vaikka harrastajamäärät ovat hienoisessa nousussa, viestiä seurassa ei ole harrastettu vuosikymmeniin. Tyttöjen viestijoukkue on ensimmäinen laatuaan.

  – Pojilla oli joukkue joskus 1970–80-luvulla, Vesa Hursti muistelee.

  Joukkueen muodostaminen oli mutkatonta. Kunnianhimoiseen projektiin lähti kokeneimpana kaksi vuotta aktiivisesti ampumahiihtänyt Hetastiina Hursti.

  Hiihtäjät Hanni Koski ja Iiris Iljäs saivat ensikosketuksen lajiin vain kolme viikkoa ennen kisoja. Vahva hiihtotausta antoi kuitenkin vankan pohjan harjoittelulle. Hyvällä valmennuksella tytöt oppivat ampumaan niin hyvin, että kilpailumenestys oli taattu.

  Koski pääsi kilpailun makuun jo viestiä edeltävänä päivänä yksilötason pikakisassa. Tarkoituksena oli harjoitella varsinaista h-hetkeä varten. Yllättäen tuloksena oli SM-pronssi.

  – Olen tosi tyytyväinen. Sijoitus tuli täysin yllätyksenä tällä harjoittelumäärällä. Siitä kiitos kuuluu Vesalle.

  Kosken menestys antoi puhtia koko joukkueelle. Viesti alkoi lupaavasti jo ensimmäisen osuuden aikana. Kukin hiihti kolme kilometriä ja ampui kahdesti.

  – Jännitti ihan hirveästi. Varsinkin sakkokierroksille meneminen, mutta hyvin se sujui, summaa avausosuudella upeasti kahdeksantena vaihtoon kirinyt Iljäs.

  Toisella osuudella Hetastiina Hursti nosti joukkueen viidenneksi, minkä jälkeen Koski ankkuroi maaliin neljänneksi. Joukkue jäi pronssista vajaan kahden minuutin marginaalilla.

  Valmentaja on yhä ymmällään sijoituksista.

  – Kehityskaari on käsittämättömän huikea. Mukana oli huippujoukkueita ja isoja seuroja. Jopa Kontiolahden Urheilijat jäivät taakse, hän ylistää.

  Nuorten mukaan lajissa jännittävintä on se, että kilpailu on auki loppuun asti. Yksikin ohilaukaus voi olla kohtalokas.

  – Vaikka olisi viisi minuuttia edellä, voi ammunnassa tulla niin monta hutia, että pitää kiertää sakkokierros ja kiriä toiset kiinni, Koski selittää.

  Viestissä taas ei riitä, että laskee kaiken oman suorituksen varaan. Siinä tarvitaan kaikkien panosta niin fyysisellä kuin henkisellä puolella.

  – Kannustamme toisiamme aina. On kiva, että treenienkin jälkeen on kaikkea hauskaa puuhaa. Leikimme ja vähän pelleilemmekin, Iljäs kertoo ja luo katseen ystäviinsä, jotka purskahtavat nauruun.

  Joukkueen konkarille Hetastiina Hurstille kavereiden innostuminen harrastuksesta tekee harjoittelusta entistä mielekkäämpää.

  Iljäksellä ja Koskella ei ole suuria tavoitteita ampumahiihdossa. Hetastiina Hursti sen sijaan tähtää huipulle.

  Nuori lupaus innostui monien muiden tyttöjen tapaan lajista Kaisa Mäkäräisen esimerkistä.

  – Katsoin jo viisivuotiaana Kaisan kisoja ja tein itse puusta aseen, jota kannoin selässäni, hän kertoo hymyillen.

  Valmentaja Vesa Hurstin toiveena on saada harrastuksen pariin lisää innokkaita nuoria. Aseluvat ja kustannukset aiheuttavat kuitenkin usein monelle päänvaivaa.

  – Pienoiskivääri on luvanvarainen ase ja kustannus. Itse näkisin sen silti turvallisena investointina, koska aseen saa myytyä heti. Kokeilemaan ja alkuun pääsee seuran aseilla.

  Kisa valvoo myös aseiden käyttöä. Hiihtoharjoittelu tapahtuu seuran hiihtojaoston treeneissä, kun taas ampumahiihdon yhteydessä harjoitellaan ampuma- ja lajitaitoa.

  – Kannattaa tulla kokeilemaan. Harjoittelemme tiistai-iltaisin Lentolan ampumaradalla. Kesä on paras aika harjoittaa ampumataitoa, Vesa Hursti vinkkaa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän