Kuha-Suomen kalatalousryhmä parantaa lähikalan asemaa – kotimaisen etuna tuontikalaa lyhyempi hiilijalanjälki

0
Kirjolohen istuttamista Kaivannossa kesällä 2021. Kuva: Ismo Kolari
Kirjolohen istuttamista Kaivannossa kesällä 2021. Kuva: Ismo Kolari

Euroopan meri- ja kalatalousrahasto on rahoittanut jo pitkään kalatalousalan elinkeinojen kehittämistä paikallisista lähtökohdista. Pirkanmaalle ja sen lähialueelle vastaavia resursseja ei ole aiemmin saatu.

Väkirikas Tampereen seutukunta ja muu sen lähialue on – Suomen suosituimpiin kuuluvan kalastusalueen ohella – myös hyvin merkittävää seutua kalan kokonaiskulutusta ajatellen.

EU:n ohjelmakaudella 2021–2027 tälle alueelle on nyt aikomuksena perustaa oma alueellinen toimija, jonka nimeksi on valittu Kuha-Suomen kalatalousryhmä alueen selvästi merkittävimmän kalalajin mukaan.

Kalatalousryhmän avulla parannetaan mahdollisuuksia kalatalouselinkeinojen kehittämiseen ja lisätään kotimaisen kalan osuutta kalan kulutuksesta. Tuoreella lähikalalla on lyhyt hiilijalanjälki, ja se tarjoaa paikallisia raaka-ainevaihtoehtoja kalaherkkujen valmistamiseen markkinat ja ruokapöydät vallanneen Norjan lohen ja muun tuontikalan rinnalle.

Samalla voidaan hyödyntää tämän järvialueen vesistöt ja kalastuskohteet matkailussa. Kalaleaderin ideana on edistää kalaelinkeinoja nimenomaan paikalliselta ruohonjuuritasolta alkaen alueellisia vahvuuksia ja potentiaalia hyödyntäen.

Matkailu ja kalastus kasvuun

Pirkanmaalla kalastusmatkailu on kehittynyt vauhdilla tällä vuosituhannella. Kalastusoppaat näyttävät koti- ja ulkomaalaisille luonnosta ja kalastuksesta kiinnostuneille parhaat kalapaikat ja tekniikan opastaen esimerkiksi jigikalastuksen saloihin.

Koronan myötä monet suomalaiset ovat ikään kuin löytäneet maamme hienon luonnon ja vesistöt uudestaan. Mökkimatkailu elää kukoistuskauttaan.

Pandemiatilanne näyttää kohentuvan, ja kansainvälinen matkailukin elpynee pian. Alueen vesistöt tulevat houkuttelemaan kotimaisten lomailijoiden lisäksi jälleen kävijöitä muualta Euroopasta ja kauempaakin.

Kysely avoinna

Pälkäneen kalatalousalueella on parhaillaan käynnissä reittivesien osalta kysely vuoden 2020 kalastuksesta. Sähköinen palvelu on auki kesäkuun loppupuolelle, mutta vastata voi tämän jälkeen myös käyttämättä kalatalousalueen nettisivuilla olevaa lomaketta.

www.pälkäneenkalatalousalue.fi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.