Koti Kolumni Kuningas Paavo

  Kuningas Paavo

  0

  Presidentinvaalit lähestyvät. Oltiin Paavo Väyrysestä mitä mieltä hyvänsä, hän on tuonut ainakin väriä vaalitaisteluun. En muista kovin monta muuta ihmistä, joilla olisi yhtä vankkumaton itseluottamus. Tai en tiedä, onko se itseluottamusta vai itsepetosta.

  Väyrynen on jälleen hyökännyt kaikkia vastaan – ja kehunut itsensä maasta taivaisiin. Ensimmäinen huvittava lausahdus osui silmiin Helsingin Sanomista: Kaikilla on omat vahvuutensa. Sattuu vain olemaan niin, että minussa nämä kaikki vahvuudet yhdistyvät.

  Väyrynen on aina kokenut tulleensa mediassa kaltoinkohdelluksi; ajojahti sitä, ajojahti tätä. Väyrynen päättikin hiljattain teettää itse tutkimuksen, jossa selvitettiin, käsittelevätkö mediat eri ehdokkaita tasapuolisesti vaaliväittelyissä.

  Tutkimuksen tulos oli, että kyllä käsittelevät. Tästäkään Väyrynen ei häkeltynyt, vaan ilmoitti ykskantaan, että vastaajat olivat ymmärtäneet kysymyksen väärin. Kuinkas muuten

  Iltalehden politiikan toimittaja Tommi Parkkonen kuvailikin Väyrystä oivasti kolumnissaan: Jos Donald Trump tietäisi kuka on Paavo Väyrynen, hän olisi kateellinen.

  Väyrynen – kuten Donald Trumpkin – muistuttaa sketsihahmoa. Herkullisempaa parodiaa olisi vaikea kirjoittaa, mitä nämä herrat luovat omasta elämästään.

  Alma Median tuoreen presidenttigallupin mukaan valitsijamiesyhdistyksen ehdokkaana olevan Väyrysen kannatus on noussut kahdesta seitsemään prosenttiin.

  Äänioikeutettuja on Suomessa hiukan yli neljä miljoonaa, presidentinvaalien äänestysprosentti on pyörinyt viime aikoina 70 prosentin nurkilla. Tämä tarkoittaa sitä, että Paavo Väyrysen numeron äänestyslippuun piirtää liki 200 000 ihmistä.

  Väyrynen oli ehdokkaana jo 1988, jolloin hän sai 20 prosenttia äänistä ja pakotti Mauno Koiviston toiselle kierrokselle. Valitsijamiehet valitsivat Koiviston jatkokaudelle.

  Kun Väyrynen putosi 1994 presidentinvaalien toiselta kierrokselta, hän syytti asiasta mediapeliä; Paavon mielestä tiedostusvälineet syöttivät kansalle harhaanjohtavaa tietoa. Ääniosuus oli tuolloin 19,5 prosenttia.

  Myöhemmin Väyrynen kiisti syyttäneensä mediaa, vaan poliitikkoja, jotka ohjailivat mediaa. Tämänkin väitteen hän tosin myöhemmin kumosi.

  Miehen legendaarinen tuplatakinkääntö nosti väkisin mieleen kaksi Paavon kuolematonta lausahdusta: En ole puolesta enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin ja Niinhän minä sanoin, mutta en minä sitä tarkoittanut.

  2012 vaaleissa Väyrynen sai enää 12 prosenttia äänistä. Nyt hän yrittää jälleen, mutta gallupit lupaavat kaikkien aikojen pienintä kannatusta.

  En aio yhäkään äänestää häntä – kuten eivät noin 2,6 miljoonaa muutakaan uurnille vaeltavaa. Mutta jotakin naurunsekaista kunnioitusta tuota tillilihan sitkeää puolivalmista Kummeli-hahmoa kohtaan on tunnettava.

  Kuinka paljon parempi paikka Suomi olisikaan, jos meillä kaikilla olisi Paavo Väyrysen sitkeys ja itseluottamus?

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän