Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kunnalliskipinää äidiltä tyttärelle

Kaksi kautta valtuustossa ja puolitoista kunnanhallituksessa ovat riittävän oloinen annos kuntapolitiikkaa Hanna Heinoselle. Hän kokee tehneensä mielenkiintoista työtä, jossa on todellinen mahdollisuus vaikuttaa. Nyt on kuitenkin aika antaa tilaa uusille tulijoille.

Uutiset - 22.3.2017 kello 15.02
Juha Jäntti
Kunnalliskipinää äidiltä tyttärelle
Inari Heinonen (vasemmalla) on toista vuotta nuorisovaltuustossa, ja hänen äitinsä Hanna Heinonen lopettelee toista kauttaan kunnanvaltuutettuna. Kuntapolitiikka nousee yhteiseksi keskustelunaiheeksi useimmiten silloin, kun jokin kiinnostava asia on luottamuselimissä työn alla.

Oman isän antama esimerkki vaikutti vahvasti siihen, että Hanna lähti valtuutetuksi. Jouko Harala oli aikoinaan näkyvä hahmo paikallisessa kunnalliselämässä. Seuraavakin sukupolvi on jo liikkeellä, kun Hannan tytär Inari ottaa nuorisovaltuustossa tuntumaa yhteisten asioiden hoitoon.

Päätös jäädä pois valtuustosta kypsyi pitkän ajan kuluessa. Mietintää oli jo viime vaalien yhteydessä, mutta lopettaminen ei tuntunut mielekkäältä heti yhden kauden jälkeen.

– Jatkoin tällä toisella kaudellani myös hallituksessa, mutta jäin siitä pois jo kaksi vuotta sitten. Rahkeet olivat lopussa. Sen jälkeen oli aika tavalla selviö, että en lähde enää ehdokkaaksi.

– Oli ehkä virhe mennä uutena valtuutettuna heti hallitukseen. Se työllistää joka viikko, mikä on tosi vaativaa, kun alkuun on muutenkin paljon opittavaa. Hallitustyö opetti paljon, mutta se vaati enemmän kuin antoi.

Hannan tärkeimmiksi kokemat päätösasiat ovat liittyneet kyläkoulujen säilyttämiseen. Hän oli mukana koulusäästöjen pitkällisissä väännöissä kummallakin valtuustokaudella.

– Tämä asiakokonaisuus jakoi mielipiteitä oman valtuustoryhmän sisälläkin. Tuntuu hyvältä, että moni kyläkoulu säästyi lakkautukselta, ja että pystyin itsekin vaikuttamaan tähän suuntaan.

Hanna on kantanut huonoa omaatuntoa siitä, että hänellä on liian vähän aikaa perheelleen. Aviomies Sakari on tärkeänä tukena, ja hän pyörittää ansiokkaasti kotia aina, kun Hanna on menossa. Myös Hannan äiti on usein auttelemassa.

– Koko valtuustorupeama osui melko hektiseen elämänvaiheeseen. Kun lähdin ensimmäiselle kaudelle, Vertti oli kaksivuotias ja Inari aloitteli koulua. Tuon kauden lopulla syntyi Ilmari.

Valtuustokausiin mahtui myös talonrakennusprojekti. Heinosten nykyinen koti valmistui Havisevalle viisi vuotta sitten.

– Tämä kaikki on vaatinut Sakelta paljon. Lapset ovat joutuneet oppimaan, että olen usein poissa kotoa. Vanhempi pojista jäi pienempänä usein itkemään perään, kun lähdin kokouksiin.

– Perheelliselle, ansiotyössä käyvälle ihmiselle tämä on aika kovaa pyöritystä. Ihanteellisinta olisi kai olla sinkku ja työtön, silloin olisi aikaa keskittyä paremmin kunta-asioihin.

Valtuustoura on tuonut paljon oppia ja yhteyksiä uusiin ihmisiin. Toisaalta Hanna on myös antanut itsestään paljon, aikaa ja huomiota.

– Olen ottanut nämä tehtävät aika tavalla iholle, henkilökohtaisesti. Jatkossa yritän keskittyä enemmän päivätyöhön ja perheeseen, urheilen ja hoidan jalkapalloseuran puheenjohtajuutta. Otan vapaatakin aikaa, ja nautin siitä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Inari on 15-vuotias, Pikkolan koulun kasiluokkalainen. Hän voisi olla ehdolla jo seuraavissa kuntavaaleissa.

– En ole varma, lähdenkö heti ehdokkaaksi. Paljon riippuu siitä, missä olen ja mikä on elämäntilanne. Kaikki on mahdollista.

Inari kuuluu nyt toista vuotta Kangasalan nuorisovaltuustoon. Hanna oli myönteisesti yllättynyt siitä, että tytär lähti sinne mukaan. Inari lähetti valtuustohakemuksen jo ennen kuin kertoi asiasta äidilleen.

– Olin ollut äidin mukana kunnanvaltuuston kokouksissa. Siellä tuli aina sellainen jes-olo, sain olla ikään kuin sivistyneesti aikuisten seurassa. Nuorisovaltuustossa voin kokea jotain samantapaista.

Valtuuston sihteerin tehtävät ovat antaneet hyvää oppia päätöksenteosta ja asioiden käsittelystä. Inari on päässyt myös tutustumaan toisiin nuoriin koko kunnan alueelta.

– Mukana on samanhenkistä porukkaa eri kouluilta, Pitkäjärveltä, Pikkolasta ja Sariolasta. On avartavaa kohdata nuoria muualtakin kuin vain oman koulun piiristä.

– Nautin siitä, että saan olla siellä ihan luvan kanssa vähän virallinen ja pikkuvanhakin. Tärkeää on, että me saamme viedä nuorten asioita ja terveisiä eteenpäin kunnan päättäjille.

Eväiksi Inarin mahdolliselle valtuustouralle Hanna toivoo avointa mieltä ja valmiutta kuunnella toisten ajatuksia.

– Isoäitini opasti isääni, että rohkea saa olla, mutta ei röyhkeä. Tämä pätee edelleen, ja monessa muussakin yhteydessä.

– Yhteistyö kantaa aina, yksin ei saa mitään aikaiseksi. On tärkeää kuunnella, sitä kautta tulee myös itse kuulluksi.

Hanna löytää suhteestaan isäänsä jotain samaa vaikutusta, joka näkyy hänen ja Inarin välillä. Hanna lähti usein lapsena isänsä mukana valtuuston kokouksiin. Se oli sujuva tapa päästä käymään kirkolla, ja samalla valtuustosalin ilmapiiri tuli tutuksi.

– Isä ei koskaan tuputtanut politiikkaa. Mielenkiintoni yhteisiin asioihin heräsi ihan luonnostaan. Isälle olisi voinut olla kuitenkin yllätys, että lähdin valtuustoon.

Kangasalan tuore kaupunkipäätös tulee lähelle Hannan perheen historiaa. Jouko Harala teki vuonna 1992 valtuustouransa päätteeksi ensimmäisen aloitteen Kangasalan muutoksesta kaupungiksi. Tuolloin esitys ei saanut kannatusta.

– Aloite oli varmaan jopa shokki monelle, isä oli niin selkeästi maaseudun mies. Isän ajatuksena oli luultavasti halu vahvistaa Kangasalan itsenäisyyttä ja heikentää liitospaineita Tampereen suuntaan. Hän syntyi ja kuoli täällä, sydämeltään kangasalalaisena.

– Nyt oli viimeistään aika tehdä tämä päätös, joka oli tärkeä Kangasalaan liittyvien mielikuvien kannalta. Näin me pysymme mukana modernissa kaupunkikentässä.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös