Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kunnan ateria-ainekset tulevat Pohjanmaalta

Kangasalan kunta on siirtymässä vähitellen ruuanvalmistustapaan.  Ruoka valmistetaan esivalmistelluista raaka-aineista kahdeksassa eri palvelukeittiössä. Pikkolan koulun keittiö keskittyy erikoisruokavalioihin. Kunnanhallitus valitsi maanantaina raaka-ainetoimittajaksi Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Feelia Oy:n. Feelia oli ainoa, joka jätti tarjouksen vaaditulla tavalla määräaikaan mennessä. Sopimuksen kokonaishinta on 1 011 693 euroa. Sopimusaika on kolme vuotta ja siihen sisältyy kahden vuoden optio.  Tarjouskilpailussa painotettiin hintaa 60 prosentilla ja laatua 40 prosentilla. Ruuan laatua arvioitiin asiakas- ja asiantuntijaraadin avulla. Yhtiö ilmoittaa verkkosivuillaan, että sen käyttämistä raaka-aineista 95 prosenttia on kotimaisia. Feelian lisäksi kunta ostaa edelleen tukusta salaattiaineet, aamupala- ja välipalaraaka-aineet.

Uutiset - 24.9.2017 kello 10.00
Kangasalan Sanomat
Kunnan ateria-ainekset  tulevat Pohjanmaalta
Komponenttipohjainen broilerikeitto valmistuu peruna-kasvisseoksesta ja jauhelihasta, jotka tulevat keittiöihin pusseihin pakattuina. Keittiöhenkilöstö lisää vain veden ja mahdolliset lisämausteet.

Kyseessä on iso toimintatapamuutos. Nykyinen keskitetty kouluruuan valmistus alkoi neljä vuotta sitten. Siihen asti kunnassa toimi 23 valmistuskeittiötä.
Kunta vähensi keittiöiden määrän kahdeksaan, ja loput muuttuivat palvelukeittiöiksi, joihin ruoka on kuljetettu valmistuskeittiöiltä.
Pitkä kuljetusaika lämpölaatikossa on aiheuttanut monenlaisia ongelmia ketjun loppupäässä. Aamulla pakattu ruoka on saattanut olla viileää ja sen rakenne on kärsinyt.
Koulujen ja päiväkotien ruuan ovat valmistaneet Rekola, terveyskeskus, Pentorinne sekä kouluista Suorama, Pitkäjärvi, Pikkola, Sariola ja Liuksiala.

Pikkolassa toteutuu suurin omaan kouluun valmistettava ruokamäärä, yli 1 200 annosta päivässä. Lisäksi lähtevää ruokaa valmistuu lähes 800 annosta.
Rekolassa ruuanvalmistus päättyy vanhainkodin lakkauttamisen myötä. Keittiö on vielä toiminnassa, vaikka talo on muuten tyhjentynyt.
Keittiöt valmistavat päivittäin yhteensä 6 500–7 000 ruoka-annosta. Rekolan osuus on 1 300 ateriaa, eli viidesosa koko kapasiteetista.
Uudessa järjestelmässä ruoka valmistetaan pitkälle esivalmistelluista raaka-aineista paikan päällä, jolloin se tarjoillaan heti valmistumisen jälkeen. 
Tapa mahdollistaa esimerkiksi ruokien portaittaisin valmistamisen, jolla voidaan vaikuttaa muun muassa hävikkiin.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös