Kunnasta löytyy kriisivalmiutta

0

Urheilutiellä sijaitsevan kunnanvirasto kakkosen väki joutui yllättäen jättämään työpisteensä ja siirtymään väistötiloihin toukokuun lopussa, kun virastosta otetuista pölynäytteistä paljastui asbestia.

Asbesti on mineraalikuitu, joka aiheuttaa Työterveyslaitoksen mukaan asbestoosia, keuhkosyöpää ja mesotelioomaa. Ei siis ole ihme, että aluehallintovirasto määräsi tilat välittömästi käyttökieltoon.

Hyvin pian asian paljastumisen jälkeen kunnassa oli täysi tohina päällä. Toimitilojen etsiminen noin sadalle hengelle sekä puhelin- ja tietoliikenneyhteyksien pystyttäminen ei käy käden käänteessä tai kustannuksitta.

Nyt kun koko ruljanssi on osoittautunut turhaksi, toisin sanoen asbestia ei lopulta virastossa ollutkaan, ei ole ihme, että kunta ei jätä asiaa silleen. Ensimmäiseltä näytteenottajan kanssa keskustellaan heidän aiheuttamastaan vahingosta ja sen korvaamisesta.

Hässäkkä paljasti kuitenkin jotain hyvääkin. Nyt näyttää siltä, että kunnan valmius toimia erilaisissa kriisitilanteissa on hyvä. Asiaa ei vähätelty ja siitä myös kerrottiin heti avoimesti julkisuuteen.

Avoimuus on tällaisissa tapauksissa ainoa vaihtoehto. On tärkeää, että kuntalaiset saavat mahdollisimman nopeasti tietoa häiriöistä palveluntuotannossa.

Toinen puoli on kunnan oma väki. Kunnan kaltaisessa, noin 2000 henkeä työllistävässä organisaatiossa on tärkeää huolehtia siitä, että omat työntekijätkin saavat riittävästi tietoa.

Kriisit lujittavat usein yhteishenkeä. Kunnan työntekijät ripoteltiin eri pisteisiin, muun muassa lukion ja Pikkolan luokkiin. Moni totesikin, että itse asiassa oli virkistävää päästä omasta työtilasta toisaalle yhteisölliseen, avoimeen tilaan.

Olisikohan kunnan mahdollista ottaa tästäkin ajatuksesta koppi, kun mietitään tulevaisuuden työtiloja kunnassa?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.