Millaista tekemisen meininkiä Kangasalan kaupungilta löytyy. Millainen on #työpäiväkangasalla? Tänään vuorossa ovat nuoriso-ohjaaja Marketta ja erityisnuorisotyönohjaaja Kalle. Heidät löytää Kyläkollista.
Anteeksi mistä? Mikä ihme on Kyläkolli? Annetusta osoitteesta löytyy teollisuushalli. Hallin yksi nosto-ovi on auki ja sieltä sisältä löytyy matkailuauto ja iloinen kutsu käy Markelta ja Flinkulta astua sisälle Kyläkolliin.
”Tämä on meidän työpaikkamme, nuorten kohtaamispaikaksi muunnettu matkailuauto. Me ajamme sinne, missä nuoret ovat, juomme kahvit ja juttelemme nuorten kanssa. Ennen kaikkea olemme läsnä”, Marke tiivistää omaa työtään ja Kyläkollin toimintaa.
Marke on tullut jo 1980-luvulla ensimmäisen kerran Kangasalan kaupungille töihin iltaohjaajaksi ja nyt hän on ollut vuodesta 2001 nuoriso-ohjaajana. ”Työssäni saan iloita yhdessä nuorten kanssa heidän onnistumisistaan. Edellisellä tapaamisella olemme saattaneet keskustella esimerkiksi kesätyön hausta ja olen tsempannut häntä tähän, ja seuraavan kerran tavatessamme nuori kertoo saaneensa paikan. Mikä sen ihanampaa kuin iloita yhdessä.”
Flinkku on ollut sosiaalialalla lasten ja nuorten kanssa töissä toistakymmentä vuotta, erityisnuorisotyössä nyt vuoden verran ja siten myös Kyläkollin toiminnassa. Myös hänelle nuorten kohtaaminen on tärkeää työssä. ”Parasta työssä on, kun nuoret ymmärtävät, ettemme ole ainoastaan ilmaista kahvia ja pullaa tarjoava sateensuoja, vaan haluamme mahdollistaa jokaiselle mahdollisuuden turvallisen aikuisen läsnäoloon. Nuoret huomaavat, että välitämme ja meidän kanssamme voi keskustella asioista, joista ei välttämättä uskalla tai kehtaa keskustella muualla, autamme siinä missä voimme, kuuntelemme ja ohjaamme”, Flinkku käy läpi ajatuksiaan työstään.
Nuorisotila-auto Kyläkolli kulkee nuorten luo. ”Ilmoitamme snäpissä, että lähdemme liikkeelle ja kysymme nuorilta, missä nähdään. Paikat ovat koulujen parkkialueita tai muita julkisia kohtaamispaikkoja”, Marke kertaa Kyläkollin toimintaa. Aluksi kollissa vaihdetaan kuulumisia, nuorilla on toisessa kädessä kahvimuki toisessa kännykkä. ”Kyllä se puhelin useimmiten lopulta menee taskuun ja silloin päästään keskustelemaan kunnolla”, Flinkku kertoo.
Millaisista aiheista nuoret haluavat keskustella? ”Meidän jutut ovat hyvin tavallisia, miten menee ja mikä fiilis. Joskus käymme keskustelua liikenneturvallisuudesta, kotiintuloajoista ja myös päihteistä, me koitamme saada nuoret pysähtymään ja pohtimaan asioita”, Flinkku kertoo ja Marke jatkaa, että aiheina voivat olla lomasuunnitelmat, kela-asiat, urheilu ja kaikki mahdollinen, ”Ihan vaan voidaan jutella siitä, mikä on tämän illan suunnitelma.”
Marken ja Flinkun saumattoman yhteistyön huomaa jo keskustelun etenemisestä. Toinen aloittaa ja toinen täydentää vastausta. Nuorten kanssa työskentelyssä onkin tärkeää yhteen hiileen puhaltaminen. ”Olemme turvallisia aikuisia ja auktoriteetteja, vaikka hauskaa pidetään, mutta aina sääntöjen rajoissa”, Flinkku toteaa ja Marke jatkaa tästä sujuvasti: ”Meillä Kyläkollissa on käytössä turvallisen tilan periaatteet ja niistä emme tingi. Hauskaa saa pitää ja läppä lentää, mutta säännöt on muistettava vitseissäkin.”
Mikä saa teidät sitoutumaan tähän työhön nuorten kohtaamisten lisäksi? Molemmat ”kollilaiset” ovat sitä mieltä, että työ nuorten kanssa on vaihtelevaa ja joustavaa. Kyläkolli liikkuu ympäri vuoden, mutta muuten nuoriso-ohjaajan työtä voisi kuvata kausiluonteiseksi. Syksystä kevääseen on nuorisotilatoimintaa, kouluyhteistyötä, nuorisovaltuusto toimintaa ja tapahtumia. Kesäisin leirejä, retkiä, tapahtumia ja tietysti liikkuvaa nuorisotyötä nuorisotila-auto Kyläkollissa.
”Meillä on kollissa välillä teemailtoja, esimerkiksi Halloween teemaa ja joskus on pidetty myös ”yökollia”, Marke kertoo, ”Työyhteisömme on mukava ja ei ole merkitystä, kuka tulee työpariksi työvuoroon. Kaikkien kanssa on hauskaa ja sopiva tekemisen meininki.”
Flinkku tuo vielä esille Kyläkollityöstä tärkeitä asioita: ”Tämä liikkuva nuorisotila on tarpeellinen toimintamuoto. Tärkeää on, että yksikään nuori ei jäisi yksin. On hyvä, kun on matalan kynnyksen paikka, jonne tulla. Ketään ei jätetä yksin niin iloissa kuin suruissa ja huolissa.”
Niin mikä se Kyläkolli siis onkaan? Kyläkolli on pienimuotoiseksi viihtyisäksi kohtaamispaikaksi muunneltu matkailuauto. Nuoriso-ohjaajat liikkuvat nuorisotila-auto Kyläkollilla kaupungilla siellä, missä nuoret kokoontuvat. Autossa on maksutta tarjolla kahvia, teetä ja mehua sekä pientä syötävää. Autoon voi tulla esimerkiksi kavereiden kanssa kahvikupilliselle tai juttelemaan nuoriso-ohjaajien kanssa. Kyläkollin puhelimeen voi soittaa tai laittaa viestiä, mutta suurin osa yhteydenotoista tulee Snapchatin kautta. Liikkuvan nuorisotilan toiminta keskittyy pääasiassa 13–17-vuotiaisiin nuoriin.
Kangasalan kaupungin rekrytointikoordinaattori Saara kiertää jututtamassa Kangasalan kaupungin työntekijöitä heidän työpisteissään ja kuulemassa, millaista tekemisen meininkiä kentällä on tällä hetkellä. Tämä juttu on osana Työpäivä Kangasalla juttusarjaa.