Koti Pääkirjoitus Lapsipotilaiden päästävä Acutan palveluiden piiriin

  Lapsipotilaiden päästävä Acutan palveluiden piiriin

  0

  Kangasala esittää sairaanhoito­piirille kiireellisen hoidon järjestämistä Acutassa, Taysin ensiavussa vuoden 2020 alusta lukien.

  Tällä hetkellä ainoastaan ambulanssipotilaat kuljetetaan Kangasalta suoraan Acutaan. Muiden on mentävä tavalla tai toisella Valkeakoskelle, noin 30 kilometrin päähän Kangasalan keskustasta.

  Talvisin tie on pimeä ja mutkainen, ja autottomilta lähes saavuttamattomissa.

  Valkeakoskella hoituu myös Akaan, Urjalan, Lempäälän, Vesilahden ja Kangasalan kanssa samaan yhteistoiminta-alueeseen kuuluvan Pälkäneen ilta- ja viikonloppupäivystys.

  Kangasalalaiset haluavat hoitoa Acutasta. Syyt ovat yksinkertaisia: se on lähempänä ja sinne pääsee sujuvasti julkisilla liikennevälineillä.

  Täysin ymmärrettäviä syitä, joskin Acutassa on asiakaskertomusten mukaan usein pitkä odotusaika ja liian vähän makuupaikkoja. Siinä mielessä Acuta ei tarjoa helpotusta Valkeakoskeen verrattuna.

  Ambulanssipotilaiden ohjaaminen suoraan keskussairaalaan on järkevä ja kustannustehokas ratkaisu. He ovat myös niitä kaikkein huonokuntoisimpia, jotka tarvitsevat välitöntä hoitoa.

  Jos sairaanhoito­piiri ei vielä vastaanota kaikkia Kangasalan päivystyspotilaita, minimitavoite pitää olla, että vähintään lapset pääsevät suoraan Taysin lastenpolille.

  Nyt tämä koskee ainoastaan Acutasta ensiapupalveluita ostavien kuntien lapsia.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän