Lukioisko on Kangasalan lukion oma lehti.
Lehteä kirjoittaa Kangasalan lukiolaisista koostuva kolmen hengen mediaryhmä: Ronja Aaltojärvi, Aada Lehtoniemi ja Nadia Vakaslahti.
Kangasalan lukion seuraava musikaali Lätkä – The Musical on ollut lukiolaisilla työn alla viime keväästä lähtien. Jo tätä ennen on kuitenkin musikaalin työryhmä tehnyt paljon töitä musikaalin eteen. Käsikirjoittajat Hanna Suutela ja Risto Pakarinen, säveltäjä ja sovittaja Maija Koskenalusta sekä ohjaaja Sanna Majanlahti ovat loihtineet kasaan ensimmäisen jääkiekkoaiheisen musikaalin, joka saa ensi-iltansa Kangasala-talossa 15.11.
Musikaali sijoittuu kuvitteelliseen Kumpunotkon kaupunkiin. Kaupungin oma jääkiekkojoukkue kohtaa odottamattomia haasteita, ja tärkeä ottelukin on tuloillaan. Miten näistä haasteista selvitään?
Jääkiekon lisäksi musikaalissa tutustutaan Kumpunotkolaisiin, joiden ihmissuhteet ja kasvutarinat tähdittävät juonta. Tarina kertookin loppujen lopuksi yhteishengestä ja vaikeista tilanteista selviämisestä yhdessä.
Musikaalissa näyttelevät muun muassa lukion kolmannen vuoden opiskelijat Anni Joutsen ja Tiiti Salopino. Joutsen kertoo näyttelevänsä hahmoa nimeltään Havu.
” Havu on sellainen vähän niin kuin Kumpunotkon ulkopuolinen hahmo. Se on aika filosofinen ja se tarkastelee, mitä siellä Kumpunotkossa tapahtuu. Havulla on kaksi kaveria Paju ja Kataja”, Joutsen kuvailee.
Salopino esittää hahmoa nimeltä Tinja Saahko, joka on Kumpunotkon radion toimittaja.
Sekä Salopinolla että Joutsenella on jo aiempaa kokemusta näyttelemisestä ala-asteen esityksistä sekä harrasteteattereista. Aiempaan verrattuna on musikaalissa näytteleminen tuntunut vakavammalta.
”Vaikka onkin koulunproduktio niin tässä kohtaa, on ehkä vähän semmoista isomman maailman meininkiä. Oikeasti pitkään harjoitellaan ja käytetään aikaa ja vaivaa”, Joutsen sanoo.
Reilun viikon aikana esitettävät useat esitykset Kangasala-talossa lisäävät tunnetta siitä, että opiskelijat ovat tekemässä jotain merkittävää.
Musikaalissa näytteleminen oli selkeä vaihtoehto Salopinolle ja Joutsenelle, sillä se on heille molemmille mieluista.
”Koska mä nautin siitä. Vaikka se on, kuinka jännittävää, niin mä nautin olla esillä”, Salopino perustelee päätöstään lähteä näyttelemään.
Salopinolle suuret tanssikohtaukset ovat olleet mieleenpainuvimpia. Hän kuvailee: ”Se, miltä se tuntuu ja näyttää sen jälkeen, niin se on ihan huippu tunne.”
Näyttelijöiden lisäksi on tietysti musiikki suuressa roolissa tulevassa esityksessä. Musikaalin bändissä soittava Veera Tarri kertoo, että musiikki luo esitykseen tunnelman ja äänimaiseman.
”Luo mielikuvaa siitä, millainen joku tunnetila on oikeasti, mitä ei välttämättä siitä näyttelystä huomaa”, Tarri lisää.
Musiikit ovat Kangasalan lukion opettajan Maija Koskenalustan säveltämiä. Bändissä soittava Ville Sairo kuvaa teoksen musiikkia yllättäväksi ja monipuoliseksi. Bändin kitaristi Arto Salonen on Sairon kanssa samalla linjalla:
”Mennään ihan semmoisesta pelkkä-piano-systeemistä melkeinpä hardrock-tyyliseen. Ei tarvitse tykätä niin kuin musikaalimusiikista, että voi tykätä näistä. Noi biisit toimisivat ihan kappaleina muutenkin. Mun mielestä Maija on tosi hyvin onnistunut siinä.”
Tarri soittaa musikaalissa poikkihuilua ja pikkoloa, syntetisaattoria sekä laulaa. Hän oli alun perin hakenutkin bändiin, mutta lopulta lähti musikaaliin mukaan, kun häntä henkilökohtaisesti pyydettiin.
”Oon ollut näyttelemässä ja haluan kokea tämän bändinkin ja tykkään musikaaleista”, Tarri selittää, miksi haki bändiin.
Osa tämän vuotisen musikaalin osallistujista olivat mukana jo lukion aiemmassa Tunteellinen kone -musikaalissa kuten Tarri. Silloin hän pääsi näyttelemään ja esiintymään lavalla. Hän vertaa näitä kahta melko erilaistakin kokemusta.
”Tää kokemus on paljon luovempi. Nyt me ollaan tehty paljon sovitus ja sävellys työtä meidän säveltäjän kanssa ja tehty niin kuin sitä musiikkia yhdessä.”
Salonen soittaa bändissä sekä akustista että sähkökitaraa. Hän toteaa, että bändissä on pääsyt haastamaan itseään ja soittamaan tyyleillä, joilla ei normaalisti soita.
”Mun mielestä meillä on hyvä ryhmä tossa”, Salonen kehaisee bändiä.
Sairo soittaa rumpuja ja perkussioita. Musikaalibändissä on hänen mukaansa ollut paljon hommaa, mutta on se myös palkitsevaa. Hän lähtikin siihen mukaan, koska oli kuullut muilta musiikkilinjalaisilta, että se oli yksi hienoimmista kokemuksista lukiovuosilta.
Musikaali on selkeästi alkanut saamaan muotoaan ja opiskelijoista sen näkeminen on todella hienoa.
”Pikkuhiljaa huomaa, että pienistä paloista muodostuu isompi kokonaisuus. Se on ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka se on siitä kasvanut ja kohta meillä on kasassa kokonainen esitys”, Joutsen iloitsee.
”Varsinkin viime viikkoina ollut tosi palkitsevaa, kun on nähnyt kokonaisuuden tulevan yhteen”, Sairokin hehkuttaa.
Kysyimme lopuksi opiskelijoiden lempijuttuja musikaalista.
”Se on samalla mun lempikohta ja inhokkikohta. Mutta se on tää, kun Turpeinen sanoo joka väliin ’Ei mulla oo tapana itseäni kehuskella, mutta näin pistepörssin ykkösenä…’ Mä vihaan sitä, mutta se on samalla ihan tosi viihdyttävää. Toinen: Kokedama-biisi. Se on tosi hieno”, Tarri pohtii
”Mun mielestä se heti alku, kun se menee suoraan isosti siihen. Päästään semmoiseen tiettyyn tunnelmaan. Mun mielestä se on tosi hyvin kirjoitettu”, Salonen sanoo.
”No tässä on kyllä jotain tiettyjä kohtauksia, jotka on ihan huippuja. Nyt kun on nähnyt tavallaan sen bändin ja näyttelyn yhteistyön, varsinkin eka puoliaika, se on ollut tosi hienoa nähdä”, kertoo Sairo.
”Mun lempikohtaus on luolamiesbaarin karaokekohtaus”, Joutsen naurahtaa.
”Mul on myös karaokekohtaus”, Salopino komppaa.
”Se on ehkä lemppari, koska siinä näkyy se yhteishenki ja se tehdään yhdessä ja siinä on erittäin hyvä biisi, mitä lauletaan, niin se on hieno”, Joutsen vielä tuumii.
Musikaalin ensi-ilta lähestyy kovaa vauhtia. Onko sinulla jo liput hommattuna?
MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,70 €.Tilaa tästä