Uutiset Lesothossa koulu on hauskaa, mutta hintavaa

  Lesothossa koulu on hauskaa, mutta hintavaa

  0
  Timi, Martti, Allison, Helmi, Pertti ja Olli Lehtinen perhekuvassa. Martti ja Helmi käyvät koulua Ugandassa, jossa Allison on opettajana. Timi ja Olli asuvat isänsä kanssa Suomessa ja käyvät Ruutanan ja Pikkolan koulua.

  Pikkolan yläkoulua käyvä Olli Lehtinen on käynyt koulua myös Afrikassa, jossa hänen äitinsä työskentelee musiikinopettajana.

  – Äidillä ei ole maisterin tutkintoa, niin se ei voi olla täällä töissä. Hän on töissä Afrikassa ja mekin olimme sitten siellä, Olli kertoo.

  Ollin äiti Allison Lehtinen on opiskellut Englannissa ja työskennellyt monissa kansainvälisissä kouluissa. Hän on tällä hetkellä opettajana Ugandassa. Ollin veli Martti ja sisko Helmi käyvät koulua siellä. Toinen veli Timi käy nyt Ruutanan koulua.

  Lapset saivat valita, jäävätkö Afrikkaan äidin kanssa vai tulevatko Suomeen isän luokse. Olli valitsi Suomen.

  – Tykkään olla isän kanssa täällä. Toinen syy on, että minulla on pieni addiktio tietokonepeleihin, eikä minulla ollut konetta siellä.

  Olli kävi kuudennen luokan Maseru Preparato Schoolissa Lesothossa. Lesotho on pieni maa eteläisessä Afrikassa. Oppilaita kansainvälisessä koulussa oli noin 600.

  – Ei se nyt kovin paljon erilaista ollut kuin täällä, paitsi että siellä ei saanut lämmintä ruokaa, vaan piti tuoda omat ruuat.

  Maan pääkaupungissa ollut koulu ei ollut halvimmasta päästä. Ollin kanssa samaa koulua kävi myös Lesothon prinssi.

  – Oli siellä muitakin kouluja, jotka olivat paljon halvempia. Tämä oli sellainen korkea-arvoisempi koulu. Koulupukukin maksoi tosi paljon.

  Lesotho on varakas maa verrattuna moniin muihin Afrikan maihin. Ollia ärsyttääkin ennakkoluulot, joita hän on joutunut oikomaan.

  – Ihmiset täällä ajattelevat, että kaikki siellä asuvat savimajassa. Sen, kuinka samanlaista siellä on, tajuaa vasta kun sinne menee.

  Afrikassa koulunkäynti on kallista, Allisonin mukaan se voi kalleimmillaan maksaa jopa 30 000 dollaria vuodessa.

  – On iso mysteeri, miksi koulutus köyhässä Afrikassa on niin kallista, kun se on ilmaista rikkaissa maissa kuten Suomessa ja Englannissa, Allison ihmettelee.

  Lehtisen perheen lapset saivat kuitenkin huomattavan alennuksen lukukausimaksuista, koska äiti oli opettaja.

  Jos Olli olisi jäänyt Afrikkaan, olisi hän seitsemännelle luokalle mennessään joutunut vaihtamaan koulua ja lukukausimaksut olisivat nousseet moninkertaisiksi.

  – Maksut olivat meille noin kymmenesosan verran normaalista, uudessa koulussa olisi pitänyt maksaa täysi hinta, Ollin isä Pertti Lehtinen kertoo.

  Ollin mielestä Afrikassa koulunkäynti oli paljon hauskempaa kuin Suomessa. Oleskelu oli vapaampaa ja koulun alue iso. Kotonakin pääsi käymään, kun opettajien asunnot olivat koulun yhteydessä.

  Mitä mieltä Olli sitten on maksuttomasta suomalaisesta peruskoulutuksesta?

  – On se tietysti hyvä asia, vaikka se nostaa veroja.

  Juttu kuuluu Kangasalan Sanomien Suomi 100 -juttukokonaisuuteen, joka julkaistiin 29.11.2017 lehdessä ja lehden digipalvelussa Raitissa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän