Maataloustuet tukevat myös kuluttajien ostovoimaa

0

Matti Kauhanen 18.2.2014

Tapa talonpoika päivässä -hokema ei onneksi enää pidä paikkaansa, mutta keskimäärin yksi maatila kuukaudessa lopettaa toimintansa useimpien kuntien alueella. Kangasallakin on laitettu pellot kesannolle ja karjat teurastamoille liki 30 tilalla viimeisen parin vuoden aikana. Luopuvien isäntien ja emäntien elämäntyölle ei ole löytynyt jatkajaa omasta perheestä tai tilanpito on lopetettu kannattamattomana.

Nuoresta polvesta löytyy kuitenkin edelleen rohkeita ja työtä pelkäämättömiä maatalousyrittäjiä. He uskovat perinteisen elinkeinon tulevaisuuteen, sillä ruuan kysyntä ei ole maailmassa vähenemässä vaan päinvastoin. Lähellä tuotettua ruokaa on alettu myös arvostaa aikaisempaa enemmän, mutta siitä kuluttajat eivät ole vielä valmiita maksamaan tuotantokustannuksia vastaavasti.

Maatalousyrittäjänä aloittaminen on taloudellisesti suuri riski. Esimerkiksi kotitilansa toimintaa jatkava joutuu usein aloittamaan rankasti miinuksella ennen ensimmäistäkään teuras-, maito- tai viljatiliä. Sukupolvenvaihdoksissa jatkajan on nimittäin maksettava muun muassa sisarosuuksia ja investoitava uusiin rakennuksiin. Siksi monikaan nuori ei halua velkaantua ja ottaa ympärivuorokautista työtaakkaa, jos elanto tulee helpommin palkkatyössä.

Euroopan unionin varoista suurin osa kuluu alueen valtioiden maatalouksien tukemiseen. Ropoja on toistaiseksi riittänyt myös Suomeen, vaikka arktisten alueiden maatalouksien tukemista pidetään Keski-Euroopan maissa eurojen hukkaan heittämisenä. Saksalainen viljelijä antaisi suomalaiselle tilalle avustusta vain kauniiden maaseutumaisemien hoitamiseen.

Kotimaassa on tapana kadehtia tilojen omistajia tukien saamisesta. Samaan aikaan arvostelijat vaativat halpoja kotimaisia tuotteita kauppojen hyllyille. Harva kuluttaja miettii kaupan kassalla bonuksia höylätessään, että kassiin sujahtaneen karjalanpaistin lihat olivat edulliset, koska niiden tuottamista oli yhteisesti tuettu.

Maataloustukea saavien viljelijöiden vähenevää massaa ei pidä kadehtia myöskään siksi, jos joku upporikas Wahlroos kuittaa suurkartanon omistajana sitä sievoisen summan. Yksittäistapauksilla ei ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta. Maataloustuet ovat yhtä tärkeitä palkkatyössä käyville kuin viljelijöillekin. Niillä pidetään yllä kotimaista maataloutta, ruuan jalostamista ja niiden myötä työllisyyttä ja kuluttajien ostovoimaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.