Marika Viskari maalaa taidetta kokopäiväisesti: Kädet ovat täynnä töitä, eikä hän enää välitä arvostelijoista

0
Kun Marika Viskarin ajatukset ovat solmussa, kuinka jokin taulu pitäisi toteuttaa, hän lähtee harjulle lenkille Kyösti- koiran kanssa ja ajatukset selviävät kuin itsestään.

Marika Viskarin työhuoneen ikkunoita kehystävät kalterit, mutta maalausten linnut edustavat vapautta.

Lentoon pyrähtänyt närhi pitelee nokassaan tammenoksaa. Marika Viskarin akryyli- ja öljyvärimaalaukset saavat monesti inspiraatiota menneiden aikojen suomalaisten luontosuhteesta ja mytologioista. Kuvissa vilahtelevat usein linnut.

– Entisaikaan ihmiset ajattelivat, että linnut vievät viestejä elämän ja kuoleman välillä. Kaikki lintuni ovat viestinviejiä, Viskari kertoo.

Närhen kantama tammenoksa on merkityksellinen, sillä vanha kansa uskoi tammen tuovan monenlaista onnea. Kangasalalainen Viskari on ammattitaiteilija, jonka töitä ostavat yksityishenkilöt ja yritykset sekä sosiaalisen median että nettikaupan kautta. Närhi ja tammenterhot -maalaus meni kaupaksi Instagramissa ennen kuin se oli edes valmis.

Marika Viskari työskentelee mieluiten lattialla. Tilavassa työhuoneessa kesken on monesti monta työtä.

Epävarmuus on taiteilijalle jokapäiväistä

Aiemmin taiteilijan työhuone sijaitsi Pälkäneellä vanhalla koululla, joka oli talvisin kylmä ja kesäisin kuuma. Viskari on iloinen, että Kangas­alan kaupunki tarjosi hänelle uutta tilaa vanhasta kasarmirakennuksesta Ilkosta.

Huoneessa on ilmavuutta, lattia ja seinät ovat valkoiset, katto korkealla. Seinustalla on viisi korkeaa ikkunaa. Ikkunoissa ovat kalterit muistuttamassa rakennuksen historiasta.

– Kalterit eivät haittaa minua ollenkaan. Eipähän kukaan pääse varastamaan maalauksiani, Viskari hymähtää.

Kaksi vuotta sitten Viskari teki rohkean päätöksen ryhtyä kokopäiväiseksi ammattitaiteilijaksi, huolimatta alan epävarmuudesta ja kilpailusta.

– Ei ollut helppoa heittäytyä tekemään taidetta ammatikseen. Vaikka kaikki elämässä oli ajanut siihen, päätös oli vaikea.

Viskarille linnun siipi merkitsee henkilökohtaisesti paljon. Ensimmäisen yksityisnäyttelyn nimi alkuvuodesta 2019 Joensuussa olikin Siivissä voimaa.

– Lintu levittää siipensä ja lentää vapaana. Kun lintu sulkee siivet kupeeseensa, se suojaa itseään maailmalta. Minäkin olen joutunut suojaamaan itseäni ihmisten eriäviltä mielipiteiltä ja epäilyiltä, että saako taidetta tehdä työkseen.

Epävarmuus on läsnä lähes päivittäin. Viskari kuvailee, että se on kuin kaveri, joka on pitänyt hyväksyä rinnalle kulkemaan.

– Tunne painuu pinnan alle nopeastikin, kun on onnistunut näyttely, tulee paljon myyntiä tai saa tehtyä tosi syvällisen työn, johon on tyytyväinen.

Ensi vuonna yksityisnäyttely Tampereella

Viskari kokee, että nykyään on helpompi jo seisoa omilla jaloillaan ja ammatillisen päätöksensä takana.

– Uskallan olla koko ajan enemmän auki mahdollisuuksille, enkä käperry vain omaan työhuoneeseen.

Nyt Viskarilla onkin mahdollisuuksia tartuttavaksi kaksin käsin. Lähikuukausina Viskari maalaa tuleviin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin, osallistuu Taidekeskus Salmelan nuorten taiteilijoiden kilpailuun ja tekee siinä sivussa jatkuvasti tilaustöitä ja suorittaa opintoja.

– Olen rohmunnut töitä, koska olen ollut innoissani ilmestyneistä mahdollisuuksista. Maalaamisen lisäksi aikaa menee kauheasti esimerkiksi paperitöihin, kuten näyttely- ja apurahahakemuksiin. Rakennan ja markkinoin näyttelyitä itse.

Ensi vuoden elokuussa Tampereen keskustassa Galleria Koppelossa järjestettävää yksityisnäyttelyä Viskari kuvaa isoksi jutuksi.

– Tavoitteeni on luoda sisällöltään ehjä, puhutteleva ja mielenkiintoinen kokonaisuus.
Viskari pohtii näyttelyn yhdistävää tekijää.

– Töissäni olen käsitellyt paljon unen ja valveen sekä elämän ja kuoleman välisiä rajoja. Näyttelyn teema voisi olla Halkeamia ajassa. Nimi herättää pohtimaan, mitä menneisyydestä sekä tulevaisuudesta ja toiveista heijastuu tähän hetkeen.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on ks_marika_viskari3-768x1024.jpg
Viskari saa inspiraatiota suomalaisesta luonto-mytologiasta. Linnut kuvastavat linkkiä tuonpuoleiseen.

Kuka: Marika Viskari

  • Valmistunut muotoilijaksi Hämeen ammattikorkeakoulusta vuonna 2010. Vaihto-oppilaana taideyliopistossa Lontoossa.
  • Aloitti kuvataiteilijan (YAMK) opinnot Kankaanpäässä Satakunnan ammattikorkeakoulussa 2019.
  • Tulevat yksityisnäyttelyt: Espoossa Vindängenissä helmi–maaliskuussa ja Galleria Koppelossa Tampereella elokuussa 2020.
  • Tulevat yhteisnäyttelyt: Pirkanmaa muotoilee VII, Finlayson Tampere, maaliskuussa 2020.
  • Asuu Kangasalla. Perheeseen kuuluvat 8- ja 9-vuotiaat lapset, aviomies ja kääpiövillakoira Kyösti.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.