Martat kunnioittavat perinteitä ja seuraavat nykyaikaa

0
Konserttiesitettä kiinnittävä Sahalahden Marttojen puheenjohtaja Manna Aakkula on martta kolmannessa polvessa. Myös hänen tyttärensä ovat liittyneet marttayhdistykseen.

Sahalahden Martat ry:n juhlavuosi on huipennusta vailla. Perustamisensa 80-vuotisuutta juhliva yhdistys järjestää torstaina Kontulassa konsertin, jossa Arja Koriseva esittää elokuvasävelmiä ja muita ikivihreitä.

Lähes loppuunmyyty konsertti-ilta alkaa herrasväen kahvibuffetilla, jossa pääsylipun lunastaneille on tarjolla monenlaisia herkkuja – sekä klassikoita että vähän modernimpaa maisteltavaa.

Juhlapöydän kattaus on vähän kuin läpileikkaus nykyajan marttatoimintaan. Järjestö kunnioittaa perinteitään, mutta elää vahvasti mukana nykyajan hermolla.

– Meillä on monenlaista toimintaa. Järjestämme ruuanlaittokursseja, hoidamme kahvituksia, käymme teattereissa, sauvakävelyillä ja nuotioretkillä. Olemme olleet myös tv-yleisönä Tohlopissa, kertoo Sahalahden Marttojen puheenjohtaja Manna Aakkula.

– Juhlavuotenaan yhdistys on neulonut kaikille Sahalahdella tänä vuonna syntyneille lapsille villasukat. Lisäksi martat ovat osallistuneet uuden lastensairaalan vauvanpeittojen, kymmenen kappaletta, tekemiseen. Taysin lastenosastolle yhdistys lahjoitti imetystyynyjä, peliohjaimia ja radioita.

Oikein hyvä hallituksemme takaa sen, ettei toiminnan järjestäminen kaadu liiaksi puheenjohtajan vastuulle, Aakkula kiittelee.

Tätä nykyä Sahalahden Marttoihin kuuluu noin 70 jäsentä. Määrä on pysynyt aika tavalla vakiona viime vuosina.

– Tyypillistä on, että martoissa ollaan mukana niin kauan, kunnes aika jättää, naurahtaa Aakkula, itsekin martta kolmannessa polvessa. Ja neljäskin sukupolvi on jo menossa, kun hänen kaksi tytärtään ovat mukana marttayhdistyksessä.

Kerran martta, aina martta. Jäsenyys kulkee usein perheissä sukupolvelta toiselle. Sahalahdellakin jäseninä on paljon sellaisia, joiden äidit ja mummut ovat aikanaan olleet marttoja.

Mistä tällainen uskollisuus marttatoimintaan kumpuaa? Perinteiden kunnioittamisella on oma merkityksensä, mutta se ei ole Aakkulan mielestä suinkaan koko totuus.

– Toiminta antaa jäsenille paljon. Sekä tietoja, taitoja että mukavaa yhdessäoloa. Voi oppia kaikenlaista, mikä auttaa arkisten asioiden edistämisessä.

Marttojen teemalauseena on: ”Elämä on parempaa itse tehtynä”. Siihen kiteytyy paljon. Omilla toimillaan ja ratkaisuillaan voi viedä arkisia asioita itselle suotuisaan suuntaan. Marttajärjestö antaa eväitä tähän.

Martat on kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on edistää kotien ja perheiden hyvinvointia sekä kotitalouden arvostusta.

Takavuosikymmeninä marttatoiminta yhdistettiin käytännössä maaseutuun, mutta näin ei ole ollut enää aikoihin. Marttayhdistyksiä on paljon myös kaupungeissa ja muissa taajamissa.

– Meillä on kynnys matalalla. Voi tulla ensin katsomaan minkälaista toiminta on, ja vasta sitten päättää, ryhtyykö jäseneksi, Aakkula kannustaa.

Yhdistyksen Facebook-sivut antavat osviittaa aktiviteeteista. Jäsenistölle lähetetään kahdesti vuodessa jäsenkirje.

Sahalahden martat kaipaavat mukaan nuorta väkeä, kuten useimmat yhdistykset ja järjestöt.

Kilpailu kansalaisten vapaa-ajasta on kovaa. Pitkät perinteet ja hyvä maine ovat martoille eduksi tässä kilvoittelussa.

– Martat on ennen muuta yhdessä tekemistä, Aakkula tiivistää toiminnan luonteen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.