Koti Uutiset Merja Palin tuo suomalaisen luonnon koteihin

  Merja Palin tuo suomalaisen luonnon koteihin

  0
  Merja Palinin työskentelyn kulmakiviä ovat muoto ja väri. Kuvassa hänen Eurokankaalle suunnittelemansa kuosi Juhannus.

  Tiesitkö, että Roineen rantamaisemissa asuvan Merja Palinin kädenjälki näkyy melko suurella todennäköisyydellä sinunkin kodissasi? Se voi esiintyä Omenapuu- tai Juhannus-kuosina pöydän päällä. Se voi kehystää Syysunelmana tai Metsäorvokkina ikkunaa tai yhtä hyvin se voi olla Kesämarjoina kahvikupin vieressä.

  Palin on toiminut taideteollisena suunnittelijana jo 25 vuoden ajan ja ehtinyt tehdä uransa aikana paljon; muun muassa työskennellä 11 vuotta silkkimateriaalin parissa Marja Kurjen palveluksessa. Hänen aivan ensimmäinen Finlaysonille opinnäytetyönä suunnittelemansa painokangasmallisto sai afrikkalaisia vaikutteita, sillä nuori nainen oli juuri viettänyt kevään Etiopiassa. Sittemmin Palinin linjaksi on kirkastunut Suomen luonto.
  – Se on ehtymätön inspiraation lähde.

  Palin viettää paljon aikaa luonnossa kameran ja koiransa Lucan kanssa. Hän muun muassa päätti juuri projektin, jossa julkaisi vuoden ajan joka päivä uuden luontokuvan Facebookissa. Miten luonnosta, ja vieläpä pääosin samoilta tutuilta koiralenkeiltä löytyy 365 mielenkiintoista kuvauskohdetta?
  – Taidan nähdä maailman hieman erilaisin silmin kuin muut. Kaikki ihmiset katsovat, mutta kaikki eivät näe samalla lailla. Minulla on ikään kuin neliönmuotoinen näkökenttä, Palin selittää hymyillen. Hänen luonnossa kuvaamansa kivet, ketunleivät, koivunlehdet, kukannuput, saniaiset ja sinivuokot pääsevät kuoseiksi kankaisiin. Mallistoilla on suomalainen tarina, mikä miellyttää myös asiakkaita.

  Viimeiset seitsemän vuotta itsenäisenä suunnittelijana työskennelleen Palinin kankaita on  paljon Eurokankaan Design From Finland -mallistossa ja Vilpolan suomalaisen suunnittelun mallistossa.
  Lisäksi hänen nimensä voi löytää vaikkapa Lapuan Kankureiden pellavapyyhkeistä, Havin lautasliinoista lasten repuista, vihkoista ja kankaisista säilytyskoreista.
  – Kun nuorena suunnittelin ensimmäiset kuosini Finlaysonille, Båras Cottonille ja Kangastukselle, tiesin olevani oikealla alalla.
  – Marja Kurki oli kuitenkin todellinen suunnittelun korkeakoulu. Siellä tehtiin kuoseja sellaisella volyymilla, että varmasti tiesin oppivani prosessin.

  Merja Palinin ja Suomen luonnon symbioosiin voi parhaillaan tutustua Kangasala-talon Galleriassa. Vierailijaa tervehtivät heti talon aulassa Laulujoutsen- ja Sydänmaa-kuosit, jotka saavat olla juhlistamassa Suomen satavuotista taivalta vuoden loppuun saakka. Näyttelyssä on esillä pääosin kankaita, mutta maistiaisina myös silkkituotteita. Vaikka Palinilla nyt on uraa takanaan neljännesvuosisata, näyttely ei varsinaisesti kurkista menneeseen, vaan esittelee pikemminkin uutta.
  Historiaankin pääse tutustumaan, sillä Palin sai viime viikolla idean: hän aikoo julkaista yrityksensä Facebook-sivulla syyskuuhun asti joka päivä yhden suunnittelemansa kuosin.

  Palin on myös ilmaissut Kangasala-talolle esittelevänsä mielellään näyttelyään ja työskentelytapojaan ryhmille. Itse hän on jo ehättänyt kutsua yritysasiakkaitaan, vanhoja opiskelukavereitaan ja Marja Kurjen entisiä työkavereitaan kylään Galleriaan.
  – Nyt kun näyttely on pystytetty, otetaan siitä kaikki irti, hän iloitsee.

  Merja Palinin Suunnittelijan silmin – 25 vuotta suomalaisia kuvioita luonnosta -näyttely 3.9. saakka Kangasala-talon Galleriassa.
  Palin kertoo suunnittelutyöstä ja esittelee näyttelyn lauantaina 17.6. kello 13
  .

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän