Koti Uutiset Miehissä metsälle

  Miehissä metsälle

  0
  Pienestä pitäen metsällä käyneille Antti (vas.) ja Lauri (oik.) Taitolle on ollut aina selvää, että he suorittavat metsästyskortin. Laurin ensimmäinen metsästyssaalis oli sorsa, Antilla varis. Maanantaina pojat kävivät isänsä Vänni Taiton kanssa kyyhkysmetsällä. Metsälle he ottavat usein mukaansa myös perheen koirat Killin, Hipun ja Minnin.

  Metsästyskausi pyörähtää käyntiin vähitellen.
  Elokuun alusta on ollut mahdollista pyydystää joitakin pienpetoja, maanantaina alkoi kyyhkysenmetsästys, viikon päästä sorsastus.
  Syyskuun lopulla pääsevät puolestaan hirvestäjät passipaikoilleen.
  Maanantaina kyyhkysjahdissa oli myös Halimajärvellä asuva Vänni Taitto yhdessä poikiensa Laurin, 15, ja Antin, 13, kanssa.
  He aloittivat metsästystaitojen terästämisen jo elokuun alussa varisten rauhoitusajan päättyessä.
  – Kyyhkysten ja sorsien kautta menemme kanalintujahtiin. Minä käyn välillä hirvestämässä ja marraskuusta aloittelemme pienpetojen, näädän ja minkin, pyyntiä.
  – Välissä pidämme kolme neljä kuukautta taukoa ja käymme ampumassa radalla, Vänni-isä selvittää ja kertoo, että metsästyksellä ja sen oheistoiminnoilla saa helposti täytettyä vuodenkierron.
  Hän on metsästänyt 13-vuo­tiaasta. Nyt hän on mielissään, että on saanut omat poikansa mukaan harrastukseen, ja voi siirtää näille omaa tietouttaan.
  – Tai luulojaan, Lauri veistelee.

  Lauri ja Antti ovat seuranneet isää metsälle pienestä pitäen. Isä muistelee, kuinka Lauri kolmivuotiaana nukkui repun päällä sorsajahdissa.
  – Sorsastus loppui siihen, kun ei raaskinut poikaa herättää. Usein on muutenkin mennyt eväiden syömiseksi, Vänni naurahtaa.
  Hän myöntää, että poikien metsästyskortin saanti on ollut isälle sykähdyttävä hetki.
  Laurilla on ollut metsästyskortti nyt kolmisen vuotta, Antilla vuoden. Lauri sai 15-vuotiaana myös rinnakkaisluvan isänsä aseeseen.
  Lauri ja Antti sanovat, että lähtevät yleensä aina mukaan metsälle, kun isäkin on menossa, eikä samaan aikaan ei ole muita harrastuksia.
  Talvella käyntikerrat vähenevät, kun valoisa aika lyhenee.
  – Kuten omakin isä sanoi: kyllä minä metsälle vien, niin pysyvät poissa pahanteosta, Vänni toteaa.

  Metsässä Taiton miehillä on usein mukana joku perheen koirista, iso karkeakarvainen saksanseisoja Minni, saksanmetsästysterrieri Hippu ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa suomenpystykorvapentu Killi.
  Huvikseen Taitot eivät saalista ammu. Tarkoituksena on eläinten hyödyntäminen joko ruokana tai nahkoina.
  Lauri sanoo pitävänsä sorsajahdista, mutta maistuvin saaliseläin on hänen mukaansa kyyhkynen.
  – Myymme pienpetojen nahat keväällä ja saamme osan bensarahoista takaisin. Emme me kuitenkaan metsästyksellä lihoissa pysy, eikä se metsästetty liha kovin halpaakaan ole. Tietääpähän kuitenkin, mitä syö.
  Antti sanoo viihtyvänsä metsässä myös ilman asetta, muun muassa käymällä sienessä.
  Kangasalan lisäksi Taitot käyvät Pohjanmaalla metsälintu- ja rusakkojahdissa.
  – Kyllä saalista löytyy, varsinkin pienpetoja ovat metsät täynnä.

  Nuoria ei nykypäivänä ole liikaa metsästyksen parissa. Laurin ja Antin kaveripiirissäkään ei ole muita metsästäjiä yhtä salibandykaveria lukuun ottamatta.
  – Puhutaan, että metsästysseurat ukkoutuvat. Kuitenkin seurat ovat usein aika sisäänpäin lämpeneviä ja ulkopuolelta on vaikea päästä mukaan.
  – Toivonkin, että seurat ottavat nuoria rohkeasti toimintaan. Nuorille seurat puolestaan tarjoavat metsästyksen lisäksi mahdollisuuden riistanhoitoon ja järjestötoimintaan, Vänni huomauttaa.
  Hänen mukaansa metsästys opettaa nuorille myös vastuunottamista ja kurinalaisuutta.
  – Nyt syksyllä jännitetään miten pojat, koiranpentu mukaan lukien, alkavat toimia metsällä.
  Poikien mielestä metsästys on monipuolinen harrastus ja loppukesä mukavinta metsästysaikaa valoisine ja lämpimine iltoineen.
  – Itikat eivät kuitenkaan ole kivoja, pojat toteavat.
  Vänni-isä odottaa syyskuuta, sillä silloin metsästettävien lajikirjo on suurimmillaan.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän