Pääuutiset | Uutiset

Mika Mäkeläisen ystävien muistokirjoitus: ”Hänessä oli poikkeuksellista lämpöä ja herkkyyttä, jotka auttoivat asettumaan toisten ihmisten asemaan”

Mika Mäkeläinen 1976–2022

Yrittäjä Mika Mäkeläinen kuoli Espoossa 45-vuotiaana 27. huhtikuuta 2022. Mäkeläinen menehtyi äkillisesti tutun lenkkipolun päähän.

Lue myös: Useissa Kangasalan jättihankkeissa mukana ollut Mika Mäkeläinen on menehtynyt

Hänet tunnettiin sarjayrittäjänä ja vaikuttajana, joka puhui väsymättömästi yrittäjyyden puolesta.

Alku ei ollut helppo. Mäkeläisen isä kuoli tapaturmassa, kun poika oli yksivuotias.

Isän ikävä purkautui tavallista suuremmaksi tarmoksi. Mika Mäkeläinen kertoi omaa tarinaansa varsinkin niille suomalaisille, jotka pitävät oman elämänsä lähtökohtia huonoina. Isätön poika toivoi aina, että joku laittaa käden hänen olkapäälleen ja sanoo:

”Hyvä poika. Hyvin tehty. Olen ylpeä sinusta.”

Siitä tuli hänen motivaationsa. Atk-merkonomi Mäkeläinen näki mahdollisuuksia niissä asioissa, mitä monet muut pitivät mahdottomina.

Hän oli perustamassa Siili Solutionsia, josta tuli yksi Helsingin pörssin menestyneistä it-palveluyrityksistä, ja Rainmakeria, joka on Suomen suurin myyntialan palveluyritys. Hän toimi primus motorina, kun joulupukkia vietiin Aasian markkinoille. Vuonna 2011 hänet valittiin vuoden nuoreksi suomalaiseksi yrittäjäksi.

Mika Mäkeläisen perustamat ja rahoittamat yritykset ovat tarjonneet työtä tuhansille suomalaisille. Hänen esimerkkinsä on innostanut tuhansia yrittämään.

Liike-elämän kokemukset kovettavat monia yrittäjiä ja johtajia. Mäkeläinen ei kuulunut tähän joukkoon. Hänessä oli poikkeuksellista lämpöä ja herkkyyttä, jotka auttoivat asettumaan toisten ihmisen asemaan.

Mäkeläinen koki, että hän oli saanut Suomelta ja muilta ihmisiltä niin paljon, että siitä oli jäänyt velka hoidettavaksi.

Siksi hän perusti Taivas+helvetti -hankkeen, jonka kirjoissa ja sosiaalisessa mediassa yrittäjät kertoivat yrittämisen ihanuudesta ja vaikeudesta. Sarjayrittäjä kiersi Suomen kouluja, lahjoitti 30 000 kirjaa nuorille ja kertoi, että lähes kuka tahansa voi onnistua, jos vain tahtoo sitä riittävästi.

Kun Suomi suljettiin dramaattisesti koronapandemian takia keväällä 2020, Mäkeläinen kokosi maan hallituksen tueksi talouskriisi.fi-yhteisön, johon liittyi muutamien päivien aikana tuhansia talouden, politiikan ja kulttuurin vaikuttajia.

Kohtalo tottelee tekemistä. Se oli hänen mottonsa.

Mika Mäkeläisen elämässä oli raskaita vaiheita, kuten taistelu ihosyöpää vastaan. Niistä toivuttuaan hän palasi innostuneena takaisin tärkeiden asioiden pariin. Viime aikoina hän unelmoi muun muassa Vesijärven ja Längelmäveden yhdistävästä kanavasta, jonka rannalle rakennettaisiin kaunis rantabulevardi.

Kaikkein rakkain asia Mäkeläiselle oli kuitenkin perhe: puoliso ja lapset, heidän hymynsä. Hän ehti nähdä nuorimman lapsensa yksivuotispäivän maaliskuussa.

Atte Jääskeläinen

Timo Metsola

Terho Puustinen

Kirjoittajat ovat Mika Mäkeläisen ystäviä.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.