Mitä tulee palveluverkkoselvityksestä?

0

Tuula Ruusumaa 25.10.2013

Kunta järjesti elokuussa tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin eri hallinnonalojen säästötoimista. Samassa yhteydessä kunnanjohtajan sijaisena toimiva Jarmo Kivineva totesi, että palveluverkkotyöryhmä on jälleen aktiivisessa työssä.

Palveluverkon kehittämissuunnitelma on järkyttävä sanahirviö. Kunnan nettisivuilla todetaan sanatarkasti, että se on strateginen suunnitelma vuosille 2011–2030. Se ohjaa jatkossa palveluverkon suunnittelua ja kehittämistä.

Käytännössä suunnitelmalla määritellään, miten paljon ja minkälaisia palveluita kuntalaisille tarjotaan yhteisillä veroeuroilla. Elokuisen tiedotustilaisuuden viesti oli selvä: palveluita joudutaan säästöjen vuoksi heikentämään.

Työryhmän työstä on tihkunut vain vähän tietoja julkisuuteen. Se tiedetään, että asiaa on käsitelty kunnanhallituksessa moneen otteeseen. Valmista ei kuitenkaan ole tullut, joten kerrottavaakaan ei vielä ole.

Työryhmän esitys oli määrä valmistua valtuuston talousarviokokoukseen. Se pidetään 11. marraskuuta ja siellä lyödään kiinni ensi vuoden taloudelliset raamit. Kuinkahan on, valmistuuko?

Tilanne on muutenkin erikoinen, jos miljoonasäästöt lyötäisiin lukkoon ilman lautakuntakäsittelyä. Sitähän tämä käytännössä tarkoittaa, mikäli tuosta talousarviokokouksen aikataulusta pidetään kiinni.

Jo nyt tiedetään, että esimerkiksi kyläkoulut ovat suunnitelmassa esillä. Koska valmistelu on edennyt jälleen kerran salamyhkäisyyden varjossa, ei ole ihme, että kylillä jo hiotaan sapeleita ja valmistaudutaan taistoon.

Eivätkä kyläkoulut jää ainoiksi asioiksi. Mittaviin miljoonasäästöihin päästään ainoastaan radikaaleilla toimenpiteillä.

Mielenkiintoinen kysymys on myös se, kuka katsoo kokonaisuutta. Esimerkiksi Pakkalan kyläkaavan esittelytilaisuudessa kuultiin, että maakuntakaava määrittelee niin kutsutut palvelukylät, joissa pitää tukea ja säilyttää palveluita.

Myös kunnan pitkän ajan suunnitelmassa on maininta, että Kangasalan kylät pitää säilyttää. Kuinkahan kunnanisät ajattelevat sen olevan mahdollista, jos kyliltä viedään kaikki palvelut?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.