Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Miten käy Kangasalan itsenäisen lukion?

Pääkirjoitus - 21.5.2014 kello 6.47

Opetus- ja kulttuuriministeriössä suunnitellaan parhaillaan lukiokoulutuksen rakenteellista uudistusta. Mikäli ministeriön aikeet toteutuvat, luvan lukiokoulutukseen saavat jatkossa enää yli 500 oppilaan yksiköt.

Kangasalan lukiossa on noin 400 oppilasta. Lukion oppilasmäärä jäisi selkeästi alle ministeriön asettaman rajapyykin, ja näin ollen oman kunnan lukion itsenäisyys on uhattuna.

Uudistusten toteutuessa vaihtoehtoja on käytännössä kaksi. Lukio voi ryhtyä kimppaan jonkun naapurikunnan lukion kanssa tai liittyä Tampereen seudun ammattiopiston Tredun kanssa.

Tredu on yksi Suomen suurimmista ammatillisista oppilaitoksista. Jättiläinen syntyi, kun Tampereen ammattiopisto ja Pirkanmaan koulutuskonserni -kuntayhtymä yhdistyivät Treduksi viime vuoden alussa.

Tredulla on toimintaa 19 toimipisteessä, muiden muassa myös Kangasalla. Kokonaisuudessa opiskelee noin 8 000 nuorta ja 10 000 aikuista.

Tässä kokonaisuudessa Kangasalan lukio olisi kuin pisara meressä. Ei siis ihme, että lukion rehtori Teuvo Ropo liputtaa mieluummin naapuriyhteistyön puolesta, jos itsenäisyys menetetään.

Suurella metelillä suunniteltu kuntauudistus vesittyi, ja ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että Tampereen seudulle ei synny uutta suurkuntaa.

Nyt on vuorossa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, jossa sairaanhoitopiirit lakkautetaan ja tilalle muodostetaan viisi mammuttimaista sote-aluetta.

Kukaan ei tiedä, onko nyt vireillä oleva sote-suunnitelma hyvä vai huono. Haasteita se pitää joka tapauksessa sisällään.

Kangasalan kunta on virkamiesten ja luottamusjohdon äänellä tuonut jatkuvasti ja johdonmukaisesti esille, että suuruuden ekonomiasta ei ole mitään näyttöä. Päinvastoin monissa asioissa se näyttää aiheuttavan lisäkustannuksia ja tehottomuutta.

Tästä näkökulmasta se, että Tredu nielaisee Kangasalan lukion sisälleen, ei ole kannatettava ajatus.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös