Koti Kolumni Miten valitsen ehdokkaani kuntavaaleissa?

  Miten valitsen ehdokkaani kuntavaaleissa?

  0

  Vietin viikonlopun Kuopiossa teinini koiraharrastuksen merkeissä. Minna Canthin päivää oli hyvä viettää juuri tasa-arvovaikuttajan omassa kaupungissa, vaikken Minnan Päivien runsaisiin tapahtumiin päässytkään osallistumaan.

  Lauantaina parhaaseen toriaikaan ehdin piipahtamaan vilkkaalla Kuopion torilla. Nyt vaaliaikaan se oli vieläkin tavanomaista vilkkaampi. Koko puoluekirjo oli torilla esittelemässä omaa ehdokasjoukkoaan.

  Kiertelin maistelemassa kristillisten soppaa, kokoomuksen kahvia, perusuomalaisten makkaraa ja vihreiden lämmintä mehua. Toista makkaraa en jaksanut syödä keskustan kojusta eikä pullakaan enää mahtunut vatsaani demareiden tiskiltä.

  Harrastusäidin tehtävä on kuljettaa, kannustaa ja kustantaa, kolmen K:n tehtävä. Varsinkin ison teinin harrastaessa tehtävään sisältyy paljon odottelua. Agilitykentän reunalla koirien haukkuessa oli aikaa myös testailla eri tahojen vaalikoneita.

  Testien kärkituloksista paljastui lähes yhtä suuri kirjo eri puolueiden ehdokkaita kuin Kuopion torilla. Kymmenen kärjessä oli melkein kaikkien puolueiden ehdokkaita. Vaalikoneiden kysymysten perusteella kärkituloksen saaneet ovat kaikki hyviä tyyppejä, ja suurimman osan tunnen ainakin jollakin tapaa ennestään.

  Millä perusteella siis valitsen oman ehdokkaani? Vaalikoneet eivät ainakaan antaneet minulle selvää vastausta kysymykseeni.

  Liberaalina, yrittäjämäisesti ajattelevana ja luontoa rakastavana ihmisenä luulisi, että valitsen ehdokkaani selkeästi oman ajatusmaailmani mukaan. Tietenkin otan tämän asian myös huomioon, mutta niin kuin vaalikonekin jo kertoi, on monissa puolueissa ehdokkaita, jotka sopivat ajatusmaailmaani.

  Kuntavaalit ovat mielestäni henkilövaalit, ei niinkään puoluevaalit. Se, ajatteleeko ehdokkaani saman lailla arvokysymyksissä, ei ehkä sittenkään vaikuta ehdokasvalintaani.

  Arvokysymyksistä ei keskustella kunnanvaltuuston salissa, siellä päätetään, miten tuleva kaupunkimme palvelee parhaalla mahdollisella tavalla meitä kuntalaisia.

  Tismalleen samanlainen ideologinen ajattelu ei siis ole se peruste, jolla valitsen ehdokkaani kuntavaaleissa.

  Lasteni harrastustoiminnassa olen tutustunut moniin aktiivisiin ja innokkaisiin vapaaehtoistoimijoihin. Heitä yhdistää into, halu ja taito tehdä pyyteettömästi työtä harrastustoiminnan eteen. Arvostan sitä, ja kuntavaaleissa haluan antaa ääneni ihmiselle, joka on jo näyttänyt taitonsa ja halunsa toimia aktiivisesti vapaaehtoistyössä.

  Uskon, että kannuksensa vapaaehtoistyössä hankkinut ehdokas toimii aktiivisesti myös valtuutettuna. Kunnanvaltuustossa toimiminen on verrattavissa vapaaehtoistoimintaan, vaikka kokouksista pieni palkkio maksetaankin.

  Valtuustoon valitun pitää kokousten lisäksi tehdä paljon vapaaehtoistyötä perehtyäkseen ratkaisujensa taustoihin. Aktiivinen, vapaaehtoistoiminnastaan tunnettu ehdokas tulee saamaan ääneni.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän