Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Moottoripolttoöljyn väärinkäytöstä voi seurata iso lasku

Moottoripolttoöljy houkuttelee dieseliä halvemmalla hinnalla. Polttoöljyn käytöstä seuraa kuitenkin kallis lasku, jos sitä havaitaan ajoneuvon polttoainesäiliössä.

Uutiset - 2.11.2016 kello 13.46
Ville Koivisto
Moottoripolttoöljyn väärinkäytöstä voi seurata iso lasku
Moottoripolttoöljyssä käytetään merkkiainetta, jonka ansiosta polttoöljyn käyttö pystytään havaitsemaan usean laillisen tankkauksen jälkeenkin.

Käyttöä säätelee polttoainelaki. Mikäli kyseessä ei ole työkone tai maatalouskäytössä oleva traktori, on lain mukaan käytettävä dieselöljyä ajoneuvoluokasta riippumatta. Moottoripolttoöljyn käyttöä valvotaan aktiivisesti tieliikenteessä. Pirkanmaalla tarkastuksia suorittaa Suomen tulli yhdessä poliisin kanssa. Myös Rajavartiolaitos on polttoainemaksun valvontaviranomainen.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan väärinkäyttötaupauksia tulee ilmi vuosittain kolmisenkymmentä. Uutta on, että myös mopoautoilla liikkuvat nuoret ovat löytäneet moottoripolttoöljyn.

Kuinka aktiivisesti moottoripolttoöljyn käyttöä seurataan, Suomen tullin valvontaosaston tulliylitarkastaja Jarkko Fagerström?
– Tullilla on Pirkanmaalla liikkuva valvontaryhmä, jonka kotipaikka on Tampere ja jonka toiminta-alueeseen kuuluu myös Kangasala. Toimintaryhmä liikkuu alueella säännöllisesti ottamassa polttoainenäytteitä.

– Kangasalta ei ole tänä vuonna jäänyt yhtään mopoautoa kiinni moottoripolttoöljyn käytöstä, mutta olemme tarkastaneet useita. Mopoautoista tulee nyt paljon ilmoituksia Tullin vihjepuhelimeen, eli nuoret ovat nähtävästi keksineet väärinkäytön.

– Arvelisin, että kyse on nuorison tietämättömyydestä. Mopoautojen polttoaineenkulutus on niin pientä, ettei moottoripolttoöljyn käytöllä saavuta käytännössä mitään taloudellista hyötyä, ja kiinnijäämisestä seuraa iso lasku.

Mitä seuraa, jos moottoripolttoöljyn käyttämisestä jää kiinni?
– Olemme satsanneet paljon siihen, että valistamme etenkin nuorisoa. Polttoaineen väärinkäytöstä lähetetään kuitenkin aina ilmoitus Trafiin, joka määrää polttoainemaksusta. Polttoainemaksu on hallinnollinen maksu. Siksi Trafi antaa hallintolain mukaisesti kuulemismahdollisuuden henkilölle, jonka hallinnassa ajoneuvo on ollut. Maksu määrätään vasta kuulemisen jälkeen.

– Moottipolttoöljyn käyttö katsotaan myös veropetokseksi. Mopoautojen tapauksessa veronkierto katsotaan kuitenkin usein niin vähäpätöiseksi, että hallinnollinen maksu riittää seuraamukseksi.

Kuinka paljon polttoainemaksu voi olla?
– Mopoautot kuuluvat L-ajoneuvoluokkaan, jonka polttoainemaksu on 100 euroa päivältä niinä päivinä, kun ajoneuvo on todettu käytettäväksi Suomessa. Lähtökohtaisesti polttoainemaksua määrätään 20 päivältä, ja maksua korotetaan 30 prosentilla, mikäli moottoripolttoöljyä käytetään ilmoittamatta. Mopoautolla liikkuvan lasku olisi tällöin 2 600 euroa.

Kuinka pieni määrä polttoöljyä riittää siihen, että joutuu maksamaan polttoainemaksun?
– Näyte lähetetään aina laboratorioon tutkittavaksi. Maksu seuraa, jos näytteestä vähintään 0,5 prosenttia sisältää moottoripolttoöljyssä käytettäviä merkintäaineita.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös