Muuttuvat laulut

0

Ylihuomenna on jälleen vuosittainen kansainvälinen yhteislaulutapahtuma. Siksi ajattelin hieman vinkata teille omia suosikkejani, juhlan hengessä. Mukana ovat myös täysin subjektiiviset tulkinnat.
”Jos metsään haluat mennä nyt, niin…” se onnistuu takuuvarmasti esimerkiksi näin: ei kannata missään tapauksessa ottaa suunnitteluvaiheeseen mukaan niitä henkilöitä, joiden työhön se suoraan vaikuttaa. Kun sitten huomataan, että henkilöstön kuulemattomuus taisikin tulla hieman kalliiksi, tarjotaan projektin päätteeksi koko joukolle iloinen grilli-ilta ohjelmineen.
Tietenkin henkilöstö sitoutetaan ideoimaan illan ohjelma, ilmaiseksi totta kai, koska sehän paikkaa mainiosti kolhiintunutta yhteishenkeä ja saa unohtamaan kaiken ikävän. Kyllä me tästä selvitään yhdessä!

”Hei, hoi, hauki, tervetuloa…” nauttimaan lähes eksoottisesta kalasta valmistetusta ja ravintosuositukset täyttävästä lounaasta. Tarjolla on vaikkapa perisuomalaiseksi kalaruuaksi miellettyä tonnikalapastaa. Aterian kotimaisuusaste nousee hurjasti turkulaisen porkkanaraasteen myötä, jota tarjoillaan ihailtavan uskollisesti kasvissesonkien vaihtelusta huolimatta läpi koko vuoden.
Kalaa syövän väestön ruokaan käyttämistä vonkaleista puolet on saattanut matkata varsin internationaalin reitin muun muassa Norjasta Thaimaan kautta Suomeen. Sitä kutsutaan hienosti jatkojalostukseksi.
Ja pasta ei ole pastaa – se on ravintolisuke! Eläköön kansainvälinen kalanjalostusteollisuus ja sen ahkerat työläiset, jotka meille kalapuikot pöytään tuotte. Iso peukutus silti kotimaisille kalastajille. Sääli, että haukenne eivät päädy pyöryköinä lasten lautasille, mutta koettakaa pärjätä. (Hymiö, peukutus, hymiö.)
”Kiirehtäin riennä ystäväin…”, sillä tällä kyselyllä on yllättäen kiire. Vastaa viimeistään huomenna. Tämä on meistä riippumatonta, joistain muualla määrätyistä aikatauluista johtuvaa. Emme tietenkään korvaa aikaasi mitenkään, saati että tiedustelisimme miten se sopii sinun työtilanteeseesi. Tutustut nyt näihin liitteisiin ja vastaat, HETI!
Mitä? Onko sinulla todellakin muuta tekemistä? No, kyllä sinun pitäisi tietää, että ”Päättyy yö – aamu saa, uusi päivä kun kirkkaana koittaa”. Uupunut? Työilmapiirissä on selvästi muutosvastaisuutta. Konsultti!

Ja kauniiksi lopuksi: ”Ei aika mennyt koskaan palaa, ei takaisin nuo päivät tulla voi.” Onneksi, sillä vaikka terve purnaaminen on osa ihmisen käyttövoimaa, väittäisin silti, että meillä on asiat tässä maassa hyvin.
Parannettavaa riittää, asioita voi edistää ja sanansa saa vapaasti sanoa, kunhan muistaa ottavansa vastuun sanoistaan ja teoistaan. Siispä rohkeasti kirjoittamaan ja ottamaan kantaa, myös vapun jälkeen. Hyvää kevään juhlaa, ja muistakaa laulaa. Se saa kaikki hyvälle tuulelle. ”Viestin kevätkäki kertoi meille, kertoi teille.”

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.