Nakit ja berliininmunkit kantavat pitkälle – Timo Polari uskoo oman esimerkin ja kannustamisen voimaan kasvattajana

0
Timo Polari kehottaa miettimään 2–3 järkevää, selkeää ja saavutettavissa olevaa tavoitetta elämän eri osa-alueilta ja kirjoittamaan ne muistiin. Sen jälkeen pitää pohtia ja kirjata, mitä pitää tehdä tavoitteiden saavuttamiseksi: mitkä ovat suurimmat kivenjärkäleet ja miten niistä selvitään.
Timo Polari kehottaa miettimään 2–3 järkevää, selkeää ja saavutettavissa olevaa tavoitetta elämän eri osa-alueilta ja kirjoittamaan ne muistiin. Sen jälkeen pitää pohtia ja kirjata, mitä pitää tehdä tavoitteiden saavuttamiseksi: mitkä ovat suurimmat kivenjärkäleet ja miten niistä selvitään.

Nakkeja ja berliininmunkkeja. Siinä resepti, jolla seikkailija, kirjailija ja luennoitsija Timo Polari aikoinaan houkutteli tyttärensä kanssaan retkille kotipihaa etäämmälle.

– Toisinaan kasvatuksessa tarkoitus pyhittää keinot. Vaikkei makkara ravintoarvoiltaan oli täydellistä syötävää, sen nauttiminen nuotiolla viiden kilometrin kävelyn jälkeen on hyväksyttävää.

Polari vieraili Kangasalla pari viikkoa sitten Kangasalan vanhemmat ry:n ja kaupungin sivistyskeskuksen kutsumana. Päivällä hänen yleisönään olivat oppilaat, illalla osansa saivat Pitkäjärven koulun auditorioon kokoontuneet vanhemmat.

Luennoitsija on neljän lapsen isä ja koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri.

Polari korosti myönteisyyden ja tavoitteellisuuden merkitystä. Hänen mukaansa elämä hukkuu helposti arkeen, jos yksittäisistä päivistä puuttuvat mukavat muistijäljet ja tarinat. Kaikenikäisille on hyväksi uppoutua asioihin, jotka tuottavat mielihyvää – vaikkapa liikuntaan, käsitöihin, musiikkiin.

– Elämä on kivaa! Tee sitä, mikä itseäsi kiehtoo, kunhan laki ja moraalisi se sallivat. Tarjoa sama mahdollisuus lapsillesi. Uppoutumisen maailma ja erilaiset kokemukset muodostavat hyvän kasvualustan.

Lapsiin on tärkeää ujuttaa kohtuullista, aavistuksen verran yliampuvaa itseluottamusta. Jos heitä ei kannusteta, menetämme lahjakkuutta.  Ne pystyvät, jotka uskovat.

Vanhemmuus on etuoikeus

Polari pitää vanhemmuutta etuoikeutena. Lapset opettavat äitejään ja isiään, jos aikuiset antavat siihen mahdollisuuden. Edellisten sukupolvien virheitä ei tarvitse toistaa.

– Valittamisen sijasta voimme ohjata lapsiamme myönteiseen ajatteluun. On asioita, joille ei voi mitään – silti niistäkin voi nähdä hyvät puolet. Aikuisten on tärkeä tunnistaa ja myöntää ääneen omat virheensä myös lapsille.

Lapsen perusluottamuksen kannalta tärkeimpiä ovat ikävuodet 0–6, Polari totesi.

– Kun lapsi tuntee olevansa arvokas aikuisen silmissä, hänen itseluottamuksensa vahvistuu. Vanhempien vaikutus on järisyttävä, Polari totesi muistuttaen Adolf Hitleristä, joka rikkinäinen lapsuus koitui miljoonien kohtaloksi.

Amerikkalaistyylistä yltiökehumista Polari ei kuitenkaan suosittele.

– Lapsiin on tärkeää ujuttaa kohtuullista, aavistuksen verran yliampuvaa itseluottamusta. Jos heitä ei kannusteta, menetämme lahjakkuutta.  Ne pystyvät, jotka uskovat. Asenne ratkaisee, kuten Suomen jääkiekon MM-joukkueella viime kesänä.

Kaikkien ei tarvitse tavoitella taivaan kirkkainta tähteä, vaan jokaisella on oikeus omien tavoitteidensa asettamiseen.

– Jos kokeesta tulee 5 ½, tavoitteeksi kannattaa asettaa seiska seuraavasta kokeesta. Epäonnistuminen kokeessa ei tee lapsesta huonoa. Meidän vanhempien tulee huomata hyvä ja muotoilla lauseemme sellaisiksi, etteivät ne latista lasta.

Kun lapsi sanoo ”En osaa”, aikuinen vastaa: ”Sinä opit aivan varmasti, kun harjoittelemme.”

Kaikkien ei tarvitse tavoitella taivaan kirkkainta tähteä, vaan jokaisella on oikeus omien tavoitteidensa asettamiseen.

Näkymättömään maaliin on vaikea osua

Polarin mukaan suurin osa aikuisista ei hyödynnä vanhemmuuden mahdollisuuksia.

– On turha itse asettaa itselleen esteitä, koska maailma huolehtii esteiden asettamisesta. Rajoitteet ovat seurausta virheellisestä ajattelusta. On parempi pyrkiä omaan maksimitasoon kehittämällä itseään ja ominaisuuksiaan tavoitteellisesti.

Polari muistutti, kuinka vaikea on osua näkymättömään maaliin.

– Tutkimuksen mukaan vain kolmella prosentilla ihmisistä on kirjattuja tavoitteita elämälleen. Suurin osa elää tuntemustensa mukaan. Elämä on kuitenkin tässä ja nyt, ainutkertaisena.

Polari kehottaakin miettimään 2–3 järkevää, selkeää ja saavutettavissa olevaa tavoitetta elämän eri osa-alueilta ja kirjoittamaan ne muistiin. Sen jälkeen pitää pohtia ja kirjata, mitä pitää tehdä tavoitteiden saavuttamiseksi: mitkä ovat suurimmat kivenjärkäleet ja miten niistä selvitään.

Kun tavoite ja tehtävät ovat selvillä, seuraa aikataulutus ja aikataulun mukaan eteneminen.

Vapaus kulkea omia polkujaan

– Vanhempina voimme kannustaa lapsiamme kulkemaan omia polkujaan ja katsomaan, mihin ne vievät. Ne polut eivät välttämättä mukaile vanhempien tai yhteiskunnan toiveita.

Valmiiksi tallotun uran seuraaminen on Polarista helppoa.

– Kotimme lähistöllä kulkee kuntorata, jota samat ihmiset kiertävät vuodesta toiseen aina samaan suuntaan ja suhteellisen samaa tahtia. Siinä saa taatusti raitista ilmaa ja kunto pysyy yllä. Mutta mitä on kuusien takana? Jos ei riko rutiineja, ei näe kauneutta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.