Oli räiskettä, savua ja tulenloimotusta

0
Sairastuvalta kuljetetaan paloportaita myöten loukkaantunutta varusmiestä.

Lauantaina 30.3.1968

Suurpaloharjoitus torstai-iltana Tampereen Ilmatorjuntapatteristossa

Vallan poikkeuksellisen vaikeissa olosuhteissa joutuivat Tampereen ympäristön vapaapalokunnat toimimaan torstaina Tampereen Ilma­torjunta­patteriston alueella: oli pahanlainen kelirikko, pimeys­ oli suurena haittana ja tehtävät olivat kyllin vaikeita suorittaa. Vallankin moottoriruiskujen kuljettaminen patteriston jyrkkää rinnettä Pitkäjärven rantaan ja veden nostaminen laajana riehuvan palon sammuttamiseksi tuotti suuria vaikeuksia. – Kaikki oli harjoitusta.

Lähtökohtatilanne oli seuraavanlainen: Klo 19 aikaan olivat sairastuvalla ja sen läheisyydessä olleet huomanneet esikunta- ja sairastuparakennuksesta nousevan savua. Saman havainnon olivat tehneet eräät varusmiehet kasarmin ikkunoista.

Varuskunta hälyytettiin paloa sammuttamaan. Ensi vaiheessa ryhdyttiin pelastamaan sairastuvassa olleita. Muutamia heistä oli tuotava rakennuksesta sotilassängyistä tehdyillä tilapäisillä paareilla tikapuita pitkin. 

Autotallista ryhdyttiin poistamaan kalustoa – ensi vaiheessa kaasupulloja. Samalla todettiin ammusvaraston ja tutkan vaiheilla paloja ja tulen valta vain laajeni. Tässä vaiheessa annettin Tampereelle ja Kangasalle suurhälyytys. Tampereelta hälytys annettiin kaikille Tampereen ja ympäristön palokunnille.

Kangasalta saapui paloon Kirkonkylän osastosta kaksi paloautoa ja miehistöä 2 + 19, Ruutanasta paloautoa ja miehistöä 1 + 9 sekä Kangasalan asemalta paloauto ja 19 miestä.

Kaikkiaan lienee sammutukseen osallitunut kolmattakymmentä autoa ja palomiehistöä kolmattasataa.

Paloharjoituksessa määrättiin eri osastoille tehtäviä. Niinpä Kangasalan vp. vei kaksi moottoriruiskua Pitkäjärven rantaan ja antoi sieltä vettä eräiden muiden palokuntien kanssa. Kun nousu järvestä palaviin pesäkkeisiin oli korkeuseroltaan hyvin suuri, oli välille kytkettävä paloauto lisäämään nostotehoa. 

Tampereen palokunta antoi vettä säiliöstään ja monen säiliöauton piti kujettaa vettä Kaukajärven rannasta, mutta tässä tapahtui eräitä käskyjen täyttämättä jättämisiä, ja niin veden kuljettaminen ei onnistunutkaan sunnitellulla tavalla.

Harjoitus oli mielenkiintoinen ja sitä johti Tampereen kaupungin palopäällikkä Unto Sahramäki.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.