Koti Uutiset Onni Saraste miekkailee kilpaa – ”Mietin vain, että haluan voittaa”

  Onni Saraste miekkailee kilpaa – ”Mietin vain, että haluan voittaa”

  0
  Onni Saraste harjoittelee viikossa 8–9 tuntia.

  Kalpamiekkailu on suhteellisen harvinainen harrastus Suomessa: miekkailijoita on noin 2 000. Kangasalalainen Onni Saraste on yksi tamperelaisen Kalpaveljet-miekkailuseuran nuorista lupauksista.

  Miekkailijan täytyy olla koko ajan liikkeessä. Jalkatyö, nopea reaktiokyky ja suorat pistot tekevät lajista jopa tanssin näköistä. 13-vuotias Saraste on oppinut jatkuvan liikkeen tärkeyden.

  – Jossain matsissa saattaa unohtaa liikkua, eikä silloin pysty reagoimaan vastustajan liikkeisiin.

  Ennen ”matsia” Saraste lämmittelee ja venyttelee. Ajatukset ovat silloin selkeitä.

  – Mietin vain, että haluan voittaa.

  Saraste miekkailee neljästä viiteen kertaan viikossa, noin puolitoista tuntia kerrallaan. Neljän ja puolen vuoden miekkailuharrastuksen aikana hän on kilpaillut jo kolme ja puoli vuotta. Kalpamiekkailukilpailuihin Saraste on osallistunut viidestä kuuteen kertaan vuodessa.

  Kalpamiekkailu tarkoittaa pistomiekkailua. Muita aselajeja miekkailussa ovat floretti ja säilä, joissa sekä ase että säännöt ovat hieman erilaiset. 

  Aiemmin teräväpäinen miekka muutettiin 1600-luvulla nuppipäiseksi, jolloin kaksintaisteluiden uhriluku väheni huomattavasti. Esimerkiksi Ranskassa on arvioitu, että 1500-luvun kahdella viimeisellä vuosikymmenellä miekanpistoihin kuoli yli 10 000 aatelismiestä. Miekkailuasu on edelleen perinteisesti valkoinen, jotta veri näkyy hyvin. 

  Vaikka miekkailun juuret ovat kaukana historian sodissa, urheilulaji siitä tuli vasta 1800-luvulla. Suosittua se on nykypäivänä muun muassa Itä-Euroopassa. Molemmat Kalpaveljien valmentajista ovatkin bulgarialaisia.

  Kalpamiekkailussa miekkaillaan 14 metriä pitkällä ja 1,5-2 metriä leveällä miekkailualueella. Perinteitä kunnioittaen miekkailutuomari antaa käskyjään useimmiten edelleen ranskaksi. Miekan sisällä kulkee sähköjohto, jonka kautta tehdyt pistot näkyvät suoraan tulostaululla.

  Onni Sarasteelle haastavinta on hyökkääminen, sillä se ei ole hänen tyylistään. Sarasteen mukaan jokaisella miekkailijalla on oma torjuntatyyli. Kilpailuissa on siksi tärkeää selvittää aluksi, millainen vastustaja on. Passiivinen vastustaja liikkuu samassa rytmissä kuin miekkailija itse. Aktiivinen vastustaja taas pyrkii tekemään hyökkäyksiä ja yllättämään.

  Kalpamiekkailu on kalleudeltaan keskitasoa. Sarasteen perhe on maksanut käytetystä miekkailuasusta noin 100 euroa. Miekkoja täytyy uusia noin vuoden välein, kun vanha katkeaa tai sisällä oleva johto vioittuu. Onni Sarasteen isän Petro Sarasteen mielestä kausimaksut ovat Kalpaveljillä järkevän hintaisia.

  Viime vuosina miekkailuliitto on muunnellut sarjoja tiheään, mikä on vaikuttanut Sarasteen kilpailumenestykseen. Kalpamiekkailussa kilpaillaan kahden eri ikävuoden sarjoissa. Tähän asti Saraste on ollut kilpasarjoissa aina nuorimpia. Se vaikuttaa valtavasti pärjäämiseen, toteaa valmentaja Hristo Popov.

  – Nuorten kehityksessä yksi vuosi vaikuttaa todella paljon. Vaikutus pienenee 18–20 vuoden iässä, Popov toteaa.

  Tästä syystä Popov ei halua asettaa Sarasteelle paineita kilpailusijoitukseen. Voittoa tärkeämpää on hänen mielestään hyvä miekkailu.

  – Onni on todistanut monta kertaa, että osaa miekkailla hyvin. Hänen vahvuuksiaan ovat kärsivällisyys ja keskittymiskyky.

  Junioreiden kansainvälisen tason Tampere Masters -kalpamiekkailukisat 19.–20.1. Tampereella Hervannan vapaa-aikakeskuksessa.
  Kilpailuissa miekkailee kangasalalaisia nuoria: Onni Saraste alle 15-vuotiaiden sarjassa, Liisa Terho alle 17-vuotiaiden ja Jussi Terho alle 20-vuotiaiden.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän