Opiskele ammatti, jolla saat työtä elämäsi ajaksi

0

Eri oppilaitoksista valmistuu toukokuun lopussa kymmeniä tuhansia ammattiin opiskelleita nuoria ja myös jatko-opintoihin tähyäviä ylioppilaita sekä peruskoulunsa päättäneitä.

Heillä kaikilla on paljon annettavaa yhteiskunnalle, jos kaikki heidän hankkimansa tiedot ja taidot kyetään käyttämään hyväksi.

Kangasalan uudesta lukiosta saa valkolakin yli 80 ylioppilasta. He ovat murto-osa koko maan ylioppilaiden määrästä ja joutuvat taistelemaan jatko-opiskelupaikoista myös aikaisemmin kirjoittaneiden kanssa.

Yliopistoissa paikkoja on vain osalle. Monet valkolakin saaneet valitsevatkin toisen väylän ammattiin.

Akateeminen tutkinto on ollut monille viime vuosina pettymys. Opintoja vastaavaa työtä ei olekaan ollut tarjolla. Leipä opintojen jälkeen on pitänyt hankkia pätkätöillä ja ihan eri tehtävissä kuin mihin on opiskellut. Mitkään opinnot eivät tietenkään ole täysin turhia, mutta niihin käytetyt vuodet ovat, jos tutkinto ei takaa työtä.

Ammattikorkeakoulut ovat tarjonneet ylioppilaille ja myös ammattikoulusta valmistuneille hyvän väylän opiskella käytännön ammatteihin.

Vaikka ammattikorkeakouluista on vähennetty opiskelupaikkoja, niin edelleen ne tuottavat hyviä ammattilaisia työmarkkinoille. Koneistajaksi peruskoulun jälkeen opiskellut ammattilainen on ammattikorkeakoulun jälkeen kysytty ja osaava insinööri.

Pirkanmaan ammattioppilaitoksesta, Pirkosta, Treduksi leivottu jättimäinen koulutusyksikkö tarjoaa ainakin toistaiseksi opetusta myös Kangasalla.

Suunnitelmissa on, että oppilaitos saisi uudet toimitilat Pikkolaan, jossa se olisi lähellä lukiota ja yläastetta. Eri ammattien hankkimisen lisäksi tämä helpottaisi myös kaksoistutkintojen suorittamista eli valmistumista ammattiin ja ylioppilaaksi.

Nuorilla on omat ammattihaaveensa, jotka eivät välttämättä vastaa työmarkkinoiden kysyntää. Unelma-ammattia toki kannattaa tavoitella, mutta ehkä olisi aihetta kysyä ennakkoon asiantuntijoilta omista taipumuksista ja tulevaisuuden työmarkkinoista.

Perusopintojen jälkeen ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan jatko-opiskelupaikkaa, jota ei ensimmäisellä kerralla ole saanut.

Opiskelu kannattaa aloittaa heti, koska vaihtoehtoja löytyy runsaasti ja tavoitteeseensa pääsee monia väyliä pitkin myös työelämän kautta.

Tärkeintä on, että opiskelee ammattiin, jolla saa työtä koko elämänsä ajaksi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.