Osku Perkiö tähdittää nyt Danny-musikaalia – myöhemmin hän nappaa presidentin roolin

0
Osku Perkiö
Osku Perkiö nuoren Dannyn roolissa Apianniemen kesäteatterissa Valkeakoskella. Kuva | Daniel Paul

Hurmaava nuorimies Ruutanasta, Osku Perkiö, on noussut Tampereen Työväen Teatterin lavalle menestysmusikaali Billy Elliotin pääroolissa nyt 27 kertaa.

Roolihahmo Billy Elliot on brittiläisessä kaivoskaupungissa asuva nuori poika, joka haluaa tanssia balettia. On sanomattakin selvää, että pojan haaveet ovat vaikea pala niin hänen omalle perheelleen kuin ympäröivälle yhteisölle.

Musikaali on osin riipaisevakin kertomus siitä, miten joskus on pakko taistella saadakseen olla oma itsensä.

Pääroolia näyttelevällä Perkiöllä, 13-vuotiaalla nuorukaisella, äänenmurros lähenee, ja se päättää esiintymiset väistämättä. Billy on nuori poika, eikä hänen roolissaan voi laulaa äänenmurroksen jälkeisellä tummalla äänellä.

– Tottakai haluaisin jatkaa, mutta jos en voi, se ei haittaa paljon. Olen iloinen, että olen saanut olla mukana näin upeassa jutussa näin kauan.

Musikaalin poikarooleihin haettiin keväällä 2017 esiintyjiä, eikä lehti-ilmoituksessa kerrottu, mistä musikaalista oli kyse. Lopulta musikaaliin päätyi muitakin kangasalalaisia lahjakkuuksia. Perkiön lisäksi nimirooleissa esiintyvät myös Juho Mönkkönen ja Mikael Ehn.

Perkiölle rooli on avannut oven uuteen maailmaan, jota hän ei ollut aikaisemmin harkinnutkaan.

Nyt laulaminen, tanssiminen ja näytteleminen kietoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi. Aikaisemmin jalkapalloa, salibandya ja motocrossia harrastanut poika treenaa nyt vapaa-ajallaan eri tanssilajeja.

Roolinsa vuoksi Perkiö saa usein vastata kysymykseen, minkälaista esiintyminen maailmanluokan musikaalin päätähtenä oikein on.

Esiintyminen on fyysisesti erittäin rankkaa, ja Perkiön pitää suhtautua lepoon ja ruokailuun vakavasti, jotta hän jaksaa vetää esitykset läpi. Perkiö on lavalla käytännössä lähes koko ajan laulaen ja tanssien.

– Lavalla on hirveän kuuma, vaikka siellä vain seisoisi.

Kohtaus, jossa Perkiö liitää ilmassa valjaisiin kiinnitettynä, näyttää kevyeltä mutta todellisuudessa se on äärimmäinen suoritus, koska valjaiden varassa ei voi retkottaa rentona.

Päinvastoin, vartalo on jännittynyt kuin jousi.

Yksi asia johtaa toiseen. Näin on käynyt Oskunkin kohdalla. Parhaillaan hän haukkaa välipalana roolin Apianniemen kesäteatterissa Valkeakoskella Danny-musikaalissa nuorena Dannynä. Tuo rooli ei ole kovin iso, eikä hänen ole pakko olla paikalla lopputaputuksiin saakka.

Sen sijaan jotain isoa on tapahtumassa juuri parhaillaan. Perkiö on valittu Ylen lastendraaman päärooliin, ja kuvaukset ovat jo alkaneet. 12-osaisen Lasten tasavalta -nimisen sarjan kuvaukset jatkuvat lokakuulle asti.

Sarja kertoo nimensä mukaisesti tasavallasta, jossa kaikille aikuisille päätöksentekijöille on annettu potkut ja lapset ovat ottaneet vallan omiin käsiinsä. Perkiö näyttelee sarjassa pääroolia, ei enempää eikä vähempää kuin presidenttiä itseään.

Sarja nähdään Ylellä vuonna 2020.

– Tämä ei jännitä yhtä paljon kuin teatteri. Kohtaus voidaan ottaa aina uudestaan, jos jotain menee pieleen, Osku kertoo.

Osku Perkiön ajautuminen teatterin maailmaan on ollut iso asia koko perheelle. Minna ja Esa Perkiö kertovat, että he ovat nähneet perheenä Billy Elliotin niin monta kertaa, että pikkusisaruksetkin osaavat vuorosanat ulkoa.

Vanhempina heille on tärkeää, että innostus vaativaan ja aikaa vievään harrastukseen lähtee pojasta itsestään. He kiittävät myös Oskun opettajaa, joka on joustanut monessa asiassa, jotta harjoitukset on saatu soviteltua koulutyön lomaan.

Osku tekee töitä omalla verokortilla, ja hän miettii nyt, mihin kaikkeen hän voi säästämiään palkkarahoja käyttää. Toiveet ovat niin kuin 13-vuotiaalla kuuluukin olla, kärjessä oman uuden tietokoneen hankkiminen.

Vanhempien mukaan Billy Elliotissa mukana oleminen on kasvattanut hurjasti pojan itsenäisyyttä. Teatterissa on osattava olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja vastattava omista tekemisistä.

– Onhan se ihmeellistä, että nämä nuoret Billyt ovat päässeet jo heti lapsena suuressa salissa esitettävän musikaalin päärooliin. Moni ammattinäyttelijä ei pääse koskaan kokemaan sitä tilannetta, Minna Perkiö pohtii.

Esa Perkiön päällimmäinen tunne on kiitollisuus.

– Olemme todella kiitollisia, mitä tämä on antanut omalle lapselle. Laulu ja tanssi tukevat ihan tutkitusti aivojen kognitiivista kehitystä. Mikä ikinä hänestä tuleekin, ei tästä ainakaan haittaa ole, hän sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.