Päätepiste Nyssen bussikaaokselle ensi maanantaista lähtien? – kaupunki nojaa varmuuden vuoksi vielä alkuviikon tilausvuoroihin

1
Lukuisien bussivuorojen peruuntumisia aiheuttaneelle Nysse-kaaokselle on povattu loppua ensi viikon alusta lähtien. Kuluva viikko on ainakin linjalla 40C sujunut edellisiä viikkoja ongelmattomammin. Kuva: KS arkisto

Elokuun toisella viikolla Tampereen seudun joukkoliikenteessä alkaneet ongelmat ja lukuisat bussivuorojen peruuntumiset ovat todennäköisesti nyt päättymässä. Kangasalan kaupungin liikennesuunnittelija Tuomas Kähkönen kertoo saaneensa juuri eilen torstaina tiedon Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviidalta, että ensi maanantaista 5. syyskuuta alkaen, että kaikki Nyssen vuorot, jotka ovat aikatauluun merkitty, pitäisi toteutua.

– Ainakin maanantaista keskiviikkoon käytämme vielä varmuuden vuoksi Mäntylää linjalla 46, ettei vain kävisi niin, että Nyssen bussi jääkin syystä tai toisesta tulematta ja oppilaat jäävät taas tienposkeen, Kähkönen lisää.

Koulut tiedottavat oppilaiden huoltajia Wilmassa sitten, kun linjalla 46 alkaa kulkea pelkästään Nyssen bussit.  

Turvatakseen koululaisvuorot linjalla 46 kaupunki sopi varajärjestelmästä ja on hankkinut tilausvuoroja liikennöitsijä O. Mäntylä Oy:ltä 12. elokuuta lähtien. Tämän vuoksi joinain aamuina bussipysäkille on voinut kurvata peräkkäin kahden eri yrityksen linja-autot.

Alun perin varajärjestelmän käytöstä oli sovittu kahdeksi viikoksi, mutta Mäntylän linja-autoihin on jouduttu turvautumaan myös kuluneella viikolla.

– Mäntylä on ajanut reitillä tälläkin viikolla. Ja hyvä, että on ajanut, sillä Pirkanmaan Tilausliikenne ei ole ajanut kaikkia aikataulun mukaisia vuoroja, Kähkönen toteaa.

Kaupunki on joutunut hankkimaan Mäntylältä tilausvuoroja myös linjalle 40C. Kähkösen tietojen mukaan 40C:n reitillä ei enää kuluneen viikon aikana ole ollut tärkeiden koululaisvuorojen peruuntumisia.

Kuluneiden viikkojen bussisekoilusta ei kuitenkaan ole tulossa kaupungille lisälaskua. Nysse korvaa kaikki nämä lisävuorot, jotka kaupunki on joutunut hankkimaan toiselta liikennöitsijältä.

Maanantaiaamulla 15. elokuuta otetussa kuvankaappauksessa näkyy, kuinka moni 40c:n vuoroista oli peruttu. Kuva: Lukijan kuva

Ikäviä yllätyksiä aamuisin

Kangasalan Sanomien haastattelema, nimettömänä pysyttelevä vanhempi vahvistaa, että kulunut viikkoa on ollut ensimmäinen, jolloin linja 40C vuorot eivät ole aiheuttaneet harmaita hiuksia Aseman seudulla asuvalle perheelle, jonka jälkikasvu käy koulua Pitkäjärvellä.

– Tämä viikko on mennyt hienosti. Nyt ei ole tullut palautetta lapselta, eikä ole tarvinnut laittaa viestiä kouluun, että lapsi jälleen myöhästyy bussien takia.

Pelkästään ensimmäisen kouluviikon aikana äiti joutui viemään lapsensa kouluun kaksi kertaa, ja kolme kertaa lapsi myöhästyi koulusta äkillisten vuoromuutosten vuoksi.

– On aika kohtuutonta ja stressaava lapselle sekä vanhemmalle, kun busseja perutaan eikä kouluun pääse. Saatikka se, kun bussit eivät kulje iltapäivälläkään tai matkaan menee kolme tuntia, hän tiivistää lukukauden alun turhautumista.

Tilanteen haastavuutta kuvaa hyvin kuvankaappaus, jonka hän otti maanantaiaamulla 15. elokuuta. Tällöin Nyssen reittiopas oli täynnä peruttuja vuoroja toisen perään.

– Olin jo edellisellä viikolla soitellut kaikkialle ja kuullut, että linjaa ajava yrittäjä tietää aina kolme päivää aikaisemmin, pystyykö ajamaan vuorot. Monena ilta tarkistettiin etukäteen reittioppaasta, että kaikkien vuorojen olisi tarkoitus kulkea normaalisti, mutta sitten seuraavana aamuna herätessä tarjolla on ollutkin pelkkää punaista viivaa.

Pyyhkeitä hän antaa myös Nyssen kesän alussa tekemälle linjauudistukselle, jossa linja 45 lakkautettiin ja korvattiin linjalla 40C. Entinen linja kulki Asemalta suoraan Lentolaan, mutta nykyinen 40C kiertää Kangasalan keskustan ja Pikkolan kautta.

– Nyssehän perusteli tätä muutosta, että matka-aika pysyy sama. Jos välimatkoja katsoo kartasta, niin eihän se voi pitää paikkansa. Sehän on melkein tuplat.

Myönteisenä asiana uudistuksessa hän pitää sitä, että 40C kulkee Asemalta keskustaan myös lauantaisin ja sunnuntaisin. Linja 45 ei kulkenut lainkaan viikonloppuisin.

Aiheesta lisää: Kuntalaisaloite ei tuottanut toivottua tulosta – Suora bussiyhteys Asemalta Vatialantietä Lentolaan loppuu kesäkuussa

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3 €.Tilaa tästä

1 kommentti

  1. Ei siinä mitään ihmeteltävää ole, kun on oikea liikennöitsijä, niin homma toimii. Voisivat tilata jatkossakin liikenteen Mäntylältä, josko laatu vähän paranisi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.