Pää­tök­sen­teko kaipaa avoimuutta

0
Ruutanan vaalitentissä vastaajan penkillä istuivat Virpi Hannuksela, Jussi Jokilampi, Harri Kekki, Tero Linna, Anne-Mari Thomassen, Soili Uotila-Välimäki ja Timo Rautanen.

Kangasalan Sanomien pää­toimittaja Tuula Ruusumaa kysyi Ruutanassa viime torstaina pidetyn kuntavaalitentin päätteeksi, mitä panelistit haluavat muuttaa kangasalalaisessa päätöksenteossa. Vastaukset kävivät niin yksiin, että olisi voinut luulla joukon edustavan samaa puoluetta.

Avainsanaksi nousi avoimuus. Kärkevimmin nykyistä päätöskulttuuria arvosteli vihreiden Virpi Hannuksela.

–Asioista pitää keskustella ensin ja päättää vasta sitten. Kun kaupunkiasiaa esiteltiin valtuuston iltakoulussa, annettiin ohjeistus olla hiiskumatta siitä ääneen kuntalaisille, totesi Hannuksela.

Perussuomalaisten Jussi Jokilampi tähdensi, ettei päätöksiä sovi tehdä pienen piirin sanelun mukaan.

Vasemmiston Timo Rautanen kaipaa Kangasalle avointa demokratiaa, sillä hänen mielestään kunnassa valtaa pitävät virkamiehet.

–Kuntaa tehdään yhdessä. Kuntalaiset tulee saada mukaan päättämään meitä kaikkia koskevista asioista. Päätöksenteon tueksi tarvitaan avoimuutta ja oikeaa tietoa, sanoi Anne-Mari Thomassen (sd).

Myös kokoomuksen Soili Uotila-Välimäki tiivisti toiveensa sanaan avoimuus. Keskustan Tero Linna toivoi rauhallisuutta: vaikka jotain suunnitellaan, sitä ei ole pakko toteuttaa.

Kristillisen Harri Kekki puolestaan painaisi kaasua, sillä hänestä etenkin kaavoitusasiat tuntuvat junnaavan kauan kuntakoneistossa.

Tapahtuman yleisösuosio kertonee jotakin ruutanalaisten kiinnostuksesta Kangasalaa kohtaan. Panelistien lisäksi paikalla oli vain pari ihmistä, jotka eivät itse ole ehdolla nyt käytävissä vaaleissa.

Pitkään vireillä ollut Vatialantien jatkaminen Jussilaan ei herättänyt keskustelijoissa suuria intohimoja.

Yksi toisensa jälkeen toi ilmi, että ruutanalaiset käyvät asioilla mieluummin Tampereella kuin Kangasalla. Ajomatka on lyhyempi ja perillä odottavat monipuolisemmat palvelut.

–Tie ei ratkaise asiointisuuntaa. Ruutanalaisten pitää tarvita sitä, mitä tien päässä on. Lentolan nykytarjonta ei siihen riitä, jyrähti yleisöpenkillä istunut Heikki Mustila.

Tieltä hypättiin sujuvasti tiensivuun, kevyen liikenteen väylille ja lähiliikuntapaikkoihin.

Panelistit olivat yksimielisiä kumpienkin tarpeellisuudesta ja paheksuivat niiden rakentamiseen käytettävien määrärahojen niukkuutta.

Erittäin tärkeänä pidettiin muun muassa kevyen liikenteen väylää Ruutanasta Havisevan koululle.

Thomassen puolestaan toi julki monen ruutanalaisen toiveen kevytväylästä Tampereelle.

–Nyt vaihtoehtoja on kaksi: huonokuntoinen metsäreitti tai hengenvaarallinen ysitien piennar.

Etenkin Jokilampi puhui useaan otteeseen liikunta­paikkojen merkityksestä. Kun Ruusumaa kysyi mielipidettä keskuskentän kohtalosta, panelistit nostivat esiin lähiliikunta­paikkojen tärkeyden.

–Omien havaintojeni perusteella keskuskenttä on hyvin hoidettu, mutta vähän käytetty. Sen tilalle riittää varmasti pienempikin kenttä. Jostain on luovuttava, jotta saadaan jotain tilalle. Lähiliikuntapaikkoja tarvitaan etenkin maaseudulla, painotti Uotila-Välimäki.

Hänen mielestään kunnan pitäisi nykyistä enemmän jakaa avustuksia järjestöille ja yhdistyksille, jotka tekevät paljon hyvää, ennalta­ehkäisev;ää työtä vähin varoin.

Ruutanan vaalitenttiä leimasi kaiken kattava lapsimyönteisyys, joka tosin ilmeni poikkeavina näkemyksinä muun muassa subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamiseen. Enemmistö panelisteista näki aiheellisena rajata päivähoito-oikeutta, jos lapsen toinen vanhempi on kotona.

Jokilammen ja Uotila-Välimäen mielestä rajaamisen ansioista säästyviä varoja pitää käyttää hoitajien määrän lisäämiseen ja ryhmäkokojen pienentämiseen.

Linnan mielestä koti on paras paikka lapselle, kunhan kodissa asiat ovat kunnossa. Rautanen totesi, että rajaaminen saattaa pahimmillaan estää lapsen vanhemman työllistymisen.

Panelistien kesken vallitsi kuitenkin yksi­mieli­syys päivähoidon tarpeellisuudesta rajoituksista huolimatta, jos hoitoa tarvitaan sosiaalisin perustein.

Ruusumaan kysymys Kangasala-talosta ei herättänyt suuria intohimoja vastaajissa, joskin vain Tero Linnaa ei talon olemassaolo innostanut.

Muut totesivat kulttuuritalon puoltavan paikkaansa monipuolisen ohjelmatarjontansa ansiosta. Jokilampi rajasi hyväksyntänsä ulkopuolelle Kimmo Pyykkö -taide­museon.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.