Pahinta on putoaminen

0

Suuri joukko kansalaisia kokoontui viime perjantaina Senaatintorille kertomaan mielipiteensä hallituksen työllisyyspolitiikasta, erityisesti aktiivimallista.

Maan hallitus ja oppositio väittelevät asiasta. Monimutkaisesta keskustelusta nousee esille, että oppositiokin on osittain tyytyväinen uudistukseen.

Opposition ja monien kansalaisten on kuitenkin vaikea hyväksyä sitä, että työtöntä rangaistaan, jos aktiivisuusedellytys ei täyty.

Työllisyys kehittyy Pirkanmaalla ja Kangasalla hyvää vauhtia. Kangasalla oli joulukuussa yli 500 työtöntä vähemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten.

Samaan aikaan avoimia työpaikkoja oli Kangasalla 186. Tässä piilee yksi työttömyyden ydinongelma. Työ ja sen hakijat eivät kohtaa. Syitä voi olla monia, muun muassa jälkeen jäänyt koulutus ja osaaminen.

Maallikon on vaikea arvioida, ovatko hallituksen keinot oikeat, mutta tavoite ainakin on. Monet tutkimukset osoittavat, että jo muutaman kuukauden työttömyys uhkaa suistaa ihmisen sivu­raiteelle.

Yhteiskunnan ulkopuolelle putoaminen on vaikea ongelma, joka voi pilata ihmisen koko loppuelämän. Tästä syystä on hyvä, että hallitus on huomannut asian ja yrittää tehdä sille jotain.

Olipa työ millaista tahansa, normaalia palkkatyötä tai kuntouttavaa, se on sosiaalisesti tärkeää. Siksi yhteiskunnassa pitää tavoitella tilannetta, jossa mahdollisimman suurella osalla olisi tilaisuus tehdä työtä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.