Pikatuomioistuin

0

Auton ikkuna liukuu alas. Häpeän puna kasvoillasi tervehdit puoleesi kumartuvaa poliisia. ”Voi sentään, oliko tässä kuuden kympin rajoitus? Miten ihan muistin, että se jo tuossa vaihtui”, selittelet.

Poliisi pyytää nuivalla eleellä ajokorttisi ja rekisteriotteen ja tutkii niitä ääneti. Juu, kyllä tästä sakko rapsahtaa, toteaa virkavalta.

”Sakot! Hei, kamoon! Eihän sitä ylinopeutta ollut kuin ehkä joku pari kilometriä tunnissa”, puuskahdat. Olet varma asiastasi, tiedät yleisen käytännön. Sinulla on oikeus saada asiallista kohtelua. Poliisi luo sinuun hitaan katseen. Sen lisäksi otetaan kortti hyllylle ja auto lunastetaan valtiolle.

”Mitä? Onko tämä vitsi?” Tuijotat lainvartijaa uskomatta punaisia korviasi. Sitten purskahdat nauruun.

”Melkoinen vedätys! Aika paha! Kyllä menin hetkeksi halpaan”, hekotat ja läimäytät poliisia olkapäälle.

Konstaapeli naputtelee ikkunan reunaa miettiväisen näköisenä. Vankeutta voin luvata ihan suoralta kädeltä ehdollisena semmoiset kolme kuukautta, ja jos sieltä tulee vielä yksikin nokkeluus, ropsahtaa ehdoton puolivuotinen päälle.

Tässä vaiheessa ymmärrät jo näkeväsi unta. Heräät helpottuneena. Oletkin oikeudenmukaisessa maailmassa, jossa puoliso on jo keittämässä aamukahvia.

”Huh huh, olipa outo painajainen”, kerrot puolisollesi kahvia siemaillen.”Tuli siinä niin avuton ja turta olo.  Vaikka miten yritin puolustaa itseäni, niin rangaistuksia sateli koko ajan lisää.”

Ihmisoikeudet ovat lähellä puolison sydäntä, ja hän tempautuu miettimään unen teemoja. ”Joo, aika ilkeätä. Eihän ihmistä voida noin kohdella, Suomessa ainakaan. Mutta ajattelepa, miten monessa maassa sitä ollaan ihan mielivaltaisen lain soveltamisen armoilla…”

Puhelette Amnestysta, oikeusvaltion määritelmistä, vallankäytön vastuusta. ”Mielivaltainen johtaminen vie uskottavuuden koko systeemiltä”,  toteat lopuksi.

Nouset mennäksesi jääkaapille, mutta kompastut biojäteastiaan, joka nököttää keskellä keittiön lattiaa.  Jätit sen siihen kiireessä eilen illalla, kun puhelin soi. No eihän se poika sitten vienytkään sitä, vaikka huikkasit sen hänelle tehtäväksi! Puhdistat kahvinporoja sukkasi pohjasta ja huudat ääni kireänä syntipukin keittiöön.

”En minä kuullut, että moskis olisi pitänyt tyhjentää”, väittää kaksitoistavuotias. Häpeämätön, ei minkäänlaista katumusta.

Ravistelet sukkaasi. Kahvinporot varisevat pois, mutta tuoksun perusteella sukan pohjaan on osunut myös maksalaatikon maallisia jäännöksiä.  Kiukkusi nousee pari pykälää. Varmasti kuulit, sanoin sen ihan selvällä suomenkielellä. Tästä seuraa nyt roskistenhoitovuoro kahdeksi viikoksi!

”Joo, kivaa!”, huutaa poika ja alkaa keräillä munankuoria jäteastiaan. ”Miten olisin voinut kuulla, kun eilen pelasin koko illan kuulokkeet päässä?”

Siinäpä se! Pelaat ihan liikaa. Nyt olet sen kahden viikon ajan myös pois tietokoneelta, keksit tarvitsematta edes miettimisaikaa.

”Epäreilua!” Poika nielee jo harmin kyyneleitä. ”Takuulla unohdit vain itse viedä sen ja nyt syytät minua!” 

Pop pop pop! Jos sieltä tulee vielä yksikin nokkeluus… aloitat puhisten arvovaltaa, kun koet olevasi kehnon tosi-TV:n pikauusinnassa.  Missä kuulitkaan tämän repliikin juuri äskettäin?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.