Popcornit esiin – taistelu käynnissä!

0

Ennen muinoin ihmiset olivat varovaisia mielipiteidensä kertomisessa julkisesti. Lehden toimituksiin lähetettiin kirjoituksia nimimerkeillä, ja yöllä jännitettiin vatsa kipeänä, että mitäs jos lehti julkaisee vahingossa oman nimenkin. Siitäpä syntyisi ikuinen häpeä ja itsestä tulisi kylän puheenaihe. Onneksi vahinkoja sattui harvoin.
Tuosta ajasta ja näistä tavoista on ajauduttu hyvin kauas. Usea sanomalehti on rajannut mielipiteen antajan henkilöllisyyden pimittämistä ja hyväksyy nimimerkillä tehdyn mielipidekirjoituksen vain poikkeustapauksissa. Rohkeus kertoa oma mielipiteensä julkisesti on etenkin internetissä käytyjen keskustelujen perusta.

Sosiaalisessa mediassa on keskusteluja melkeinpä jokaisesta kuviteltavissa olevasta aihepiiristä. Tunnelma keskusteluissa vaihtelee suuresti.
Esimerkiksi Facebookissa jotkut keskusteluryhmät ovat tunnettuja siitä, että lähes jokaiseen keskusteluun osallistuu antisankareita, jotka uskaltavat sanoa pahasti. Ja silloin alkaa nykyaikainen härkätaistelu. Katsojat postailevat kuvakommentteja, joissa ihminen tai vaikkapa apina napostelee popcornia.
Kun keskustelun seuraajat ovat asettautuneet tietokoneensa kanssa tarkkailuasemiin, keskustelun aloittanut alkaa puolustella riitapukarille näkemyksiään. Loukkauksilta ei yleensä vältytä.
Ylläpitäjät poistavat pahimmat keskusteluketjut ja riitaisimmat saavat häädön ryhmästä. Välillä esiin astuu mielensäpahoittajia, jotka kertovat ryhmän olevan typerä. Yleensä mielensäpahoittajat jatkavat matkaansa toiseen ryhmään jättämällä edellisen ryhmän oman onnensa nojaan.
Onneksi jotkut ryhmät ovat rennompia ja keskustelu pysyy paremmin aisoissa ja toisia kunnioittavana.

On mielestäni uskomatonta, kuinka törkeästi jotkut ihmiset kohtelevat toisiaan – vieläpä julkisesti omalla nimellään.
On vaikea ymmärtää myös heitä, jotka kommentoivat digitaalisten lehtien uutisia julkisesti todella härskein tavoin. Nettiin hetken mielipahassa lähetettyä tietoa ei saa helposti pois, kun sen kerran on sinne tallentanut. Lukijoita näillä kommenteilla on paljon.
Mietinkin itsekseni, että tarvitseeko nykyaikana enää hävetä mitään? Onko joidenkin ihmisten itseluottamus pompannut maanraosta kattoon ja sen yli? Saako toiselle sanoa mitä vain ja perään vielä sivaltaa, että etkös sinä raukka ymmärrä huumoria.
Ei silti, olen tyytyväinen Facebookissa toimivan Kangasala, Finland -keskusteluryhmän lukija ja joskus keskusteluun osallistujakin. Vaikka mopoautojen omistajat ja mautojen inhoajat ottavat siellä matsia harva se päivä.
Ja viime aikoina pakolaiskeskustelu on vellonut siellä kiivaana. On kiva katsella paikkakuntalaisten lähettämiä kauniita kuvia Kangasalta ja olla ajan hermolla kuulemassa, mitä kunnassa tapahtuu.
Pling. Mutta nyt on mentävä. Popcornini taisivat valmistua.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.