Koti Uutiset Roskakalasta saa valmistettua suussasulavan herkun uunissa

  Roskakalasta saa valmistettua suussasulavan herkun uunissa

  0

  Kaikki suomalaiset järvikalat ovat syötäväksi kelpaavia, mutta usein ruokapöytään kelpuutetaan vain isot ahvenet ja arvokalat. Särkikalat sen sijaan ovat yleisimpiä ja hyljeksityimpiä kalojamme.
  – Ehdottomasti kaikki, mitä järvestä ylös nostetaan, tulisi myös hyödyntää, sanoo kangasalalainen keittiömestari Heikki Ahopelto.
  – Särkikalat ovat sekä maukkaita että helposti saatavilla, hän jatkaa.
  Monet vieroksuvat pikkukalojen ruotoisuutta tai työläyttä. Myös kalojen käsittelytaidot alkavat olla katoavaa kansanperinnettä. Ahopelto kuittaa ruotoisuuden oikeilla valmistustavoilla. Hyvin laitettuna ruodot eivät pistele kurkussa.
  – Roskakalat ovat usein jopa ilmaiseksi saatavilla. Onko kohtuullista vaatia, että niistä pitäisi vielä saada valmistettua ruokaa näkemättä yhtään vaivaa sen eteen, hän kysyy.

  Roskakaloista voi tehdä herkullista ruokaa monella tavalla. Ne voi esimerkiksi jauhaa ruotoineen massaksi. Kalat voi myös paistaa pannulla kokonaisena tai fileinä.
  – Kaikista helpoin tapa valmistaa pikkukalat on kypsentää ne uunissa oliiviöljyssä. Menetelmän juju on siinä, että ruodot pehmenevät kuumassa rasvassa täysin suussa sulaviksi.
  Yksinkertainen resepti sopii kaikille roskakaloille.

  Heikki Ahopellon resepti roskakaloille

  Suomusta, puhdista, huuhtele ja kuivaa kalat.
  Suolaa kalat molemmin puolin ja laita ne sopivan kokoiseen uunivuokaan. Lisää oliiviöljyä niin, että kalat peittyvät kokonaan. Peitä vuoka leivinpaperinpalalla ja nosta uuniin. Kypsennä 120 asteisessa uunissa kalojen koosta riippuen noin 2–3 tuntia. Särkikalat vaativat yleensä pidemmän kypsennysajan kuin ahvenet.
  Kun ruodot ovat pehmenneet, nosta kalat varovasti talouspaperin päälle ja valuta ylimääräinen rasva. Mausta esimerkiksi sitruunalla ja timjamilla. Tarjoa jäähdytettynä ruisleivän päällä tai lämpimänä uusienperunoiden ja sitruunalla maustetun kermaviilikastikkeen kera.

   

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän