Ruutanan esiopetus levisi ympäri koulukeskusta – Epätarkoituksenmukaiset tilat aiheuttavat monenlaista hankaluutta

0
Veera Pohja nouti esikoisensa Helmin (oik.) yhdessä pikkusisarusten Annin ja Reinon kanssa. Helmiä jo vähän väsytti, vaikka reppu piti vielä noutaa katoksesta.

Ruutanan päiväkodin sulkeminen käynnisti tapahtumaketjun, joka sekoittaa myös toisen päiväkodin, esiopetuksen ja koulun tiloja Ruutanassa. Ruutanan esikoulun Ruusunmarjat aloittivat syksynsä Koivurinteen päiväkodin salissa ja Terälehdet Ruutanan koulun englanninluokassa. Järjestely jatkuu koko syksyn, kunnes siirrettävät väistötilat saadaan käyttöön vuoden lopussa.

Esikoululaisten tilat ja toiminnot hajaantuvat eri rakennuksiin. Esimerkiksi Terälehtien päätoiminnot ovat kivikoululla, ja ulkovaatteet jätetään Koivurinteen koulun aulaan toiseen rakennukseen. Pienryhmätilatkin ovat hajallaan eri rakennuksissa. Järjestely merkitsee lisää työtä, ahtautta ja melua. Vanhemmat ovat ilmaisseet huolensa sekä lasten että henkilökunnan jaksamisesta.

 Veera Pohjan esikoinen käy esikoulua, kaksi nuorempaa lasta on sijoitettu Rikun päiväkotiin.

– Miten turvataan riittävä henkilökunta myös sairaustapauksissa, sillä esikoululaisten tilat ovat erillään toisistaan, eikä toisen ryhmän henkilökunnasta ole apua? Pohja miettii.

Myös melu huolettaa Pohjaa.

– Luokka on tarkoitettu koulukäyttöön, ei leikkimiseen. Siellä on kova meteli, koska tilanjakajia ei ole ja ilmastointikonekin hurisee nurkassa, Pohja kuvailee 23 eskarilaisen tilaa.

Terälehtien opettaja Kati Lokkila tunnistaa tilanteen.

Väljyyttä haetaan välillä käytävästä, jonka toisella seinustalla on koululuokkia. Jakotiloja taas on siroteltu ympäri rakennuksia ja niihin henkilökunta tallustelee tavarakorit sylissään.

Lokkilan mukaan ryhmän vaatteet jätettiin aluksi kellarikerroksen syvennykseeen, mutta pian katsottiin, että on turvallisempaa viedä vaatteet toisen rakennuksen aulaan, koska ahtaassa portaikoissa ei ollut turvallista liikkua isojen koululaisten seassa. Kuivilla ja lämpimillä keleillä siirtymiset ovat sujuneet. Toiveissa on kuitenkin kuivauskaappi ulkovaatteille.

Koulu ja Koivurinteen päiväkoti ovat luovuttaneet tilojaan sekä sisällä että ulkona entistä suuremmalle lapsimäärälle.

– Mikään ryhmä ei voi käyttää salia lauluhetkiin tai jumppatuokioihin, koska se on Ruusunmarjojen käytössä. Henkilökunta on myös antanut tauko- ja muita tilojaan lasten käyttöön, Lokkila kertoo ja kiittelee työntekijöiden joustavuutta.

Eniten Lokkilaa harmittaa se, että kunnolliset ratkaisut eivät ehtineet heti syksyksi, vaikka Ruutanan päiväkodin sisäilmaongelmat tiedettiin jo keväällä.

Päiväkodin johtajan Johanna Juurikorven mukaan toiminnan suunnittelu on ollut poikkeuksellisen haastavaa.

– Arki on pyritty saamaan turvalliseksi ja toimivaksi. Henkilökunta on hienosti löytänyt ratkaisuja haastavista tiloista huolimatta. Jatkuvat siirtymät kuitenkin rasittavat kaikkia, Juurikorpi myöntää.

Pihan käyttöä on porrastettu aamupäivällä, jotta kaikki mahtuvat ulkoilemaan. Pohjan mukaan Terälehtien eskarilaiset eivät pääsääntöisesti ulkoile aamupäivällä, vaan vasta lounaan jälkeen ja uudelleen iltapäivällä.

– Lapset eivät osaa vaatia, mutta oma lapsi on ollut väsynyt ja valittanut metelistä. Vaikea sanoa, tuleeko väsymys ylipäätään eskarista vai vaikuttavatko olosuhteet asiaan. Itse mietin, kuinka herkkä ja hitaasti uusille asioille lämpenevä lapsi pärjää jatkuvasti muuttuvissa tilanteissa, sanoo Pohja.

Kangasalan kaupungin tekninen keskus teki päiväkodin pihalla katselmuksen viime viikolla, ja toimenpide-ehdotuksia viedään eteenpäin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.