Koti Uutiset Saksofoni kertoi tarinoita

  Saksofoni kertoi tarinoita

  0

  Keskiviikon musiikkituokiossa soi saksofoni sekä rytmikkäästi että pohdiskellen. Matti-Juhani Orpana on monipuolinen muusikko, jonka omin instrumentti on tenorisaksofoni. Mukana kirkossa hänellä oli myös sopraanosaksofoni ja huilu.

  Orpana soitti kaksi omaa sävellystään, joissa oli improvisaationomaista mietiskelevää sävelmaisemaa, varsinkin jälkimmäisessä jazzvaikutteisessa kappaleessa, jota säestäjänä toiminut Matti Huomo seurasi vapaasti myötäillen. Välissä kuultiin Antti Nissilän saman tyylin mukainen sävellys.

  Robert Schumannin alunperin pianolle sävelletty ja saksofonille sovitettu Fantasia yllätti latautuneella tunteen palolla. Tasavahvasti sekä solisti että säestäjä täyttivät tilan myrskyisellä romantiikalla.

  Urkuparvelta kuultiin tuttu Arioso J. S. Bachin kantaatista, tällä kertaa solisti oli valinnut soittimekseen huilun. Soittimen kuulas ääni ja urkujen hienovarainen säestys olivat kirkkomusiikkia henkevimmillään.

  Lopuksi kuultiin Anssi Tikanmäen sävellys Aamu lakeuksilla, jonka melodia tarttui välittömästi kuulijan korvaan. Sitä olisi voinut kotimatkalla hyräillä. Tikanmäki on laaja-alainen muusikko, joka on kuvannut sävellyksissään mm. suomalaista maisemaa.

  Maisema hahmottui sävelten avulla, nouseva aurinko ja pelloilta väistyvä usva. Mieleen tuli englantilainen kansansävelmä Are you going to Scarborough Fair. Samantapainen sävelkulku ei varmaankaan viittaa jäljittelyyn, vaan lähinnä siihen, että syvät tunteet koetaan kaikkialla samalla asteikolla.

  Sirkku Salmela

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän