Sanankuulijat puuttuivat kirkosta, kun Riikka Hämäläinen toimitti jumalanpalveluksen

0
Citypappi Riikka Hämäläinen toimitti sanajumalanpalveluksen Kangasalan kirkossa viime sunnuntaina. Jumalanpalvelus on katsottavissa seurakunnan Youtube-kanavalla.
Citypappi Riikka Hämäläinen toimitti sanajumalanpalveluksen Kangasalan kirkossa viime sunnuntaina. Jumalanpalvelus on katsottavissa seurakunnan Youtube-kanavalla.

Sunnuntaina citypappi Riikka Hämäläinen toimitti Kangasalan seurakunnan ensimmäisen jumalanpalveluksen ilman seurakuntalaisia.

Sanajumalanpalvelus Kangasalan kirkosta striimattiin eli suoratoistettiin. Näin toimittiin koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi.

Aiheita rukoukseen Hämäläinen kokosi etukäteen Kangasalan Facebook-ryhmästä.

– Olemme kaikki samassa veneessä ja jaamme yhteisen huolen.

Papin työ on muutenkin muuttunut.

– Työ on nyt etätyöpainotteista. Esimerkiksi työpalaverit ovat muuttuneet videopuheluiksi.

Hämäläisen mukaan ensimmäinen viikko meni asioiden sopimiseen ja selvittämiseen: mitä peruuntuu, mitä siirretään tai tehdään toisella tavalla sekä töiden ja tekemisen suunnitteluun työkavereitten ja seurakuntalaisten kanssa.

Rippikoululeirejä ei nykytilanteessa järjestetä. Auki on vielä, voidaanko järjestää kesään tai syksyyn tuplaripareita.

Rippikoulua käydään etäänä

Juuri nyt ajankohtaista ovat olleet rippikouluasiat.

– Olen tuottanut rippikoulun etämateriaalia, ja rippikoulun etävideomateriaalia on ryhdytty porukalla tekemään. Pääsiäisen leirijakso on jäämässä pois, mutta rippikoululaiset saavat hakea kirkosta ripari-Raamatun, jossa on myös Katekismus. Itsenäinen opiskelu on mahdollista.

Rippikoululeirejä ei nykytilanteessa järjestetä. Auki on vielä, voidaanko järjestää kesään tai syksyyn tuplaripareita. Tämä olisi tärkeää, jotta nuoret pääsisivät leirille.

– Toivon ja rukoilen, että tilanne rauhoittuisi ja kesän rippikoululeirejä päästäisiin viettämään.

Citypappina Riikka Hämäläinen on tottunut liikkumaan ihmisten parissa. Nyt yhteydenpito on siirtynyt puhelimeen ja sähköpostiin.

– Toistaiseksi puhelut ovat tulleet lähinnä niiltä seurakuntalaisilta, joiden kanssa on sovittu tilaisuuksia ja toimituksia. Me seurakunnan työntekijät olemme tavoitettavissa muidenkin asioiden merkeissä.

Seurakunta on avannut nyt myös uuden keskustelua tarjoavan puhelimen, johon vastataan arkisin kello 10–16.

Kasteperheiden ja surevien omaisten kanssa on sovittu, miten tilaisuudet saadaan järjestettyä mahdollisimman turvallisesti.

Riikka Hämäläinen, citypappi

Kirkollisia toimituksia järjestetään yhä

Riikka Hämäläisen kalenterissa on toimituksia koko lailla entiseen malliin. Kaikkia kirkollisia toimituksia järjestetään edelleen.

– Kasteperheiden ja surevien omaisten kanssa on sovittu, miten tilaisuudet saadaan järjestettyä mahdollisimman turvallisesti.

Hämäläinen kertoo ihmisten sisäistäneen tilanteen hyvin.

– He ovat tyytyväisiä, kun lapsi saadaan kastettua ja surutyö voi jatkua hautaan siunaamisen merkeissä. Monet muistotilaisuudet ja kastejuhlat siirretään aikaan, jolloin voidaan olla isolla porukalla.

Ehtoollisia ei vietetä kuten normaalisti. Vanhusten palvelukodeissa ja laitoksissa on vierailukielto, eli niissäkään ei päästä ehtoollista viettämään.

Kotiehtoollinen pyritään järjestämään aina kun se on mahdollista.  Työntekijöitä ei kuitenkaan voi nykyisessä tilanteessa altistaa mahdollisille taudeille.

Auttamisenhalu ilahduttaa

Riikka Hämäläistä on ilahduttanut ihmisten auttamisenhalu.

– Myötätunto on herännyt, samoin talkoohenki.

Hämäläinen toivoo jaksamista perheisiin.

– Pienillä koululaisilla ja lapsilla ylipäänsä on elämä nyt erilaista. Opiskelu etänä on haastavaa, ja kun ei ole tekemistä, syntyy paineita kotona. Nämä lapset ja aikuiset ovat mielessäni. Myös yksinäiset ihmiset ovat monien sydämellä ja niin minunkin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.