Sanomalehti pitää yllä lukemisen taitoa

0

Tällä viikolla Suomen kouluissa on luettu jälleen tavallista enemmän lehtiä ja tutustuttu niiden tekemiseen ja sisältöön sekä opettajien että toimittajien opastuksella. Arvion mukaan kouluille on lähetetty noin miljoona paperista lehteä ja avattu verkkosivuja käyttöön.

Kangasalan Sanomiakin toimitettiin tänä vuonna paikallisille kouluille ennätysmäärä ja toimittajat vierailivat oppitunneilla noin kymmenessä opinahjossa. Omasta paikallislehdestä on tällä kertaa oltu aidosti kiinnostuneita.

Vuosittain pidettävän Sanomalehtiviikon tavoitteena on tietysti tehdä sekä perinteinen, mutta myös lehtien sähköiset versiot tutuiksi nuorille. Verkkolehtien suosio on nuorten parissa lisääntynyt, mutta ei kuitenkaan niin jyrkästi kuin on odotettu.

Paperille painetussa lehdessä on ominaisuuksia, joita ei voi siirtää verkkojulkaisuihin. Paperilehti on tuote, joka rapisee sivuja käännettäessä ja siinä on myös oma tuoksunsa.

Lehden sisältö on rauhallisessa muodossa esillä ja sitä luetaan huomattavasti pidempiä aikoja kuin ohi vilahtavia verkkosivuja.

Sanomalehden on tärkein tehtävä on edelleen välittää jäsenneltyä tietoa lukijoilleen lähiympäristöstä ja joskus kauempaakin. Tieto tarjotaan helposti ymmärrettävässä muodossa.

Ilman ammattimaisesti tehtyä toimittajan työtä se ei tule koskaan onnistumaan. Toimittaja tekee tietotulvasta hyödyllisen tuotteen samoin kuin puuseppä kauniin kaapin metsän puista.

Puusepän työstä jokainen maksaa nurisematta, mutta toimittajan oletetaan kokoavan tiedon internettiin tai paperillekin ilmaiseksi. Jatkossa toimitettu sisältö on yhä useammin maksullista jakelutavasta riippumatta.

Suomen koululaiset ovat menestyneet hyvin kansainvälisisessä Pisa-tutkimuksessa. Siitä ansio kuuluu hyvälle kouluopetukselle, mutta merkittävä osa myös laatulehdistölle. Tasokkaasti toimitetut lehdet pitävät yllä lukemisen ja äidinkielen taitoja.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.