Seurakunnan laiva seilaa kohtuullisen tyynessä vedessä

0

Kangasalan kirkkovaltuusto on päättänyt nelivuotiskautensa.
Valtuuston puheenjohtaja Timo Keskinen katsoo kulunutta kautta positiivisin mielin.
– Seurakunnan talous on kunnossa. Olemme jopa pystyneet toteuttamaan uusia investointeja, niistä viimeisimpänä Huutijärven kappelin saneeraus ja laajennus.
– Myös muutamia uusia työmuotoja on uskallettu kokeilla. Luottamusmiehet haluavat rohkaista työntekijöitä uusiin toimintamalleihin, silloin on myös lupa luopua jostain vanhasta.
Sahalahden kyläpappi-kokeilu on yksi esimerkki uudenlaisesta ajattelutavasta.
– Kari Mikkonen on saanut työstään hyvää palautetta. Markku Viitala on toteuttanut samaa mallia menestyksekkäästi Kuhmalahdella. Ihmiset pitävät siitä, että oma pappi on näkyvästi mukana heidän arjessaan.
Keskinen iloitsee Kangasalan vahvasta lapsi- ja nuorisotyöstä. Nuorista suuri osa käy rippikoulun, mitä kautta seurakunta tavoittaa ison osan perheistä.

Edessä rakenneuudistus

Keskinen on tyytyväinen myös sitä, että valtuustokaudella saatiin vietyä loppuun seurakunnan oma hallinnonuudistus.
Taloudellinen jaosto on lopetettu, ja sen tehtävät ottaa suureksi osaksi kirkkoneuvosto. Myös johtokuntien määrää on vähennetty.
– Seuraavaksi edessä on seurakuntien yhteinen rakenneuudistus, mikä tulee tarkoittamaan entistä suurempia talouden ja hallinnon kokonaisuuksia. Toivomme tietenkin, että itse toiminta ja palvelut pysyvät lähellä seurakuntalaisia.

Yhdistävät tekijät

Tulevaisuudessa on näkyvissä myös uhkia. Yksi suurimmista on kirkon jakautuminen. Keskisen mukaan tähän uhkaan on suhtauduttava vakavasti.
– Toivon, että voisimme keskittyä enemmän siihen, mikä meitä yhdistää kuin siihen, mikä meitä erottaa. Kangasalla onneksi asiat tuntuvat olevan näin.
– Uskallankin sanoa, että seurakuntalaiva seilaa kohtuullisen tyvenessä vedessä, Keskinen summaa.

Velaton talous

Laiva-vertausta käyttää myös kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Torsti Tulenheimo.
– Päättyvälle valtuuskaudelle oli leimallista kaikkien luottamushenkilöiden ja myös viranhaltijoiden yksituumaisuus ohjata Kangasalan seurakunnan laivaa kirkon ja taloustilanteen aallokkojen tyrskyissä vahingoittumattomana eteenpäin. Tässä onnistuttiin hyvin, hän muotoilee.
Seurakunnan talous on velattomalla ja suhteellisen vakaalla pohjalla huolimatta Pentosalin rakentamisesta ja Huutijärven kappelin laajennuksesta.
Tulenheimo on tyytyväinen siitä, että monet seurakunnan toimintamuodot, muun muassa Majatalo-illat ja keidasmessut, ovat olleet menestyksiä.
Ikävää on hänestä ollut huomata se, etteivät kunnat ja valtio pysty huolehtimaan monista huono-osaisista ihmisiä ja perheistä.
He joutuvat hakemaan apua seurakunnasta, jonka resurssit ovat vähäisiä hoitamaan asioita, jotka kuuluvat muiden tahojen hoidettavaksi.
– Toki pyrimme perussanomamme mukaan pitämään huolta lähimmäisistämme, Tulenheimo huomauttaa.

Hallintoa keveämmäksi

Kirkkovaltuusto uudisti kautensa aikana hallintoa paljon: työnkuvia tarkastettiin, johtokuntalaitos uudistettiin tavoitteena paperinpyörityksen vähentäminen, tehokkaampi hallinto ja parempi työalojen yhteistyö.
Tulenheimo on tyytyväinen, ettei veroprosenttia tarvinnut nostaa.
– Sen sijaan minua jäi harmittamaan se, ettei seurakunnan maa- ja kiinteistöomistuksen kehittämisessä edistytty.
– Mieluusti näkisin, että seurakunta on mukana elävöittämässä keskustaa ja lisäämässä sen vetovoimaisuutta. Kunnan kanssa tässä asiassa on ollut hyvää yhteistyötä, mutta taloustilanteelle emme ole voineet mitään.
Kuten Keskinen myös Tulenheimo nostaa esiin kirkosta eroamisen.
– Eroamista on toki täälläkin ollut, mutta ei kuitenkaan ”normaalia” suurempana.

Innostusta ja iloa

Uusi kirkkovaltuusto aloittaa nelivuotisen kautensa ensi vuoden alussa.
Tulenheimo odottaa, että uusi johtokuntajärjestelmä saa potkua eri toimintamuotoihin niin, että rutiinien sijaan löytyisi uutta innostusta ja iloa.
– Toisen vuoden teemana voisi olla henkilöstöresurs­sien tarkastelu. Silloin muun muassa päättyy lähetyssihteerin määräaikaisuus ja avoimet kappalaisen ja kanttorin virat tulevat viimeistään silloin pohdintaan.
– Onko meillä varaa lisätä vai täytyykö supistaa, mihin halutaan panostaa?
Vuonna 2017 Kangasalan kirkon valmistumisesta tulee kuluneeksi 250 vuotta.
Tulenheimon mielestä juhlavuonna on hyvä miettiä jumalanpalveluksien elävöittämistä, ja valtuustokauden viimeisen vuoden yksi hieno tavoite voisi olla kirkon ympäristödiplomin saaminen kirkkoherranviraston seinälle.
– Viime kaudella päivittämämme ympäristöohjelma on tavoitteiltaan hyvä ja vaativa. Olisin iloinen, jos se läpäisisi kirkkohallituksen auditoinnin alkavalla valtuustokaudella.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.