Koti Pääkirjoitus Seurakunnat tekevät paljon yhteiskuntatyötä

  Seurakunnat tekevät paljon yhteiskuntatyötä

  0

  Kangasalan seurakunta ja sen kappeliseurakunnat Sahalahti ja Kuhmalahti olivat oman seurakunnan kasvattaman piispan, Matti Revon, tarkastettavina viime viikonvaihteessa.

  Tarkastuksessa ei tullut yllätyksiä, sillä Kangasalla on perinteisesti hoidettu seurakunnan maallisia asioita hyvin, eikä hengellisessä työssäkään ollut moittimista.

  Tulevina vuosina seurakuntien on piispan mukaan kuitenkin varauduttava uuden kirkkolain edellyttämiin muutoksiin. Jokaisen seurakunnan on haettava itsellensä sopivat kumppanit toimivan seurakuntayhtymän muodostamiseksi.

  Seurakuntayhtymät ovat ajanhengen mukainen suuntaus keskittää hallinnollista työtä suurempiin yksiköihin. Sen pitäisi kertyä säästöiksi, jotka voitaisiin käyttää varsinaiseen työhön eli hengelliseen toimintaan jäsenseurakunnissa.

  Seurakunnat hoitavat paljon yhteiskunnallisia tehtäviä, kuten väestökirjanpitoa, hautauksia, nuorisotyötä ja perheneuvontaa, jotka siirtyisivät ilman seurakuntia nykyistä laajemmin muun yhteiskunnan ja pääasiassa kuntien tehtäviksi. Monista palveluista pääsevät osallisiksi myös seurakuntaan kuulumattomat.

  Kirkon kantamista veroista ei siis läheskään kaikki eurot mene uskonnon harjoittamisen kustannuksiin. Valtion kantamista veroista kirkko maksaa lisäksi valtiolle runsaat 20 miljoonaa euroa vuodessa. Ruotsissa valtio kerää jäsenmaksut kirkolle ilmaiseksi.

  Luterilainen ja ortodoksinen kirkko ovat veronkannossa erityisasemassa Suomessa. Tämän aseman poistamista vaatii parhaillaan Vapaa-ajattelijain liitto kansalaisaloitteellaan. Se haluaisi poistaa myös kirkkojen erityisaseman koulujen uskonnonopetuksessa.

  Kirkko on viimeisen vuosien aikana joutunut taipumaan monissa periaatteellissa kannoissaan, esimerkiksi suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien liittoihin.

  Ehkä vielä on edessä luopuminen yhteiskunnallisista tehtävistä ja keskittyminen pelkästään uskonnon harjoittamiseen. Olisikohan se kirkolle siunaukseksi?

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän