Sisä-Suomen alueella viime vuonna ainakin 15 marjastajan tai sienestäjän katoamistapausta – poliisi neuvoo, miten estää eksyminen ja toimia eksyessä

0
Metsään lähtiessä kannattaa varautua aina ensiapupakkauksella. Eksymisen lisäksi metsässä voi sattua muita haavereita. Kuva: Annukka Tammilehto / KS Arkisto

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella oli viime vuonna ainakin 15 marjastajan tai sienestäjän katoamiseen liittyvää tehtävää, kertoo Sisä-Suomen komisario Ari Aro Sisä-Suomen poliisin tiedotteessa.

Eksymisen aiheuttaa usein ennestään tuntematon alue tai vääränlainen varustus. Eksymiseen voi vaikuttaa myös metsään eksyneen vireystila.

Sisä-Suomen poliisin tiedotteen mukaan eksymistä voi ehkäistä varautumalla metsään lähtiessä mobiililaitteen karttasovelluksella ja kompassissa sekä varmistamalla, että niiden käyttö sujuu.

Metsäretkelle kannattaa suunnata vain levänneenä, sillä heikko vireystila altistaa eksymiselle.

Mukaan kannattaa varata aina riittävästi evästä ja juotavaa sekä muistaa pitää lepotaukoja. Myös välttämättömät lääkkeet tulee pitää mukana. Pukeutumisessa kannattaa huomioida mahdollisesti muuttuvat sääolosuhteet. Vaatteiden tulisi olla väriltään maastosta erottuvia.

Eksymisen varalta kannattaa mukaan ottaa myös tulentekovälineet ja lämmikettä, kuten kevyt avaruushuopa.

Puhelimeen kannattaa ladata 112-sovellus. Se jakaa viranomaisille tarkan sijainnin, kun sen kautta soittaa hätäkeskukseen. Mobiililaitteiden akut kannattaa ladata ennen metsään suuntaamista ja pakata myös mukaan varavirtalähde.

Ennen metsään lähtemistä on hyvä ilmoittaa jollekin, minne päin on lähdössä, moneltako ja milloin on palaamassa.

Miten sitten toimia, jos eksyy metsään?

Sisä-Suomen poliisin tiedotteen mukaan eksyessä tulee aina soittaa ensimmäisenä hätäkeskukseen mieluiten 112-sovelluksen kautta.

Hätäpuhelun jälkeen neuvotaan odottamaan poliisin soittoa ja akkua. Puhelinta ei kannata käyttää muuhun, ettei akun virta kulu turhaan.

Eksyessä tulee välttää hätääntymistä ja hakeutua aukealle paikalle. Sinne kannattaa levittää mahdollisuuksien mukaan jotain värikästä, kuten vaatteita, mitkä edesauttavat etsintäjoukkuja havaitsemaan eksyneen.

Lue lisää: Ämpäri täyteen mustikkaa alle tunnissa – Kokenut poimija Wanna Nikkilä kertoo, millaisista paikoista mustikkaa kannattaa nyt etsiä

Lue lisää: Pääkirjoitus: Eksyminen onnistuu tutussakin metsässä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.