Skeittivideoiden kuvaajasta tuli itseoppinut ammattilainen, joka kuvaa myös ulkomailla – editointi hoituu kotona Tursolassa

0
Tuomas Ikonen haluaa, että videot jäävät mieleen. Muutama vuosi sitten hän kuvasi Kangasala-talon edustalla mobiilisovelluksen mainosta, jota varten paikalle tuotiin oikea aasi.

Kaikilla on mahdollisuus tavoitella unelmiaan. Vaikka niitä ei saavuttaisi ihan sellaisenaan, niin aina on mahdollisuus lähteä siihen suuntaan. Näin ajattelee videotuottaja Tuomas Ikonen.

Videokuvaaminen sai alkunsa lapsuuden ja nuoruuden skeittiporukoissa. Nyt Tuomas Ikonen, 28, on jo kahden vuoden ajan hankkinut toimeentulonsa tekemällä mainos- ja markkinointivideoita yrityksille.

Oppia hän on ammentanut etenkin sieltä, mistä hänen omatkin videot löytyvät: Youtubesta.

– En ole opiskellut alaa, mutta kun kiinnostus heräsi ja huomasin olevani aika hyvä, niin olen tehnyt järjestelmällisesti töitä tullakseni paremmaksi.

Seolle tehty video vei road tripille Amerikan halki.

Videokuvaukseen tarvittava kalusto on muuttunut koko ajan kevyemmäksi ja edullisemmaksi. Silti ammattilaisvälineisiin saa hukutettua rahaa. Ikosen mielestä kalliit välineet eivät kuitenkaan ole ensisijainen juttu.

– Monet harrastajat käyttävät järkyttävästi rahaa kalustoon, vaikka kännykälläkin voi ihan hyvin kuvata. Hollywood-elokuviakin on kuvattu Iphonella. Loppukäyttäjä ei huomaa eroa, kunhan kuvaaja tietää mitä tekee.

Videot ovat olleet Ikoselle harrastus, sitten sivutulo ja lopulta työ. Hän on itsekin hieman hämillään, miten kaikki on tapahtunut. Käytyään lukion Ikonen ei mennyt opiskelemaan, mutta päätyi myöhemmin oppisopimuksella Kangasalan seurakunnalle lastenohjaajaksi.

– Tein videoita siinä ohessa. Sitten, kun oppisopimus päättyi, videoprojekteja alkoi olla niin paljon, että en ole lastenohjaajan töitä tehnyt.

Videoita on tehty kotimaassa ja ulkomailla

Käänteentekevä vaihe uralla oli, kun Ikonen vuonna 2017 teki Särkänniemelle Hype-vuoristoradasta neliosaisen rakennuspäiväkirjan. Sen jälkeen hän on tehnyt huvipuistolle noin sata videota.

Mukaan suosittuun Hydraulic Pressiin hän päätyi, kun Facebookin yrittäjät-ryhmässä haettiin kuvaajaa. Kanavan videoilla on miljoonia näyttökertoja.

Videotuottajan työhön kuuluu suunnittelua, käsikirjoittamista, kuvaamista ja editointia. Kuvauksia on ympäri Suomea, välillä ulkomaillakin.

– Seolle tehty video vei road tripille Amerikan halki.

Olen ollut myös mukana suomalaisessa Kumipallo 4000 -autotapahtumassa, jossa urheiluautot kiertävät rasteja pitkin Eurooppaa.

Työ on mahdollistanut perheeseen keskittymisen

Editointi hoituu kotona Tursolassa. Viime viikot ovat olleet kiireisiä, sillä vaimo mursi jalkansa hiljattain. Parilla on kahdeksankuukautinen tyttö, joten mikroyrittäjällä on riittänyt tasapainoilemista töiden ja kotitöiden kanssa.

Toisaalta Ikonen on hyvillään, että työtilanne on tänä vuonna mahdollistanut myös perhe-elämään keskittymisen.

– Olen saanut laskutettua enemmän kuin aiemmin ja silti olen voinut olla paljon kotona perheen kanssa.

Ikonen pyrkii työskentelemään arkisin kahdeksasta neljään -rytmin mukaisesti ja pitämään viikonloput vapaina. Työviikon aloitukseen on hänellä oma mantransa.

– Olen ottanut sellaisen asenteen, että maanantai on viikon paras päivä. Vaikkei se aina siltä tuntuisikaan, niin pian se alkaa toteuttamaan itseään.

Turha työnteko tai itsensä loppuun polttaminen ei nuorta yrittäjää innosta. Ikonen haluaa saada vähemmällä työllä enemmän aikaiseksi. Yritystoiminta on vasta rakentumassa, mutta Ikonen on hyvillään siitä, mihin suuntaan työasiat ovat kulkeneet.

– Unelmia ei tarvitse tavoitella isosti, ottaa hirveitä lainoja tai tehdä isoja ratkaisuja. Aina, kun näkee mahdollisuuden, joka voi johtaa omaan unelmaan, niin ottaa yhden askelen sitä kohti.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.