Sorron työssä

0

– Te ette ole tervetulleita tänne, työntekijä toteaa ja kävelee liikkeeseen sisään astuvien miesten eteen käsi pystyssä.
Miehet ovat ihmeissään ja tiedustelevat syytä. Työntekijä kertoo, että heidän kaltaisensa ihmiset ovat aiemmin varastaneet liikkeestä ja siksi miehetkään eivät ole sinne toivottuja.
Tilanne säikäyttää – ihmetyttää, miksi joku saa tällaista kohtelua, vaikka ei ole tehnyt mitään väärää.
Tuntuisi sorretulta, ellei pääsisi esimerkiksi ulkomailla ravintolaan sisään sen takia, että aikaisemmin suomalaiset ovat käyttäytyneet siellä sopimattomasti kännipäissään. Mietteet olisivat myös melko synkät, jos taksi tai bussi ei huoli kyytiin, kun ei osaa paikallista kieltä, tai virastossa lyödään luukku edestä kiinni, kun virkailija sattuu tietämään poliittisen kantasi.

Tapaus miehistä ja käsi ojossa heidän eteensä rientäneestä työntekijästä tapahtui viime viikolla eräässä kangasalalaisessa liikkeessä. Miehet eivät tilanteessa alentuneet kiroamaan sortajaansa.
Turvapaikanhakijat sanoivat ymmärtävänsä työntekijän reaktion, mutta samalla he muistuttivat kohteliaasti, että Kaivannon vastaanottokeskuksessa on 250 ihmistä, eikä heitä voi syyttää jonkun muun teoista.
Onneksi miehet olivat peräänantamattomia. He tulivat puoliväliin vastaan, suostuivat jättämään kassinsa kassalle ja pääsivät lopulta ostoksille.

Eräässä animaatioelokuvassa ulkoavaruudesta maahan lähetetty avaruusotusvauva ajautui vahingossa vankilan pihalle. Vankien keskuudessa kasvanutta lasta ei hyväksytty koulussa vaan pidettiin pahantekijänä. Häntä pilkattiin ja vieroksuttiin. Lopulta hän päätti olla sitä, mitä muut hänestä ajattelivatkin, ja ryhtyi rikolliseksi.
Ympäristö ja asenteet muokkaavat. Jos sinua kohdellaan jatkuvasti huonosti, tuskin jaksat hymyillä loputtomiin. Siksi ihmisille kannattaa yrittää olla hyvä. Hyvä luo hyvää ja paha pahaa.
Elokuvassa pahaksi muuttunut hyvis päätyy lopulta tekemään hyvää, ja vihdoin hänet hyväksytään. Tosielämässä ei välttämättä käy näin hyvin.

Toki liikkeillä on oikeus valita asiakkaansa, mutta sisäänpääsyn estäminen ei saa olla syrjivää. Syrjintä on yksiselitteisesti laitonta.
Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Sisäänpääsyn epäämiseen onkin löydyttävä perusteltu syy, kuten muita asiakkaita häiritsevä käytös.
Juuri sisään astuneet henkilöt tuskin tällaiseen ehtivät sortua. Työntekijä ei voinut mistään myöskään tietää, olivatko asiakkaat pakolaisia, matkailijoita tai vaikka syntyperäisiä paikkakuntalaisia.

Onneksi asiakkaalla on oikeus valita paikat, joissa asioi. Luulenpa, että ne, joita on jossakin liikkeessä kohdeltu asiattomasti, eivät enää valitse kyseistä liikettä.
Luulenpa myös, että ne, jotka näkevät vastaavanlaisen syrjintätilanteen, jättävät hekin helposti käyttämättä kyseisen liikkeen palveluja.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.