Sosiaali- ja terveyskeskuksen säästölistalla laboratoriot, päivystys ja vanhainkotipaikat

0

Sosiaali- ja terveyskeskuksen talouden tasapainottamisen kolme kulmakiveä ovat laboratorioverkon supistaminen, lääkäripäivystyksen siirtäminen viikonlopuiksi Valkeakoskelle ja Rekola-Kodon yhden osaston lakkauttaminen.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan tekemän säästöesityksen yhteisvaikutus kuluvalle vuodelle on noin 300 000 euroa.

Esitys sisältää Ruutanan ja Vatialan terveysasemien laboratorion lopettamisen.

Virkamiesehdotuksessa lopettamislistalla olivat myös Sahalahti ja Kuhmalahti.

– Lautakunta halusi kuitenkin säilyttää nämä etäällä ja huonompien kulkuyhteyksien takana olevat näytteenottopisteet, kertoo sosiaali- ja terveysjohtaja Raija Harju esityksen taustasta.

Viikonloppuna Koskiin

Perjantai-illan ja viikonloppujen lääkäripäivystys ollaan siirtämässä Valkeakosken aluesairaalalle toukokuun alusta lähtien.

Kyseisten aikojen päivystys on hoidettu ostopalveluna, josta voidaan muutoksen jälkeen luopua.

Päivystysmuutos tulisi joka tapauksessa ajankohtaiseksi ensi vuoden alussa, kun uusi, entistä tiukempi päivystysasetus astuu voimaan.

Rekolassa muutoksia

Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti myös Kangasala vähentää vanhusten laitoshoitoa ja lisää tehostettua palveluasumista.

Rekola-Kodosta on tarkoitus lakkauttaa 17 vanhainkotipaikkaa ja korvata osa niistä tehostetun palveluasumisen paikoilla.

– Lakkauttamassa ollaan osastoa 3, jonka tilat ovat epätarkoituksenmukaiset ja ahtaat.

Asukkaat halutaan saada usean hengen huoneista kohti yksilöllisempää asumista.

– Osaston kaikki asukkaat tarvitsevat ympärivuorokautista palvelua, joten kotiuttamisesta ei ole kysymys, Harju selvittää.

Asukasjärjestelyjä tehdään Rekola-Kodon ja mahdollisesti kunnan muiden hoitopaikkojen sisällä ja myös ostopalvelu on mahdollista.

Jos järjestely toteutuu, se ei tapahdu yhtäkkisesti, vaan se vaatii aikaa. Osastolla on 11 työntekijää, joille löytyy töitä sisäisin siirroin.

Sijaismäärärahoissa aiotaan säästää pitämällä Rekolan päiväkeskus ensi kesänä kiinni neljä viikkoa ja jouluna yhden viikon ajan.

Lautakunnan esitys menee seuraavaksi kunnanhallituksen käsittelyyn.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.